Protesta sindical

Manifestació dels Mossos a Barcelona: «Pegar un policia surt gratis»

Un miler de policies van des del Parlament fins a Sant Jaume per demanar «el respecte social i institucional» que els permeti «recuperar la legitimitat»

Manifestación de policías por las calles de Barcelona para exigir respeto y dignidad

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quin ensurt s’ha emportat el senyor que portava un grapat de llaunes de cervesa i una motxilla a l’esquena al preguntar qui era la gent que pujava en manifestació per la Via Laietana. La resposta –«són policies»– li ha regirat l’estómac. Després de mirar a dreta i esquerra, ha serpentejat per endinsar-se al barri de la Ribera, potser per fer l’agost al passeig del Born. Ha tingut la mala sort, si bé tot ha quedat en una cagarel·la passatgera, de topar de cara amb la protesta dels Mossos d’Esquadra (i també policies locals), que aquest dissabte han anat de la Ciutadella fins a Sant Jaume per demanar que se’ls respecti. Des de tots els àmbits, ciutadans i polítics. Eren uns 1.300.

Notícies relacionades

Tot i que la convocatòria tenia com a lema ‘Per la seguretat pública’, a ningú se li escapa que la qüestió fa també certa ferum política. «Agredir un policia surt gratis», han repetit els representants sindicals, que han denunciat la falta de «recolzament institucional». Toni Castejón, portaveu de la FEPOL, ha assegurat que els agents passen per un moment «molt greu». No només per haver de sortir corrents de ‘botellons’, que també, sinó perquè se succeeixen manifestacions al carrer que acaben amb violència i l’endemà es tornen a permetre». ¿Quines? Aquí és on la cosa entra en terreny pantanós. Castejón ha posat dos exemples: «Els aldarulls que van seguir la sentència del judici del procés i l’empresonament del raper Pablo Hásel». «Companys del País Basc ens deien que de vegades tenien enrenou de ‘kale borroka’ dos dies seguits, però mai durant una setmana com ens va passar a nosaltres». Per aquest mosso, no només el recolzament polític ha sigut «nul», sinó que s’ha aconseguit «que es qüestioni constantment la feina de la policia».

Silenciats al Parlament

I això, que es posi en dubte el seu treball, seria una de les raons per les quals la ciutadania s’ha envalentit i s’hi enfronta més sovint. Imma Viudes, portaveu sindical, ha lamentat que no es compti amb ells en la comissió sobre el model policial del segle XXI que ha iniciat la seva etapa al Parlament sota la presidència de la CUP, partit que va avançar la seva intenció d’aplicar «un gir de 180 graus». «Haurien de deixar-nos intervenir per donar el nostre punt de vista tècnic», ha demanat. El manifest llegit per aquesta mateixa agent a Sant Jaume davant la Generalitat en nom de tots els assistents, a més d’exigir «respecte i dignitat», denuncia els «atacs directes patits en els últims temps, que han provocat una falta d’autoritat i una pèrdua de legitimitat». Entre les raons que els han portat a sortir al carrer, segons el document, hi ha també la «politització constant» de la policia catalana, així com l’«ús partidista per desgastar el Govern de torn». Entre els assistents a la plaça, per cert, hi havia diputats i regidors del PP i Ciutadans.