Entendre-hi més

Carn de laboratori per a un planeta superpoblat

L’aprovació del regulador nord-americà del consum de carn produïda amb cèl·lules d’animals vius suposa una fita per a un sector que fa anys que inverteix en la dieta del futur

Carn de laboratori per a un planeta superpoblat

JORID COTRINA

  • La lluita per salvar el planeta tambén s’entaula als tribunals

  • Olivers i vinyes contra les emissions de CO2

5
Es llegeix en minuts

La setmana passada, mentre els representants diplomàtics del món en desenvolupament i desenvolupat congregats a Egipte negociaven in extremis la creació d’un fons climàtic, hi va haver dues notícies importants per al planeta. La primera va ser que la Terra allotja per primera vegada una població superior als 8.000 milions de persones, una xifra que convida a la reflexió no només per la seva magnitud i per la dinàmica de continu creixement, impulsada per la gran natalitat a l’Àfrica subsahariana, sinó pels desafiaments que això suposa per al medi ambient i per a la nostra capacitat d’obtenir i distribuir recursos que satisfacin la demanda. El 1927, per exemple, érem 2.000 milions.

La segona notícia va provenir dels òrgans reguladors dels Estats Units, país que s’apresta a ser el segon arreu del món, per darrere de Singapur, a permetre la comercialització de l’anomenada carn de laboratori o carn cultivada. L’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA, per les seves sigles en anglès) va anunciar el 16 de novembre que havia completat la «primera consulta prèvia a la comercialització d’un aliment de consum humà elaborat a partir de cèl·lules animals cultivades». Es tracta de la carn de pollastre de l’empresa Upside Foods, una ‘start-up’ amb seu a Califòrnia que fa uns anys va rebre 400 milions d’inversors com Bill Gates, Tyson Foods i Cargill.

Upside Foods encara haurà de rebre el vistiplau del Departament d’Agricultura i trigarà mesos, si no anys, a poder comercialitzar els seus productes a gran escala, però la decisió suposa un reconeixement per al sector, com va admetre la FDA. «Els avanços en la tecnologia de cultiu cel·lular estan permetent als desenvolupadors d’aliments utilitzar cèl·lules animals obtingudes de bestiar, aus i mariscos en la producció d’aliments i s’espera que aquests productes estiguin a punt per sortir al mercat nord-americà en un futur pròxim. L’objectiu de la FDA és recolzar la innovació».

¿Com es fa la carn cultivada?

¿Com es fa la carn cultivada?Fa unes setmanes, la directora executiva d’Upside Foods, Amy Chen, que es va unir a l’empresa després de passar gairebé 15 anys com a executiva de PepsiCo, va explicar a Bloomberg Businessweek el procés de producció de la carn cultivada. «Seleccionem les cèl·lules d’animals que creixeran millor i que tindran més bon gust, les alimentem amb el mateix que obtindrien en el cos d’un animal fins que creixen», va dir Chen, comparant el procés a la forma com es produeix la cervesa o el iogurt. «Vaig començar a creure en la carn cultivada quan la vaig menjar per primera vegada: està molt bona», afegeix.

En l’actual estat de crisi climàtica, les varietats de carn de laboratori, així com la carn produïda amb vegetals que emulen, gairebé a la perfecció, sabor i textura, no paren de créixer. Des del 2016 s’han invertit prop de 2.000 milions de dòlars en el desenvolupament de la carn cultivada, segons un informe recent del Good Food Institute. Hi ha més de 100 empreses dedicades a això, algunes a Espanya, Mèxic i el Brasil. En el cas de la carn vegetal, un estudi sectorial preveu un creixement valorat en desenes de milers de milions de dòlars fins al 2030.

Els experts creuen que en un futur pròxim seran dos sectors agroindustrials pròspers, ja que la producció de carn bovina –ja sigui de manera intensiva o extensiva– presenta molts problemes. El primer, reconegut per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), és que, respecte a altres sectors ramaders, el boví és dels menys eficients. Per cada quilo de proteïna de boví produïda s’emeten 295 quilos de gasos equivalents a CO2. La carn de porc i de pollastre són molt més eficients.

La qüestió del benestar animal és un altre tema difícil que ha contribuït, igual que la proliferació d’estudis mèdics que recomanen el consum moderat de carn vermella pel bé de la nostra salut, a una caiguda del consum en països com Espanya, França i Itàlia. La tendència mundial, però, és de ràpid creixement de la demanda, sobretot procedent de la Xina, que cada vegada compra més boví al Brasil, el gran productor mundial i país que té més vaques pastant a les seves deveses que no pas humans. En ocasions, el preu mediambiental d’aquesta expansió agroindustrial és la destrucció de la selva amazònica.

Màrqueting per convèncer el consumidor

Màrqueting per convèncer el consumidorAmb tot, el gran repte per a la carn de nova generació serà conquistar la gran massa de consumidors. Per aconseguir-ho, a més de ser segura ha de tenir un preu assequible (la primera hamburguesa cultivada va costar 300.000 dòlars) i un gust convincent. El màrqueting serà clau i en això estan apostant empreses com la israeliana Redefine Meat, que produeix carn vegetal que emula el gust del pollastre, xai i el filet boví. A més de produir fantàstics vídeos en els quals promocionen els seus productes per mitjà de receptes, la companyia s’ha associat amb diversos xefs de renom a Europa per introduir la carn vegetal en restaurants gastronòmics.

Notícies relacionades

Un altre desafiament, a més de fer-se un lloc en les dietes dels consumidors, serà l’oposició del sector carni. La professora Núria Almirón, codirectora del Center for Animal Ethics de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha investigat el poder del «‘lobby’ de la carn» a la Unió Europea i ha conclòs que el sector ja ha participat en campanyes i estratègies per «disseminar informació que posi en dubte el consens existent sobre el caràcter contaminant de la producció de carn i convèncer els polítics que la tecnologia (no un canvi de dieta) n’és la solució».

Amb tot, alguns observadors creuen que serà el propi mercat el que reduirà l’espai de la carn bovina a les nostres taules. El think-tank RethinkX, que s’especialitza a analitzar les innovacions tecnològiques i com tindran un efecte trasformador per a les nostres societats, va preveure fa uns anys que el sistema agroalimentari mundial es trobava en vigílies «de la més profunda, ràpida i transcendental disrupció des de la domesticació de les plantes i animals fa 10.000 anys». La raó: el cost de les proteïnes de laboratori serà ben aviat molt més baix que el de la carn. Segons RethinkX, aquestes proteïnes també superaran els tradicionals filets en gust i propietats nutritives.