A Llatinoamèrica

Fiscals de 22 països s’uneixen contra la corrupció que possibilita el tràfic de dones

  • Protagonitzen una campanya divulgativa per conscienciar les autoritats i la ciutadania sobre la connivència de policies i funcionaris amb els proxenetes

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La lluita contra les xarxes de tràfic de dones i nenes amb finalitats d’explotació sexual és molt difícil perquè les víctimes poques vegades s’atreveixen a denunciar-ho, i encara menys els testimonis o clients. I, en aquest caldo de cultiu, policies, empleats públics i tècnics municipals juguen de vegades un paper fonamental perquè faciliten l’activitat o en fomenten l’ocultació, a canvi de cobraments periòdics de diners o de favors sexuals de les víctimes explotades. Aquesta situació ha portat 22 fiscalies de l’Amèrica Llatina, un de les regions amb més corrupció vinculada al tràfic, a unir-se per donar la veu d’alarma, augmentar la cooperació i demanar a la ciutadania i a les institucions que no tolerin ni emparin cap tipus d’explotació sexual.

Amb motiu, el pròxim 30 de juny, del Dia Mundial contra el Tràfic de Dones, fiscals del Paraguai, l’Argentina i el Perú protagonitzen diversos vídeos en els quals expliquen les diferents tipologies de connivència entre empleats públics i proxenetes, exemples concrets que han trobat en les seves investigacions sobre les xarxes de tràfic i la «frustració» que senten quan «un operatiu es trunca perquè els tractants són alertats i les víctimes, ocultades», segons explica la fiscal peruana Rosario López, en un dels espots, que seran difosos a les xarxes socials i en pàgines d’internet.

La campanya divulgativa ha sigut fruit de la feina empresa per la Fundació Internacional i per a Iberoamèrica d’Administració i Polítiques Públiques (FIIAPP) i el programa EUROsociAL+, finançat per la UE, que fa tres anys van iniciar una col·laboració amb l’Associació Iberoamericana de Ministeris Públics destinada a reduir l’impacte de la corrupció en la vida de les dones, i una de les empremtes més grans és en el tràfic de persones.

Estirar el fil

«Vam veure que sense la participació activa dels funcionaris públics és difícil que les estructures criminals s’enforteixin i, per això, vam decidir fomentar que la xarxa de fiscals contra la corrupció i la xarxa de fiscals contra el tràfic treballin junts aquesta problemàtica», explica Borja Díaz, responsable de l’acció de EUROsociAL+ dona i corrupció. Segons la seva experiència, a nivell local es tracta de pràctiques «invisibilitzades», per això és important que les dues xarxes de fiscals cooperin, estirin el fil i van pujant esglaons fins a detectar els vincles entre les organitzacions criminals i els poders econòmics.

Amb prou feines hi ha dades de quantes dones i nenes són víctimes de tràfic per a l’explotació sexual. A la campanya es plasma la xifra 1,7 milions de víctimes cada any. I tampoc hi ha bones estadístiques sobre acusats de corrupció. Tot i això, a l’Argentina de les 1.796 denúncies rebudes en una línia d’ajuda, 110 van manifestar algun tipus de complicitat d’un empleat públic.

Casos concrets

Notícies relacionades

Díaz relata que a l’esmentat país una nena paraguaiana, que va aconseguir escapar-se de la prostitució, va relatar que un policia local va ser qui la va retornar als seus capturadors perquè continuessin explotant-la. O una nena embarassada i amb sífilis que va confessar a l’hospital que havia sigut prostituïda i que tenia por de denunciar-ho perquè hi havia policies que acudien freqüentment al local.

I és que s’han detectat casos d’empleats que falsifiquen documents d’identitat per fer passar nenes per adultes. O vigilants que faciliten que els proxenetes creuin il·legalment persones a les fronteres. O tècnics municipals que atorguen llicència d’hostaleria a un prostíbul. O fins i tot membres dels operatius de control que aixequen actes amb dades i testimonis falsos per encobrir els negocis. I així una llarga llista de ‘pomes podrides’ que demostren que «per combatre les xarxes del tràfic de blanques també cal combatre la corrupció de funcionaris públics que el fan possible», segons remarca a la campanya el titular de la fiscalia anticorrupció de l’Argentina, Sergio Rodríguez.