THE CONVERSATION

La intel·ligència artificial està revaloritzant les dones pioneres en ciència i tecnologia

3
Es llegeix en minuts
La intel·ligència artificial està revaloritzant les dones pioneres en ciència i tecnologia

Paula Lamo / Mujeres de vanguard-IA

Estem vivint una nova revolució industrial que alguns anomenen indústria 5.0. En aquesta era, tecnologies com la intel·ligència artificial (IA), la internet de les coses (IoT) i la robòtica treballen més estretament amb els humans. Això pretén equilibrar l’eficiència productiva i la qualitat de vida dels treballadors.

La intel·ligència artificial ha desenvolupat sistemes que poden conversar amb humans, crear codi automàticament o traduir text en imatges. Això ha portat a una millor automatització de processos, cosa que ha generat preocupació en alguns professionals, que temen perdre la feina. També en alguns centres educatius, que temen el seu ús poc ètic per part dels estudiants.

Malgrat aquests sans debats és innegable que la tecnologia té molt potencial i tindrà un impacte significatiu en la nostra societat. Hem d’aprendre a utilitzar-la per al nostre benefici, igual com vam fer quan es va popularitzar internet fa algunes dècades.

¿En quins camps es poden aplicar aquestes tecnologies i quin és el seu límit?

El potencial de la intel·ligència artificial no té límit. Gràcies a l’aprenentatge profund, pot aprendre a través de l’experiència i la pràctica, arribant a cotes inimaginables. Això ja està passant en el disseny de videojocs, en què les IA poden crear noves experiències de joc a nous mons virtuals amb personatges diferents.

Aquests nous desenvolupaments són especialment útils en sectors empresarials i estan revolucionant el món sencer, incloent-hi la recuperació històrica i cultural, ja que es poden reinterpretar i actualitzar fotografies i retrats de personatges històrics, acostant el seu llegat a les noves generacions d’una manera atractiva i nova.

Les noves generacions tenen diferents hàbits de vida i formes de relacionar-se en comparació amb les anteriors, com l’ús de xarxes socials i la preferència per contingut visual atractiu i ràpid. Això fa que puguin no sentir-se interessades o reflectides per fotografies o retrats antics de personatges rellevants en les seves disciplines.

No obstant, hi ha eines com ara Midjourney bot que poden ajudar a reinterpretar i actualitzar el llegat d’aquests referents de manera fresca i moderna, cosa que pot fomentar vocacions. Un exemple d’això és el projecte ‘Mujeres de vanguard-IA’ al Museu Virtual d’UNIR, on es presenten imatges de dones destacades en ciència i tecnologia per donar a conèixer el seu llegat i contribució.

En un món global i digital, les empreses volen formar equips amb persones de diferents disciplines per plantejar solucions completes de manera eficient i creativa. Això significa que es busquen persones amb diferents perspectives i habilitats perquè, treballant juntes, puguin resoldre reptes complexos i canviants de manera flexible. Per això, és important fomentar les vocacions perquè tant homes com dones puguin desenvolupar-se en els àmbits que els interessin i contribuir des de la seva pròpia perspectiva en aquests equips multidisciplinaris.

La importància de reconèixer els llegats de les dones

En aquest context, reconèixer el llegat de dones tecnòlogues i científiques és clau per reflexionar sobre el seu paper en la història industrial de la nostra societat. Tot i que en menor nombre que els seus companys homes, elles han contribuït al desenvolupament científic i tecnològic que tenim avui. Si aquest llegat no ha arribat als nostres dies és a causa de l’efecte Matilda.

Aquest fenomen desacredita les contribucions de les dones en aquest àmbit i ha fet que el seu llegat no sigui conegut en la seva justa mesura. Així doncs, és important fomentar les vocacions CTIM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) entre les dones, no només per a l’avenç i la innovació, sinó també per raons de justícia social.

Notícies relacionades

¿Per què hem de mirar cap al passat quan també podem fixar-nos en el present? A més de rescatar les històries de dones pioneres en la ciència i tecnologia, és important destacar el paper fonamental que les dones estan tenint actualment en aquests camps i mostrar el seu exemple. Reconèixer les dones que estan liderant companyies importants i fent contribucions rellevants pot inspirar d’altres a seguir els seus passos cap a un futur més inclusiu i equitatiu per a tothom.

Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation. Llegeixi l’original.