El cervell humà es va reciclar perquè puguem llegir
Una investigació duta a terme per neurocientífics nord-americans indica que una zona específica del cervell humà, dedicada en principi per al reconeixement dels objectes, es va reciclar amb el pas del temps per destinar-se a la lectura.

Un grup d’investigadors del Massachusetts Institute of Technology (MIT) ha descobert que el cervell humà es va haver de sotmetre a un procés de reciclatge per adquirir l’habilitat de la lectura, transformant una àrea dedicada a reconèixer objectes en una altra capaç de complir la funció del processament ortogràfic, que permet el reconeixement de les lletres i les paraules escrites.
Segons una nota de premsa, els resultats de l’estudi dut a terme al MIT aporten una evidència concreta sobre la transformació operada en una àrea de l’anomenada escorça inferotemporal del cervell. Aquesta regió és la que havia sigut destinada en primer terme a la identificació dels objectes i que, posteriorment, es va convertir en el centre de processament que fa factible la capacitat de llegir.
Des de sempre va intrigar la ciència el temps tan curt que va fer que l’ésser humà desenvolupés la lectura, una de les condicions que el diferencien d’altres espècies. Només des de fa alguns milers d’anys compta amb aquesta capacitat, però resulta intrigant la forma en què va ser possible, perquè es tracta d’un temps molt acotat perquè el cervell humà hagi pogut desenvolupar una àrea específica amb aquesta finalitat.
Tenint en compte això, els especialistes del MIT van desenvolupar una hipòtesi que indicava que algunes zones del cervell humà dedicades a tasques visuals es van haver de reconvertir per permetre el processament ortogràfic i, d’aquesta forma, fer possible les habilitats de la lectura i l’escriptura davant l’absència d’una nova regió orientada a aquest propòsit.
Reciclatge d’un sector de l’escorça inferotemporal
Ara, la nova investigació duta a terme pels neurocientífics aporta evidències que comproven aquesta hipòtesi. En principi, els estudis d’imatges de ressonància magnètica funcional (fMRI) han identificat una zona anomenada àrea visual de forma de paraula (VWFA). La mateixa s’il·lumina en el moment en què es fa el processament d’una paraula escrita.
L’àrea VWFA s’ubica en el sector del cervell humà anomenat escorça inferotemporal (IT), que com s’ha indicat anteriorment també està involucrat en la identificació dels objectes i altres tasques visuals. Sent el reconeixement visual la seva primera funció, tot indica que amb el temps i per algun tipus de mecanisme d’adaptació va començar a compartir en el sector VWFA les qüestions relacionades amb el processament ortogràfic i la lectoescriptura.
Per aprofundir-ne encara més, els investigadors van buscar determinar si el mateix procés es pot verificar en el cas dels primats no humans, perquè tot i que no puguin llegir se sap que reconeixen lletres dins les paraules i aconsegueixen assenyalar-les. D’aquesta forma, van registrar l’activitat neuronal a l’escorça inferotemporal de macacos al mostrar-los lletres i paraules.
Resultats i dades contundents
Posteriorment, van analitzar les dades obtingudes amb un model informàtic anomenat classificador lineal. Els resultats van ser contundents: l’àrea destinada en principi al reconeixement visual també era l’encarregada en les mones de reconèixer lletres dins les paraules i, fins i tot, de discriminar paraules d’altres estructures que no ho eren.
En conseqüència, tant les dades de ressonància magnètica funcional en cervells humans com la informació obtinguda en primats no humans permet comprovar que el sector destinat a la lectura es va originar a partir d’un reciclatge o una ràpida evolució de regions de l’escorça IT orientades, al principi, al processament visual.
Sense dubte, aquesta investigació obre un interessant camp de treball cap al futur per intentar desxifrar encara més els misteris referits a l’origen de les habilitats de la lectoescriptura, que van permetre un avenç contundent i vertiginós de la civilització humana.
Referència
Et pot interesarThe inferior temporal cortex is a potential cortical precursor of orthographic processing in untrained monkeys.Rajalingham, R., Kar, K., Sanghavi, S. et al. Nature Communications (2020).DOI:https://www.doi.org/10.1038/s41467-020-17714-3
Foto: Tamarcus Brown. Unsplash.
- Fenomen urbà La irrupció de les macrocuines alarma els veïnats de Barcelona
- Guia pràctica 12 consells per abans, durant i després de rebre la vacuna contra la Covid-19
- Mesures del Procicat per la Covid-19 Catalunya obrirà els centres comercials de dilluns a divendres
- UN PASSEIG PEL TEMPS La Barcelona oblidada: ‘tour’ per llocs en ruïnes
- COBRAMENTS SENSE DECLARAR El rei Joan Carles I paga més de quatre milions d’euros a Hisenda en una segona regularització
- El Parlament Europeu deixa Puigdemont a un pas de perdre la immunitat
- 40è aniversari del fracàs del cop d’Estat El Rei reivindica el paper del seu pare el 23-F i anima a protegir la democràcia
- NOVA LEGISLATURA El PSC presenta un pla per aïllar Vox al Parlament
- A Lliçà d’Amunt Bosch anuncia el tancament d’una altra de les seves plantes a Catalunya i ultima 336 acomiadaments
- La pregunta d’‘Aquí, amb Josep Cuní’ i EL PERIÓDICO ¿Està a favor de convocar manifestacions el 8 de març?