Crisi sanitària

La Xina deixa de publicar l’informe diari sobre nous contagis de covid

L’últim informe notificava poc més de 4.000 infectats i cap mort, però hi ha fundades sospites que hi podria haver 5.000 morts diaris

La Xina deixa de publicar l’informe diari sobre nous contagis de covid

Hector Retamal (Afp)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Xina ha anunciat aquest diumenge que deixarà de publicar l’informe diari en el qual, des de principis del 2020, detallava els nous casos de covid-19 i defuncions per la malaltia després que la ràpida propagació del virus pel país hagi sembrat dubtes sobre la fiabilitat de les xifres oficials. «A partir d’ara, el Centre per al Control i Prevenció de Malalties de la Xina no divulgarà informació sobre la pandèmia de manera diària», indica la Comissió Nacional de Sanitat en un breu comunicat en el qual no detalla les raons per les quals ha pres aquesta decisió.

L’organisme afegeix que sí que «publicarà informació rellevant sobre la pandèmia vinculada a la investigació», però no especifica ni quines dades oferirà a partir d’ara ni amb quina periodicitat. Les últimes setmanes, les autoritats sanitàries ja havien deixat de divulgar la xifra de contagis que, segons els seus estàndards, eren considerats asimptomàtics, tot i que només eren reportats a l’informe diari però no van fer augmentar mai els balanços oficials de casos, als quals només s’afegien els infectats que sí que presentaven els símptomes requerits.

A més, el final de l’obligació de sotmetre’s a proves PCR rutinàries per a la major part de la població es va traduir en una detecció de casos sensiblement més baixa a la propagació real del virus, atès que les persones asimptomàtiques i les de símptomes lleus van rebre la llum verda del Govern per fer quarantena a casa. L’últim informe oficial, publicat dissabte, donava compte de tan sols 4.128 noves infeccions i cap mort i situava la suma de contagis simptomàtics des de l’inici de la pandèmia en gairebé 400.000 i la de morts, en 5.241.

Xifres en dubte

Notícies relacionades

Tanmateix, la suposada acta d’una reunió de la Comissió Nacional de Sanitat de la qual es va fer ressò Bloomberg indicava que la xifra real de nous contagis diaris podria haver arribat a 37 milions i que, els primers dies d’aquest mes, uns 248 milions de persones –el 18% de la població nacional– van contraure la covid. Els últims dies també han sorgit dubtes sobre la fidelitat de les xifres de morts que ofereixen les autoritats sanitàries, que amb prou feines en compten un grapat perquè, segons un expert citat per la premsa estatal, les morts causades per malalties subjacents en pacients que estaven infectats pel coronavirus no es compten com a morts per covid.

La companyia britànica d’anàlisi del sector sanitari Airfinity va estimar aquesta setmana que la Xina estaria registrant actualment unes 5.000 morts diàries per covid, mentre que el seu estudi situa entorn d’un milió de nous casos la xifra de nous contagis cada jornada, molt per sota de la dada citada per Bloomberg però infinitament superior a les que reflecteixen els informes oficials. També aquesta setmana l’Organització Mundial de la Salut es va mostrar «molt preocupada» per l’evolució de la covid a la Xina i va reclamar «més informació» al respecte, una reclamació davant la qual el Ministeri d’Afers Estrangers va respondre que Pequín ha compartit les seves dades «de manera oberta, puntual i transparent» des de l’inici de la pandèmia.

Temes:

Xina Coronavirus