Física / Ciència Solar
Imiten la gravetat a l’interior del Sol utilitzant ones de so
Els investigadors van reproduir amb eficàcia el tipus de gravetat que hi ha al Sol, dins d’una esfera de vidre de 3 centímetres de diàmetre
Un nou estudi confirma que ja no serà necessari anar a l’espai per fer els experiments requerits per ‘imitar’ el comportament de la gravetat dins del Sol: els físics han eludit la gravetat de la Terra, que era la limitació més gran, creant una força radial anàloga a la gravetat dins del Sol, utilitzant ones de so. L’avanç pot ser crucial per a la nostra comprensió del clima espacial.
A través d’una petita esfera de vidre, sotmesa a ones de so que permeten desenvolupar un camp gravitatori específic, científics de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), als Estats Units, van aconseguir reproduir el tipus de gravetat que hi ha a l’interior del Sol o a prop de les estrelles i altres planetes. La innovació permetrà estudiar en profunditat el clima espacial, sense necessitat de realitzar experiments fora de la Terra.
Superar limitacions
Quan es planifiquen les missions espacials, els científics es troben amb les limitacions que imposa la gravetat terraqüia per modelar les condicions existents a les estrelles i altres planetes. Però les erupcions solars i altres tipus de fenòmens del clima espacial poden causar greus inconvenients en els vols espacials, com així també en les telecomunicacions i als satèl·lits artificials que orbiten al voltant del nostre planeta. Davant això, és crucial avançar en la comprensió d’aquests esdeveniments per prevenir-los o reduir-ne l’impacte negatiu.
No obstant, la capacitat dels científics per investigar maneres reals de superar els desafiaments que imposa el clima especial, en concret els referits a les emissions solars, s’ha vist fortament condicionada perquè els experiments que es porten a terme a la Terra estan afectats per la gravetat existent al nostre planeta. D’aquesta manera, els investigadors haurien d’efectuar experiments a l’espai per poder avançar, una cosa que lògicament no és tan senzilla en termes pràctics i econòmics.
Experiments a la Terra
Ara, els científics nord-americans que van desenvolupar el nou estudi, publicat recentment a ‘Physical Review Letters’, semblen haver fet un gran pas per superar aquest problema: van reproduir efectivament el tipus de gravetat que hi ha a l’interior del Sol i ambients similars fora de la Terra dins d’una esfera de vidre, que arriba només als 3 centímetres de diàmetre.
Van aconseguir ‘imitar’ la gravetat solar fent servir ones de so per crear un camp gravitacional esfèric i produir convecció de plasma. Aquest procés porta que el gas es vagi refredant a mesura que s’aproxima a la superfície d’un cos, per després reescalfar-se i tornar a ascendir, a mesura que es va acostant al nucli. Segons els científics, això permet crear un corrent de fluid que, alhora, produeix un corrent magnètic idèntic al generat dins del Sol.
Segons va explicar en un comunicat el líder de la investigació, el professor Seth Putterman, «el nostre sistema de so generat per microones va produir una gravetat tan forta que la gravetat de la Terra no va ser un factor limitant en els experiments. Ja no necessitem anar a l’espai per fer aquests experiments relacionats amb el clima espacial», va indicar.
Una petita esfera que reprodueix la convecció solar
Notícies relacionadesEls investigadors van utilitzar microones per escalfar el gas de sofre a 2.760 graus Celsius dins de l’esfera de vidre. A l’interior de la bola, les ones de so van actuar de la mateixa forma que la gravetat, reduint el moviment del gas calent o plasma i acostant-se als patrons que s’observen en els corrents de plasma al Sol i altres estrelles.
Putterman va afegir que «l’ús de so generat per microones, en un recipient esfèric de plasma calent, ens va permetre obtenir un camp de gravetat que és 1.000 vegades més fort que la gravetat de la Terra». Aquesta capacitat per controlar i manipular el plasma, de manera que reflecteixi la convecció solar i planetària, permetrà als científics comprendre i predir com el clima solar afecta els sistemes de comunicacions de les naus espacials i els satèl·lits.
- Salut a la tercera edat La genètica dels superavis pesa més en la seva longevitat que els hàbits
- PEDERÀSTIA A L’ESGLÉSIA La víctima d’El Pilar va dir als capellans que era un "regal sexual"
- La xifra de morts per la dana arriba a 158 i amenaça de créixer
- Rosa Moret: "Ella deia que quina tonteria, això de ser la més longeva"
- #METOO Més de 20 dones acusen Eduard Cortés d’assetjament sexual
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- TRADICIONS La bruixeria i l’esoterisme prenen Sant Feliu Sasserra
- Cita obligada Els millors cavalls del Pirineu, a Puigcerdà
- Rutes A tota castanya