Per què portar abric en un lloc tancat us farà sentir més fred al sortir al carrer

3
Es llegeix en minuts
Per què portar abric en un lloc tancat us farà sentir més fred al sortir al carrer

Si alguna vegada heu treballat en una oficina, un magatzem o una aula on els corrents d’aire us deixaven gelats, potser heu tingut la temptació de no treure-us l’abric. És possible que els altres us ho desaconsellessin perquè «quan surtis sentiràs més fred», cosa que sembla anar contra tota lògica. ¿Hauríeu de fer tot el possible per mantenir la calor en un lloc fred? Resulta que les coses no són tan simples. Per entendre-ho bé, el primer que necessitem saber és per què sentim fred.

El cos està cobert per petits sensors de temperatura coneguts com a termoreceptors o receptors sensibles al fred, situats en fibres nervioses especialitzades de la pell. Quan la temperatura descendeix, aquests receptors comencen a enviar senyals al cervell, codificant la temperatura que percep el nervi. També se’ls anomena receptors de mentol, ja que responen de la mateixa manera al químic mentol, que produeix sensació de fred quan s’aplica en la pell.

Com que les fibres nervioses estan repartides per tot el cos, ingressen en el sistema nerviós central a diferents nivells. Els receptors situats als braços, el tors, les cames o les espatlles estan connectats amb les neurones de la medul·la espinal, mentre que els receptors que es troben a la cara, el cap o la boca connecten directament amb la tija cerebral. Però a causa que els nervis condueixen els senyals elèctrics ràpidament, la distància entre la part del cos que sent fred i el cervell no es correspon amb la rapidesa amb què detectem el fred.

Els senyals viatgen fins a un control multisensorial situat al centre del cervell que rep el nom de tàlem. Des del tàlem, els senyals passen a l’escorça somatosensorial, encarregada de crear la sensació i la consciència de la sensació de fred. A partir d’aquí, el cervell pot esbrinar tant el punt exacte del cos on se sent fred com quant fred sent (fins a cert punt). Si ens exposem a temperatures extremes, ja siguin calentes o fredes, experimentarem dolor a causa dels danys soferts a la pell.

Quan sortiu al carrer (o a qualsevol lloc on faci més fred que on éreu), el sistema nerviós detectarà la temperatura a través de la part de la pell exposada, que acostuma a ser la cara. Portar abric en interiors augmentarà la temperatura mitjana de la pell, incloent les parts exposades. Per tant, quan sortiu sentireu l’aire més fred, especialment a les parts exposades de la pell. Si no us haguéssiu abrigat a l’interior no sentiríeu tant contrast, ja que la diferència de temperatura seria menor.

L’abric aïlla el cos de la pronunciada baixada de temperatura, però no la cara. Aquesta sensació es veuria més accentuada si portar l’abric a l’interior us hagués fet suar, ja que refredaria més ràpidament la part exposada de la pell.

No obstant, una vegada supereu la sensació de fred inicial l’abric continuarà fent la feina i començareu a sentir-vos millor. El cos humà manté la temperatura mitjana en 37 ℃ tret de casos de malaltia o exposició a temperatures extremes. Fins i tot si sentiu fred al sortir, la peça us ajudarà a reduir la pèrdua de calor al cos i us resultarà més fàcil mantenir la temperatura mitjana (i també aïllarà la pell de l’aire fred).

Escalfant

Us hàgiu posat o no l’abric quan vau sortir, el cos té una manera eficaç d’entrar en calor. En el seu viatge al cervell, els senyals també passen per l’hipotàlem  (una complexa col·lecció de cèl·lules nervioses situades a la base del cervell), així com per l’amígdala i altres centres que es troben sota l’hipotàlem, a la medul·la espinal. L’hipotàlem controla, entre altres coses, la nostra resposta a la temperatura, mentre que l’amígdala regula les nostres emocions.

Notícies relacionades

Quan els senyals activen aquests centres, el cos intenta augmentar la temperatura (especialment la central) mitjançant un sistema coordinat de tremolors, allunyant la sang de la pell i incrementant la freqüència cardíaca i la respiració per estimular la circulació, mantenint l’oxigen i els nutrients que aquesta proporciona. A través d’aquesta resposta multiorgànica el cos evita la pèrdua de calor per la pell, i genera una temperatura estable mitjançant l’activitat muscular i certes reaccions bioquímiques.

Això significa que tècnicament hauríeu de perdre pes al passar fred, ja que el cos es veu forçat a generar més calor. En qualsevol cas, no us recomanaria sortir al carrer a l’hivern sense l’abric com a tècnica per aprimar-se. És cert que l’obesitat redueix l’esperança de vida, però també ho fa el fred, i d’una manera molt més agressiva.

Nota: