Fenòmens naturals

¿Fins on arribaria la lava del volcà de La Palma a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona? | MAPA

Posem per cas que el Tibidabo entra en erupció. Si la colada fos com la de l’illa canària, es plantaria a la parada de metro de Fontana, al cor de Gràcia

¿Fins on arribaria la lava del volcà de La Palma a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona? | MAPA
2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Moltes vegades resulta complicat fer-se una idea de l’abast d’un fenomen natural. L’alçària d’un tsunami, la quantitat de litres d’aigua caiguts, la potència del vent, la força d’un terratrèmol. O com passa aquests dies, la quantitat de terra conquistada per la lava del volcà de Cumbre Vieja a l’illa de La Palma. Aquest dijous la colada continua avançant, tot i que a menys velocitat que en dies anteriors, i ja ha començat a engolir vivendes del barri de Todoque (Los Llanos). Per poder assimilar la mida de la cosa, i sense cap ànim que s’escampi el pànic, traslladem la longitud de la llengua de magma a les quatre capitals de província catalanes: Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona.

Barcelona

En el cas d’aquesta última posem com a origen del volcà el cim del Tibidabo, muntanya poc sospitosa d’entrar en erupció. Quant a la direcció de la llengua, recte cap al mar. No hi busqueu cap indici de ciència exacta perquè òbviament s’han de tenir en compte l’orografia i les corbes de desnivell de l’illa canària, però potser ve bé per entendre de què estem parlant, de quina superfície està quedant coberta. La lava, a la capital catalana, sense que una sola gota caigués cap al pendent de Sant Cugat, aniria des del parc d’atraccions fins a la parada de metro de Fontana, al cor de Gràcia. Se salven pels pèls els cines Verdi i el restaurant Botafumeiro, però adeu a l’observatori Fabra, el Cosmocaixa, la plaça de Lesseps, el Asador de Aranda, el parc del Putxet o la casa Vicens de Gaudí, situada al carrer de les Carolines. Passaria per sobre de la Ronda de Dalt a l’altura de l’avinguda del Tibidabo; saltaria General Mitre entre Lesseps i el carrer dels Ríos Rosas, i es quedaria a la cantonada de Gran de Gràcia amb Ros de Olano.

Si col·loquem la taca a l’Eixample de Cerdà, que potser serveixi millor com guia, el magma es menjaria tota la Gran Via, des de Glòries fins a la plaça d’Espanya. La llengua lateral arribaria a cobrir bona part de la Rambla, fins al mercat de la Boqueria. Per dalt, es postraria en totes les illes fins a Consell de Cent.

Tarragona

En el cas de Tarragona, situant com a origen la platja de la Rabassada, la lava passaria per sobre del circ romà, l’amfiteatre i mitja ciutat. Fins a postrar-se no gaire lluny del tanatori.

Lleida

Notícies relacionades

A Lleida, amb origen al parc de la Mitjana, al costat del Segre, la lava del volcà s’estendria fins a la Caparrella, un turó als afores on hi ha l’institut més gran de la ciutat, a més d’un centre comercial i el campus d’INEFC. El magma, si col·loquem el bassal vermell sobre el curs del riu, es carregaria la Seu Vella. Recordeu: aquí no hi ha ciència, només longitud per fer-se’n una idea, perquè parlem d’un desnivell de gairebé 60 metres i un pendent mitjà superior al 6%. És a dir, que si hi ha volcà de debò, la lava amb tota probabilitat esquivaria el lloc més emblemàtic de Lleida.

Girona

Amb epicentre a l’Hospital Trueta, la colada s’estendria al llarg de gairebé cinc quilòmetres travessant tota la ciutat, inclòs el parc de la Devesa i creuant els rius Ter i Onyar. La lava es quedaria no gaire lluny de Montilivi.

Temes:

Volcans