eco

La recollida selectiva creix un 4% a Terrassa

El Periódico | 26 de març 2019

L'ajuntament constata un canvi de tendència positiu tot i que la generació de residus augmenta un 6,8%

“Després d’un període d’estancament en les xifres de la recollida selectiva de residus, l’any 2018 s’ha experimentat un canvi de tendència positiu, amb un increment de prop del 4% respecte a l’any anterior: del 33,7% registrat el 2017 s’ha passat al 37,3% el 2018”, revelen des de l’Ajuntament de Terrassa.

Les campanyes d’informació i sensibilització, la tasca dels inspectors de residus i dels informadors ambientals, així com la implantació del sistema de càrrega lateral, són aspectes que consideren han influït perquè la ciutadania “sigui cada vegada més conscient de la importància de fer una bona classificació dels residus en origen, dipositant les fraccions als contenidors indicats de rebuig, paper i cartró, envasos, orgànica i vidre”.

Per fraccions, el reciclatge de paper i cartró s’ha incrementat un 39%, la recollida de voluminosos un 19%, el reciclatge del vidre un 15%, i els envasos i la matèria orgànica han augmentat un 11%, respectivament.

Tot i que el balanç és satisfactori, l’equip de Govern considera que cal millorar les xifres de la recollida d’orgànica, ja que aquesta fracció representa encara gairebé el 45% del total dels residus municipals. Si aquest percentatge augmentés, es podria superar el 60% de recollida selectiva sobre el total de residus municipals.

Campanya “Terrassa més Neta”

Amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de fer una correcta gestió dels seus residus, el novembre del 2016 es va posar en marxa la campanya divulgativa ‘Terrassa més Neta’, en la qual “el paper dels informadors ambientals és fonamental a fi d’arribar a tota la població”, expliquen des del consistori. La seva funció és visitar les vivendes i comerços del barri, entregar al veïnat informació sobre el reciclatge de residus, observar les condicions de bateries de contenidors i comunicar les possibles incidències als serveis tècnics municipals.

Les dades globals indiquen que, en poc més de dos anys, la campanya ha arribat a prop de 100.000 vivendes i ha superat la xifra dels 200.000 residents, la qual cosa representa més del 90% de la població. Al llarg de l’any 2018, per exemple, els informadors ambientals van accedir a 45.348 vivendes i van parlar amb 100.907 residents.

Més residus generats

La generació de residus ha registrat un augment significatiu del 6,8%, quan la tendència dels últims anys oscil·lava entre un 1,5% i un 3%. L’any 2017 es van comptabilitzar 76.696,64 tones, per les 81.904,91 del 2018. Una de les raons que expliquen aquesta tendència és l’increment del consum i de les vendes per Internet, que no es tradueixen ni en una reducció dels embolcalls ni dels continents.

Aquest 2018 van augmentar els residus de cartró i paper en un 39%, la generació de residus per persona i dia també s’ha incrementat fins als 1,03 kg, igual com els residus catalogats com a rebuig en un 0,97%, passant de les 50.790,06 tones de 2017 a les 51.284,46 de 2018.

Quant als dos punts nets municipals, Can Casanovas i Can Barba, que són aquelles instal·lacions que gestionen correctament els residus que no es poden dipositar als contenidors, el de Can Casanovas va generar l’any passat 1.324,93 tones i el de Can Barba un total de 692,14 tones. Entre totes dues es van gestionar un total de 2.017,07 tones de residus. Aquestes instal·lacions funcionen tot l’any, excepte els dies 25 de desembre i 1 de gener.

Des del 2015, l’“ajuntament ha fet un esforç econòmic important en la millora de la neteja i la recollida selectiva, i ha incrementat els recursos en 10 milions d’euros”, recorden des de l’Administració. Aquest pressupost ha permès augmentar la plantilla d’Eco-Equip en 70 persones, i ha servit també per reforçar en períodes de més necessitat, com les vacances.

També s’ha renovat part de la flota i la maquinària, amb 26 noves unitats, i aquest any es farà la substitució de 10 vehicles més. A més, s’ha ampliat el sistema de càrrega lateral. Actualment hi ha a la ciutat un total de 1.321 bateries de contenidors, una per cada 166 habitants. Aquest model forma part dels compromisos definits en el Pacte per la Neteja i la Recollida Selectiva que preveu, entre d’altres, la millora del servei i el reforç de la inspecció i el control.