Secció recomanada per

MÉS PERIÓDICO

‘PayPal Màfia’: el club de companys d’Elon Musk que ha transformat internet

  • Després de crear la plataforma de pagaments electrònics, un grup de joves va impulsar empreses com Tesla, YouTube, LinkedIn o Yelp i han passat a dominar la indústria tecnològica

‘PayPal Màfia’: el club de companys d’Elon Musk que ha transformat internet
5
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El març de l’any 2000, internet vivia sumit en una gran revolució. El mannà econòmic que prometia l’eclosió del món digital va propiciar la creació d’empreses puntcoms i va inflar els mercats. La bombolla acabaria per punxar, i arrossegaria centenars de companyies emergents, però d’altres van sobreviure per marcar la història. En aquest context marcat pel frenesí innovador i el risc va néixer la PayPal Màfia, el grup de joves promeses que passaria a transformar la indústria tecnològica i a dominar-la fins als nostres dies.

El març del 2000 es va produir la fusió empresarial considerada el bressol d’aquest mite. Un any abans, l’empresa de ciberseguretat Confinity havia llançat al mercat el sistema de pagaments electrònics PayPal. Aquesta idea va atraure l’atenció del flamant nou propietari de Twitter Elon Musk, qui amb 29 anys dirigia X.com, una ‘start-up’ dedicada als serveis financers ‘online’. Totes dues van deixar enrere la seva competència, van unir forces i van adoptar el nom PayPal. Un any després, la desitjada companyia va sortir a borsa i després de cinc mesos va ser absorbida per la multinacional de comerç electrònic Ebay per 1.500 milions de dòlars.

En tan sols quatre anys, un equip de joves havia aconseguit donar forma a la seva idea visionària i ho havia fet seguint una cultura empresarial desenfadada, competitiva, hipermasculina i gairebé universitària que recompensava la innovació dels seus membres, «empollons» procedents en gran part de l’elitista Universitat de Standford. Sota la superestructura d’Ebay, PayPal va prosperar fins a convertir-se en un gegant. No obstant, el control i el rigor corporatiu van suposar una cotilla per a desenes d’aquests col·legues, que van optar per abandonar el niu.

Les ments brillants que van donar a llum PayPal no es van quedar de braços plegats. Després del pas de la bombolla de les puntcoms, era el moment de transformar internet. Utilitzant la fortuna amassada amb la fusió, aquells col·legues van ser pioners d’aquest nou paradigma i van començar a fundar i capitanejar una reguera de grans empreses que, com Tesla, YouTube, LinkedIn i Yelp, han marcat la indústria tecnològica. Aquesta xarxa d’emblemes del capitalisme digital es coneix com a PayPal Màfia, sobrenom gansteril que li va posar la revista Fortune el 2007.

Aquests són els seus membres més prolífics:

Peter Thiel

Si aquest grup d’emprenedors és un clan criminal, Peter Thiel és el seu ‘Don’. Fundador de Confinity i de PayPal, l’empresari germano-nord-americà és conegut per ser el primer inversor extern de Facebook. El 2004 va invertir mig milió de dòlars en la xarxa social, que acabava de néixer, i la va posicionar al mapa. El 2012, al vendre les seves accions, es va embutxacar gairebé mil milions. Des d’aleshores ha estat en el consell d’administració de la plataforma, càrrec que deixa a finals d’any. A través del fons de capital risc Founders Found –que va aixecar al costat dels ex PayPal Luke Nosek i Ken Howery– també va ser dels primers a invertir en empreses com Airbnb, LinkedIn, Spotify, Stripe i SpaceX. Tot això l’ha fet amassar una fortuna valorada en 5.100 milions de dòlars.

Thiel és el nom més temut d’aquesta llista. Llibertari i conservador, ha utilitzat aquests diners per donar suport a Donald Trump i l’extrema dreta nord-americana i ha declarat que la llibertat i la democràcia «no són compatibles». Thiel està darrere de Palantir, controvertida empresa d’anàlisi de dades avalada per la CIA els serveis d’espionatge de la qual han estat implicats en múltiples escàndols. El 2007, el blog Gawker va destapar que Thiel era homosexual; set anys després el multimilionari va recolzar una demanda de Hulk Hogan que acabaria forçant el mitjà sensacionalista a la fallida.

Elon Musk.

Tot i que no apareix al lloc col·lectiu de gàngster, Elon Musk és el membre més famós de la PayPal Màfia. Després de sortir de la companyia, el magnat va fundar el fabricant aeroespacial SpaceX i es va convertir en accionista majoritari i president de Tesla, d’automoció i energies renovables. Totes dues van ser apostes de riscos, amb la promesa de comercialitzar els cotxes elèctrics i els viatges a l’espai. El seu negoci s’ha disparat des del 2020 i s’ha convertit en l’home més ric del planeta amb una fortuna superior als 270.000 milions de dòlars. Aquest dilluns es va oficialitzar la seva compra de la xarxa social Twitter per 41.000 milions.

Reid Hoffman

Després de deixar de ser vicepresident de PayPal, Reid Hoffman va fundar el 2002 la xarxa social de contactes professionals LinkedIn, que continua sent una referència dues dècades després. Aquest emprenedor ha estat en el consell d’administració de Microsoft, ha treballat amb Barack Obama i és soci de la firma de capital risc Greylock. La seva fortuna està valorada en 2.400 milions.

Txad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim

Quan encara treballaven a PayPal, aquest trio d’emprenedors va idear el negoci d’una plataforma de vídeo. El 2005 van fundar YouTube i un any després la van vendre a Google per 1.650 milions. Des d’aleshores han diversificat les seves creacions i inversions. Hurley, per exemple, és un dels propietaris dels Golden State Warriors de l’NBA. Karim és el protagonista de ‘Me at the zoo’, el primer vídeo de la història de YouTube.

Keith Rabois

Notícies relacionades

Considerada una de les persones més influents en l’ombra de Silicon Valley, Keith Rabois ha ocupat càrrecs de comandament a PayPal, LinkedIn, Slide i Square. Va ser un dels primers inversors en la plataforma de ressenyes de negocis Yelp, cofundada pel també ex PayPal Russel Simmons.

Max Levchin

Max Levchin va fundar la precursora de PayPal juntament amb Thiel. Després de deixar la seva companyia, va fundar Slide, una xarxa social que va acabar venent a Google per 182 milions. Malgrat ser a l’ombra dels seus col·legues, aquest reconegut enginyer va ajudar a desenvolupar el sistema CAPTCHA, que determina si qui visita una web és un humà. També va passar per la direcció de Yahoo. La seva fortuna ascendeix fins als 3.000 milions.