Nou atractiu turístic

Andorra inaugura el segon pont tibetà més llarg del món

  • Enclavada a Canillo i inaugurat el dijous 9 de juny, l’estructura, que només es podrà travessar a peu, té una longitud de 603 metres.

  • El passeig costarà 12 euros per persona i per accedir-hi caldrà agafar un autobús a la parròquia andorrana. La passarel·la, a 1.875 metres d’altitud, s’eleva a 158 metres del terra.

Andorra inaugura el segon pont tibetà més llarg del món

M.G

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Un pont tibetà és una estructura minimalista, anomenada també passarel·la suspesa, que penja sobre dos extrems i que fa la sensació que la persona que el travessa estigui flotant en l’aire. Això sí, no és apte per a qui pateixi o pugui patir un atac de vertigen. Des d’aquesta setmana, el segon pont d’aquestes característiques més llarg del món se situa als Pirineus andorrans, concretament a Canillo. Dijous es va obrir al públic de manera gratuïta, però des de dissabte serà obligatori passar per taquilla.

Els anomenats ponts tibetans pengen de dos extrems. Aquestes tècniques s’utilitzaven per superar barreres geogràfiques, inicialment al Tibet –d’allà ve el seu nom–, que de qualsevol altra manera eren impossibles de superar. Amb el pas del temps, els ponts tibetans es van integrar en els parcs d’aventures i van créixer com a repte a la gravetat, igual que les tirolines.

El pont tibetà d’Andorra no busca desafiar la gravetat, sinó simplement disfrutar d’un passeig a 1.875 metres d’altitud per creuar a peu els 603 metres de l’estructura; el doble si es realitza l’habitual camí, d’anada i tornada, des del punt de partida fins a l’altre extrem de l’estructura metàl·lica, qu compta amb totes les mesures de seguretat i que, lògicament, quedarà tancat al públic quan la força del vent pugui generar algun perill. El primer dia d’estrena mundial van passejar 800 persones i l’ajuntament de Canillo, impulsor de la idea, considera que d’aquí a novembre, quan els prats andorrans canviïn el color verd pel blanc, hauran passat dels 75.000 visitants. Els càlculs estipulen que en els millors dies d’agost poden passar pel pont unes 165 persones cada hora, tot i que la plataforma està preparada per acollir simultàniament 600 visitants.

Notícies relacionades

Després del període de prova d’aquests primers dies, l’entrada costarà 12 euros. (www.ponttibetacanillo.com). No s’hi pot anar directament amb cotxe, sinó que s’ha d’agafar un autobús (inclòs en el preu) que surt des del Palau de Gel d’Andorra, també a Canillo, per pujar a la pista d’accés a la construcció a través de la carretera de muntanya, molt transitada per cicloturistes, que porta fins a Ordino. El camí de la carretera al pont són 900 metres de passeig. Aquest estiu, el famós mirador de Roc de Quer, a prop del nou pont i fins ara d’accés gratuït, també passarà a ser de pagament, 5 euros per persona. El pont tibetà de Canillo i els seus 603 metres es converteixen en el segon més llarg del món, només superat per l’Sky Bridge de la República Txeca, de 721 metres. El tercer és el Gandaki Golden Footbridge del Nepal, de 561 metres, i a continuació es troba el pont d’Arouca, de 516 metres, a Portugal.

L’obra ha suposat una inversió de 4,6 milions d’euros. «Fora de la temporada d’esquí busquem alternatives d’oci a l’aire lliure per equilibrar la balança hivernal. Així, el pont tibetà servirà per allargar l’oferta turística i buscar alternatives perquè Canillo sigui molt més atractiu per als turistes pel seu contacte amb la naturalesa», explica aquest diari Francesc Camp, alcalde de Canillo. «A més –afegeix Camps–, el canvi climàtic probablement provocarà que cada vegada més s’hagi d’escurçar la temporada hivernal, situació que ens obliga a apostar per altres atractius turístics».

4,6 milions d’eurosFrancesc CampCampsNi cotxes ni cap vehicle, incloses bicicletes, podran passar pel pont, tot i que hi haurà una petita zona de descans perquè les persones que no s’atreveixin a creuar-lo puguin descansar mentre contemplen els seus familiars i amics. Només té un metre d’amplada, de manera que fa l’efecte que s’estigui volant per sobre de la vall del Riu, amb l’aigua a 158 metres per sota. D’aquesta manera, el pont tibetà es converteix a partir d’aquest cap de setmana en un dels principals focus d’atracció turística en el petit país pirinenc.

Temes:

Andorra Turisme