Ciències planetàries / Ciències de la terra

Els asteroides van donar forma al 6% de la massa de la Terra

Als començaments del Sistema Solar, van aportar un percentatge important de zinc, coure i altres elements volàtils

Els asteroides van donar forma al 6% de la massa de la Terra
2
Es llegeix en minuts

Gairebé el 6% de la massa de la Terra prové d’elements aportats per asteroides que van arribar des de l’exterior del Sistema Solar, en els moments inicials de la seva formació. L’anàlisi de mostres de l’asteroide Ryugu, aportades per la missió japonesa Hayabusa 2, indiquen que la composició isotòpica del zinc i el coure presents en aquesta roca espacial es correspon amb les condicions de la Terra.

Un nou estudi publicat recentment a la revista Nature Astronomy mostra evidències contundents de l’aportació dels asteroides provinents de l’exterior del Sistema Solar a la massa de la Terra, durant el procés de formació del nostre planeta. Els investigadors van concloure que entre un 5% i un 6% de la massa de la Terra es va conformar gràcies a l’aportació d’aquestes roques espacials, que van entregar zinc, coure i altres elements volàtils. 

Gairebé una part del Sol

Científics de l’Institut de Física del Globus de París, la Universitat de París Cité i el Centre Nacional per a la Investigació Científica (CNRS), de França, van realitzar una nova anàlisi sobre les mostres de l’asteroide Ryugu, que la missió japonesa Hayabusa 2 va portar a la Terra el 2020. En el nou treball, van revelar la composició isotòpica del zinc i el coure en aquest cos, considerat un exemple pristí i inalterat del tipus de meteorits que van impactar contra la Terra en els inicis del Sistema Solar. 

Les anàlisis realitzades, portades a terme amb la col·laboració d’un equip internacional d’especialistes, demostren que la composició de l’asteroide Ryugu és similar a l’observada en les condrites carbonàcies, meteorits químicament més primitius i que tenen la composició més pròxima al Sol. Molts d’aquests cossos, com per exemple el meteorit Ivuna, són exemples dels meteorits provinents de l’exterior del Sistema Solar que van impactar contra la Terra primitiva. 

Les firmes isotòpiques mostren que la composició de Ryugu i de les condrites carbonàcies similars a Ivuna representen una part important de la massa de la Terra. Concretament, el zinc i el coure són dos elements moderadament volàtils que resulten claus per estudiar els processos d’acreció d’aquest tipus de materials, durant la formació de planetes terrestres com el nostre. 

Fortes similituds 

Notícies relacionades

Els diferents grups de condrites carbonàcies mostren diferents composicions isotòpiques de zinc i coure, però en aquest cas s’ha pogut verificar una correspondència entre Ryugu i els materials aportats pels meteorits provinents de l’exterior del Sistema Solar a la Terra. Segons una nota de premsa, les proporcions isotòpiques de coure i zinc a les mostres de Ryugu eren idèntiques a les que presenten les condrites carbonàcies que van impactar a la Terra, però diferents de tots els altres tipus de meteorits. 

Al confirmar finalment la similitud entre Ryugu i les condrites carbonàcies, el nou estudi estableix que les mostres obtingudes per la missió japonesa representen la millor estimació amb què es compta fins al moment de la composició solar, específicament entorn del coure i el zinc. A més, aporten una nova visió sobre la important contribució d’aquest tipus de cossos a la massa de la Terra, concretament quant a la proporció d’elements volàtils.