The Conversation

4
Es llegeix en minuts
Internet, un refugi per a les persones amb fòbia social

Pexels / Cottonbro

Hi ha persones que se senten més còmodes treballant o estudiant a casa sense necessitat de sortir de la seva zona de confort. És possible que, gràcies a les restriccions degudes a la pandèmia per la covid-19, s’hagin acostumat a establir les seves relacions personals a través de les pantalles.

Algunes d’aquestes persones podrien tenir dificultats per relacionar-se cara a cara. Les xarxes socials els han facilitat establir relacions socials sense fer esforços. Per a elles, la tornada a la normalitat va suposar un moment de gran inquietud i malestar. Vegem a qui afecta i per què passa això.

Ansietat social elevada

Les persones amb ansietat social tenen por intensa d’exposar-se a una gran varietat de situacions socials. La raó és que temen ser jutjades o valorades de manera negativa. Si s’exposen cara a cara a situacions socials, pensen que són el centre d’atenció, quan en realitat volen passar desapercebudes. Tenen por de no saber comportar-se, que la gent es fixi en elles o en la seva aparença física.

Per manejar les seves pors es comuniquen poc, amb escàs contacte visual i eviten parlar d’elles mateixes. Quan es relacionen cara a cara, experimenten molts símptomes fisiològics com, per exemple, sudoració, enrojolament, tremolors. Tot això els produeix gran malestar emocional i insatisfacció amb la seva vida. Per això, eviten assistir a reunions socials. L’absència de contactes fa que tinguin menys amics i sigui menys probable que tinguin parella o relacions sexuals.

Les persones amb fòbia social no renuncien a tenir contactes socials, malgrat que els resulta molt dificultós. Aquesta és la raó principal per la qual, per a elles, internet es converteix en un mitjà de comunicació més amigable i segur.

¿Comunicació presencial o per internet?

¿Com afecta la comunicació presencial i la comunicació a internet a les persones amb fòbia social? Per respondre a aquestes qüestions s’han fet nombrosos estudis, la majoria amb adolescents i estudiants universitaris. Fins ara, s’han pogut identificar alguns aspectes importants. La comoditat en el seu ús i l’edat en són alguns.

La comunicació via internet permet a les persones amb fòbia social tenir i mantenir relacions anònimes de manera còmoda. Això els genera més sensació de seguretat i els evita preocupacions sobre la seva aparença. A més, poden ocultar el seu temor de presentar símptomes fisiològics d’ansietat (per exemple, tremolar o posar-se vermells).

L’edat és un altre aspecte important a tenir en compte per conèixer l’impacte de la comunicació digital. La utilització d’aquesta manera de comunicar-se varia entre les diferents generacions, ja que tenen diferents nivells de formació tècnica i acceptació de la digitalització.

La generació dels baby booomers té més dificultats per adaptar-se a les noves tecnologies i, per tant, manté més interès en la comunicació presencial. La por els aïlla socialment i els produeix sentiments de soledat i malestar emocional. Tanmateix, quan es relacionen via internet, ho fan de manera més segura i espontània.

Joves i relacions socials cara a cara

Els mil·lennistes o generació Y, coneguts com els nadius digitals, i la generació Z, la generació de les xarxes socials i la comunicació digital han crescut realitzant moltes activitats de relació amb els altres a través d’internet.

En aquests grups, l’absència de contactes socials de manera presencial pot ser una conducta habitual. Per això és molt més difícil identificar si és producte de l’ansietat social o fins i tot d’altres patologies. Molts d’ells accepten que les seves relacions només es donen a través de les xarxes socials. Això afavoreix que perdin oportunitats d’implicar-se en moltes activitats que es donen només cara a cara.

A més de la comoditat i l’edat, el temps d’exposició a les xarxes també s’ha de tenir en compte. Les persones amb fòbia social fan servir aproximadament el mateix temps a les xarxes que les que no tenen fòbia social. Senten que poden regular millor la freqüència i durada dels seus contactes socials quan es comuniquen via internet. Es relacionen quan volen, amb qui volen i durant el temps que volen. Això els permet anar construint les seves relacions socials de manera gradual i en condicions més controlades.

Resumint, quan s’estudia per què els joves fan servir internet en els seus contactes socials s’obtenen algunes conclusions interessants. Indiquen que se senten més còmodes, menys inhibits, es poden expressar amb més llibertat i estan menys preocupats pel que pensin els altres sobre ells.

Utilitat de la comunicació digital

Per a l’Institut Nacional per a la Qualitat de la Sanitat i de l’Assistència del Regne Unit (NICE, per les seves sigles en anglès), la manera més apropiada d’ajudar les persones amb fòbia social és el tractament cognitiu conductual. Amb l’ajuda d’un professional de la psicologia, es proposa als pacients que s’exposin de manera gradual a les situacions que temen.

Internet pot ser d’ajuda per als que presenten ansietat social, però, com en les relacions cara a cara, l’única manera de conèixer i incrementar el seu cercle social és interactuar i compartir experiències.

Notícies relacionades

Carmina Saldaña García, Professora Emèrita en Psicologia Clínica i Intervenció Psicològica, Universitat de Barcelona

Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation. Llegiu l’original.

Temes:

Internet