editorials

Nou rècord del deute públic

1
Es llegeix en minuts

Una dada econòmica preocupant es va conèixer ahir, poc abans de la compareixença del president del Govern en funcions: el deute públic espanyol va assolir a l'acabar el primer semestre de l'any un nou rècord històric: 1.107.287 milions d'euros, que suposen el 100,9% del PIB, quan l'objectiu per al final de l'exercici compromès amb Brussel·les és del 99,1%. El creixement de l'economia en els últims exercicis no permet encara trencar la línia ascendent del deute en relació amb el PIB. I això és degut al fet que el dèficit públic segueix sense estar embridat (per sobre del 5% el 2015), una cosa que obliga les administracions públiques a augmentar el seu nivell d'endeutament (18.549 milions més a finals de juny que a l'acabar el mes de maig).

Notícies relacionades

Un volum de deute semblant, que condicionarà la despesa de l'Estat durant diverses generacions, només pot baixar de forma significativa amb un creixement econòmic sostingut en el temps i amb una política fiscal que permeti equilibrar els ingressos i les despeses. Aquest ha sigut un dels grans fracassos del Govern del PP, malgrat la propaganda oficial i les culpes habituals a l'herència rebuda.

El Govern assenyala que aquesta dada a 30 de juny té un component estacional i que a finals d'any es complirà l'objectiu. Argumenta també que ara les emissions de bons són molt menys costoses que fa uns anys. Però el que no es diu és que el problema no fa sinó agreujar-se.