Mobilitat

Trànsit augura un doble pont amb 900.000 cotxes sortint de l’entorn de Barcelona

  • S’han planificat dues operacions sortida i retorn en les quals hi haurà carrils addicionals a l’AP-7 i restriccions per als camions

  • Trànsit compartirà a les seves xarxes socials gràfics en temps real per conèixer la situació abans de posar-se al volant

Trànsit augura un doble pont amb 900.000 cotxes sortint de l’entorn de Barcelona

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un pont doble tan llarg i espaiat pot anar bé per esponjar el trànsit. Però també pot passar que tothom faci el mateix, que agafi els mateixos dies festius, i que la circulació, ja per si mateix complicada, arribi a cotes absurdes d’embús. El primer, el recordatori de sempre en aquestes circumstàncies: vagin amb compte allà fora. Per això el director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel, ha demanat aquest dijous «màxima prudència» als conductors que realitzin desplaçaments per carretera en els pròxims dies. Es preveuen dos blocs de mobilitat amb prop de 900.000 desplaçaments, amb dispositiu especial de Mossos entre aquest divendres i el diumenge 11 de desembre.

«Mai es pot abaixar la guàrdia», ha afirmat Lamiel, durant la presentació de les mesures previstes per a aquesta setmana de dies festius de la Constitució i la Immaculada. Segons el màxim responsable de Trànsit, durant aquest pont d’11 dies els conductors hauran de vigilar especialment a la tarda i en petits desplaçaments després de tornar d’activitats com esquiar o visitar mercats i fires nadalenques. «Volem que tothom torni sense danys», ha destacat, abans de reconèixer que el novembre d’aquest any, amb 18 víctimes mortals, ha sigut especialment tràgic.

Trànsit, per tractar d’acostar més i millor la informació als conductors, difondrà gràfics a través de les xarxes del SCT per informar sobre les retencions. Amb aquestes dades, el Govern espera que els usuaris puguin planificar millor els seus desplaçaments. Aquesta informació, tanmateix, ja està disponible a la web d’incidències de Trànsit, però en un format, no ens enganyem, no gaire fàcil d’interpretar per als que no estiguin habituats a aquests conceptes. Es tractaria, en un suposar, de convertir tota aquesta informació en una cosa molt més comprensible per a la ciutadania.

Tempesta perfecta

La situació dels dies festius, en dimarts i dijous, obliga a dividir el dispositiu d’aquest any en dues fases. La primera, del 2 al 6 de desembre; la segona, del 7 a l’11 de desembre. La primera onada s’espera que generi 470.000 sortides de l’entorn de Barcelona, amb una tornada estimada de 240.000 vehicles dimarts entre el migdia i la mitjanit de dimarts. El segon bloc escopirà de la gran metròpolis 420.000 automòbils entre les 15.00 hores de dimecres i les 15.00 hores de dijous. Per a la tornada, diumenge, una tempesta perfecta en la qual jugaran un paper important mesures com els carrils addicionals en dos trams de l’AP-7: el 6 i l’11 de desembre, entre Llinars i Montornès, i l’11 de desembre entre Vilafranca i el Papiol.

Notícies relacionades

El gruix de trànsit previst obliga a prendre mesures pel que fa als camions. No podran circular per l’AP-7 diumenge 11 entre les 17.00 i les 21.00 hores. També durant les hores d’operació sortida del 2 i el 7 de desembre, i a la mateixa autopista del Mediterrani però entre Granollers i Martorell, hauran d’utilitzar el carril de la dreta sense depassar els 80 km/h. A la zona sud, on l’artèria només té dos carrils, també estaran obligats a utilitzar el corredor més enganxat a la dreta. I en les operacions tornada, també a 80 km/h i enganxats a la destra en els trams amb carril addicional en el sentit contrari.

Tot això s’acompanyarà d’un petit exèrcit d’agents de policia: 3.198 mossos que realitzaran 2.618 controls per vetllar per la seguretat dels conductors. Vistes les xifres de sinistralitat del novembre, tota precaució és poca. El balanç de l’any, tanmateix, continua sent millor que el del 2019. Fins al 30 de novembre del 2022, 149 persones han mort en 134 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya. En el mateix període del 2019 es van registrar 167 morts en 154 sinistres mortals. Quant al nombre de víctimes mortals, es registra una reducció del 10,8% respecte al 2019. Ara bé, durant el novembre han mort 18 persones, vuit més que el mateix mes del 2019, i deu més respecte al novembre d’any passat.

Temes:

Trànsit