Els graduats de Bolonya, discriminats en la funció pública

Algunes administracions, ja siguin departaments de la Generalitat, ajuntaments o diputacions, segueixen convocant places destinades només a les titulacions pre-Bolonya

2
Es llegeix en minuts
fcosculluela15433560 barcelona 11 03 11 sociedad  universitat politecnica de cata160927190308

fcosculluela15433560 barcelona 11 03 11 sociedad universitat politecnica de cata160927190308

A finals de curs es compliran quatre anys dels primers titulats universitaris segons l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), més conegut com a Pla Bolonya. Però pel que sembla algunes administracions, ja siguin departaments de la Generalitat, ajuntaments o diputacions, encara no se n’han assabentat. Es continuen convocant places fent servir només les titulacions pre-Bolonya, quan la llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic del 2007 és ben clara al respecte: les titulacions pre-Bolonya estan sotmeses a una disposició transitòria que permet que siguin incloses en les ofertes de feina públiques, però sempre al costat de les de Bolonya. Així doncs, per accedir al grup A de l’administració pública el títol exigible és el de Grau, sense cap formació complementària. Només es podrà exigir una titulació diferent si ho estableix una llei de forma motivada i no arbitrària. En tot cas, la classificació dels cossos i escales en cada subgrup del grup A haurà d’estar en funció del nivell de responsabilitat, de les funcions a desenvolupar i de les característiques de les proves d’accés, però en cap cas en funció de la titulació exigida per accedir al Grup A de manera general.

Notícies relacionades

Ara centrem-nos en el cas de les enginyeries, que és el que ens pertoca directament com a degans que som de Col·legis professionals. Val a dir que amb el Pla Bolonya el nombre d’enginyeries ha augmentat considerablement, ja que a més de les branques tradicionals se n’hi han afegit força de noves, però no cal perdre de vista que el Grau és el cicle pensat com a qualificació en el mercat laboral europeu i, per tant, suficient per a l’accés al Grup A. Un cop aclarit aquest punt, veiem què passa amb les titulacions d’enginyer i d’enginyer tècnic. En la llei esmentada hi ha una disposició transitòria tercera que diu que fins que no es generalitzi la implantació dels nous títols universitaris, els títols universitaris vigents a l’entrada de la llei seguiran essent vàlids per l’accés a la funció pública. Així doncs, els enginyers pre-Bolonya podran continuar accedint a l’escala A1 i els enginyers tècnics a l’escala A2, fins que no es considerin generalitzats els títols de Grau. Constatem que massa sovint s’oblida incloure els enginyers tècnics en l’accés a places de l’escala A2, i això suposa una discriminació a tot un col·lectiu professional.

La Mesa d'Enginyeria Tècnica i de Graduats en Enginyeria de Catalunya (METGEC) creada el 2012, aplega els 13 col·legis d’enginyers graduats i enginyers tècnics a Catalunya, amb un total aproximat de 16.000 col·legiats, i demanem a les administracions que tinguin en compte la legalitat vigent per l’accés a la funció pública. Els diversos col·legis portem fets força recursos  contra convocatòries mal fetes de places públiques i pensem que aquest no és el camí; no ens podem permetre la quantitat de temps i esforç que això representa. Volem dedicar els nostres esforços a millorar les professions, a oferir més i millors serveis als col·legiats i a ser útils a la societat. De ben segur que si a partir d’ara es fan bé les coses, tothom hi sortirà guanyant.