Dels circs als excrements, ¿quines són les infraccions de la llei de protecció animal?

Nova normativa

Dels circs als excrements, ¿quines són les infraccions de la llei de protecció animal?

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’esborrany de la llei de protecció dels animals conté mesures noves sobre els animals de l’entorn urbà, especialment les mascotes, ja que els toros, els animals de granja o de laboratori queden fora de la reglamentació, que serà aprovada en les pròximes setmanes pel Consell de Ministres i té una llarga tramitació davant. En qualsevol cas, ja ha despertat polèmica per alguns dels seus continguts. Aquestes són les infraccions més controvertides, noves o desconegudes.

1

¿Podré retallar la cua o les orelles al gos?

No, és una cosa ja prohibida en gairebé totes les comunitats i si la llei estatal arriba a aprovar-se se sancionarà a tot el territori qualsevol tipus de «maltractament» o pràctica que pugui causar «sofriment, mal físic o psicològic» a un animal. Així mateix, l’avantprojecte prohibeix específicament les «mutilacions corporals», excepte les «precises per necessitat terapèutica» acreditades per un veterinari. Aquestes seran catalogades com a infracció greu i seran castigades amb multes d’entre 30.001 i 100.000 euros.

2

¿Podré matar un animal greument malalt?

No. L’esborrany legal prohibeix el sacrifici d’animals, una cosa considerada infracció molt greu i castigada amb multa de fins a 600.000 euros. La llei sí que permet l’eutanàsia però sota control veterinari, en casos de «malaltia o ferides incurables» o per motius de sanitat animal, de salut pública o mediambiental. Així mateix, es prohibeix el sacrifici en centres de protecció o en zoos per manca de places. La norma indica que en queden exclosos els animals de producció o utilitzats en l’experimentació, que es regeixen per una normativa específica.

3

¿Es prohibiran les corrides de toros?

No, ja que l’avantprojecte indica que queden fora del seu àmbit les corrides o ‘encierros’, així com el toreig de rellons, les curses de vedells, el toreig còmic i altres espectacles on se sacrifica el toro. Les associacions en defensa dels animals interpreten que s’han deixat fora les curses per no generar una controvèrsia que podria provocar que llei no arribi a aprovar-se.

4

¿Hi continuarà havent fires o circs amb animals?

Sí i no. La normativa permet la participació d’animals en fires ramaderes o mercats però indica que hauran de tenir accés a menjar i aigua fresca de forma permanent, així com un espai adequat per refugiar-se de les inclemències meteorològiques. I es prohibeix l’ús d’animals en carrusels de fira, atraccions mecàniques i l’ocupació de fauna silvestre en espectacles circenses.

5

¿Es permetran les romeries i cavalcades de Reis?

Sí, però les romeries hauran de disposar de punts de parada en què els animals puguin descansar i abeurar. Quant a les cavalcades, pessebres o processons, es prohibeixen si l’animal es manté en una forma antinatural o immobilitzat. En el cas de les cavalcades amb camells, aquests es mouen pel recorregut, si bé, serà el reglament que desenvolupi la llei el que estableixi concretament si són autoritzades i en quines condicions, segons interpreta José Luis Rey, expert en dret dels animals.

6

¿Em multaran si no recullo els excrements del gos?

L’avantprojecte insta a evitar que els animals dipositin els excrements i orines en llocs de pas habitual, com façanes o portes d’establiments, procedint en tot cas a la retirada o neteja amb productes biodegradables. Pràcticament tots els ajuntaments ja obliguen en les seves ordenances a la recollida de les deposicions i alguns a l’orina, per tant, si s’aprova la norma i si aquest aspecte no té canvis, es generalitzarà l’obligació.

7

¿On podré comprar animals de companyia?

La norma impedeix la cria, comerç i exposició de mascotes en botigues d’animals, excepte els peixos. El final últim de la llei és que hi hagi un abandonament i sacrifici zero, per això només es permetrà la cria a persones o entitats autoritzades i sota control. Així mateix, se sancionarà amb fins a 100.000 euros l’ús d’animals com a reclam publicitari sense autorització o com a objecte de recompensa, premi, rifa o promoció.