Les onades de calor empitjoren la salut mental

3
Es llegeix en minuts
Les onades de calor empitjoren la salut mental

Andrey Grinkevich |Unsplash

Les onades de calor tenen un enorme impacte en la nostra salut física i mental. Els metges els tenen por, ja que les sales d’urgències s’omplen ràpidament de pacients que pateixen deshidratació, deliris i desmais.

Estudis recents suggereixen un augment d’almenys un 10% en les visites a les sales d’urgències dels hospitals els dies en què les temperatures arriben o superen el 5% superior del rang de temperatures normals per a un determinat lloc.

L’augment de les temperatures també pot agreujar els símptomes de les persones amb problemes de salut mental. Les onades de calor, així com altres fenòmens meteorològics com les inundacions i els incendis, s’han relacionat amb un augment dels símptomes depressius en les persones que tenen aquesta malaltia, i amb un increment dels símptomes d’ansietat en les persones amb trastorn d’ansietat generalitzada.

També hi ha una relació entre les altes temperatures diàries i el suïcidi i els intents de suïcidi. I, a grans trets, per cada grau d’augment de la temperatura mitjana mensual, les morts relacionades amb la salut mental augmenten en un 2,2%. Els pics d’humitat relativa també provoquen un major més elevat de suïcidis.

La humitat i la temperatura –totes dues canvien com a conseqüència del canvi climàtic induït per l’home– s’han relacionat causalment amb un augment dels episodis maníacs en persones amb trastorn bipolar. Aquest estat de la malaltia provoca danys importants i pot donar lloc a l’hospitalització per psicosi i a pensaments de suïcidi.

Altres problemes es plantegen pel fet que l’eficàcia d’importants fàrmacs utilitzats per tractar la malaltia psiquiàtrica es pot veure reduïda pels efectes de la calor. Sabem que molts fàrmacs augmenten el risc de mort relacionada amb la calor, per exemple, els antipsicòtics, que poden suprimir la set i fer que les persones es deshidratin. Alguns fàrmacs actuen de manera diferent segons la temperatura corporal i el grau de deshidratació de la persona, com el liti, un estabilitzador de l’estat d’ànim molt potent i àmpliament utilitzat, que es prescriu amb freqüència a les persones amb trastorn bipolar.

Pensament confús, comportament agressiu

La calor també pot afectar la salut mental i la capacitat de pensar i raonar de les persones que no pateixen cap trastorn mental. Les investigacions demostren que les àrees del cervell responsables d’emmarcar i resoldre tasques cognitives complexes es veuen afectades per l’estrès tèrmic.

Un estudi realitzat amb estudiants de Boston va descobrir que els que estaven en habitacions sense aire condicionat durant una onada de calor rendien un 13% pitjor que els seus companys en les proves cognitives i tenien un 13% menys de temps de reacció.

Quan les persones no pensen amb claredat a causa de la calor, és més probable que es frustrin, i això, al seu torn, pot portar a l’agressió.

Hi ha proves sòlides que relacionen la calor extrema amb l’augment dels delictes violents. Fins i tot un simple augment d’un o dos graus centígrads en la temperatura ambient pot provocar un augment del 3-5% en les agressions.

Per al 2090, s’estima que el canvi climàtic podria ser responsable d’un augment de fins i tot un 5% en totes les categories de delictes, a nivell mundial. Les raons d’aquests augments impliquen una complexa interacció de factors psicològics, socials i biològics. Per exemple, una substància química del cervell anomenada serotonina, que, entre altres coses, manté els nivells d’agressivitat sota control, es veu afectada per les altes temperatures.

Els dies de calor també poden exacerbar l’ecoansietat. Al Regne Unit, el 60% dels joves enquestats va dir que estaven molt preocupats o extremadament preocupats pel canvi climàtic. Més del 45% dels enquestats va dir que els sentiments sobre el clima afectaven la seva vida quotidiana.

Encara hi ha moltes coses que no entenem sobre la complexa interacció i els circuits de retroalimentació entre el canvi climàtic i la salut mental, especialment els efectes de les onades de calor. Però el que sí que sabem és que estem jugant una partida molt perillosa amb el planeta. Les onades de calor, i els efectes que tenen en la nostra salut mental, són un important recordatori que el millor que podem fer per ajudar-nos a nosaltres mateixos i a les generacions futures és actuar contra el canvi climàtic.

Notícies relacionades

Laurence Wainwright, Departmental Lecturer and Course Director, Sustainability, Enterprise and the Environment, University of Oxford and Eileen Neumann, Postdoctoral Research Associate, Neuroscience, University of Zurich

Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation. Llegiu-ne l’original.

Temes:

Calor