Així és el documental de Netflix sobre Alba Vergés i la pandèmia

Sota el títol ‘Broken health’, la producció mostra el costat més humà de l’exconsellera de Salut durant els primers mesos de pandèmia

El documental de Netflix sobre l’exconsellera Vergés enerva Junts

zentauroepp54150139 alba verges200717130647

zentauroepp54150139 alba verges200717130647 / Marta Perez

3
Es llegeix en minuts

Netflix anunciava aquest dimarts a la nit, per sorpresa, que estrenava un documental amb àudio en català amb la igualadina Alba Vergés com a protagonista. Sota el títol de ‘Broken health’, la producció, que es va rodar durant l’arribada de la covid-19 a Catalunya, reforça la figura política de l’alcaldable d’ERC a Igualada i exconsellera de Salut per la forma en què es mostra.

El documental, dirigit pels barcelonins Eva Niñerola i Nick Bolger, i produït per Icon International, també productora de videoclips d’artistes com Stay Homas i Shakira, s’endinsa en l’experiència de Vergés al capdavant del departament durant els primers mesos de covid, utilitzant una perspectiva personal que pretén humanitzar-la. Ho fa ensenyant com va viure esdeveniments claus en el transcurs de la pandèmia al país, com va ser el confinament de la Conca d’Òdena.

Netflix dibuixa Vergés com una persona que anteposa la seva responsabilitat política a qualsevol factor extern. En aquest sentit, el relat posa llum sobre l’experiència de la igualadina quan la Generalitat va decretar la restricció de mobilitat a la comarca en què va néixer. «Quan vam veure que els casos de covid es duplicaven en només 24 hores, no vam dubtar a prendre la decisió. Va ser l’únic lloc del país on es va fer així, però havia d’actuar d’aquesta forma» , explica.

D’aquesta decisió, Marc Bataller, llavors responsable de la comunicació del departament de Salut, destaca la fermesa de Vergés. «No li va resultar fàcil decretar el tancament de la seva ciutat, Igualada. No va avisar ni tan sols la seva família. No li va dir absolutament a ningú», assegura el periodista.

La família

Del dia en què va decretar el confinament de la Conca d’Òdena, Vergés destaca la quantitat de missatges que va rebre després de l’anunci, en què ella va participar. La llavors consellera va intervenir visiblement emocionada, coa que no va agradar a tothom, segons explica. «Vaig rebre missatges on se’m deia de tot. Fins i tot, que un càrrec públic no podia plorar davant la càmera, que havia de dimitir per això», recorda la igualadina. «Però som persones, tot i que hàgim de prendre mesures dures», recalca.

Durant la producció, els espectadors poden presenciar la part més familiar de la igualadina, que es trasllada a un hotel en les primeres setmanes de pandèmia. Mentre l’acompanyen durant el seu viatge en solitari durant les setmanes amb normativa més estricta, són testimonis del retrobament entre Vergés i la família una vegada es relaxen les mesures.

El documental, a part de mostrar com es van multiplicar els casos de covid al país i com ho van viure diferents sectors com la policia o els sanitaris, treu el costat més personal de la política. Malgrat tot, fa balanç i reconeix que «hi ha coses que haurien pogut fer-se millor», però afirma que si no es va fer, és perquè «era impossible».

El documental també esmenta breument com es va interessar la igualadina per la política. Ho relata ella mateixa durant una visita a un dels CAP d’Igualada, on agraeix als sanitaris que «hagin cuidat sempre del seu pare», que acabava de superar la covid-19. Aprofita a l’instant per parlar d’ell i destaca que «sempre s’ha interessat per la política. A més, sempre ha estat al meu costat durant les campanyes polítiques».

Notícies relacionades

El documental, llavors, passa de puntetes per la trajectòria política de Vergés, que recorda com la va marcar el 26è congrés nacional d’ERC del 2011. «Em va semblar un esdeveniment que demostrava les ganes de tirar un país endavant. I llavors m’hi vaig implicar», recorda.

Alba Vergés va ser consellera de Salut des del maig del 2018 fins al maig del 2021. Després la va succeir l’epidemiòleg Josep Maria Argimon, que durant el mandat de Vergés va ostentar el càrrec de secretari de Salut Pública del departament.