A menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca

Sanitat crida a l’ordre les autonomies perquè posin la segona dosi de Pfizer

  • El ministeri acusa les comunitats que aposten perquè es completi la pauta amb AstraZeneca d’«incomplir» l’acord

  • El departament de Carolina Darias calcula que amb la vacunació mixta en els menors de 60 s’evita un mort per cada milió d’immunitzats en primera instància amb el preparat d’Oxford

Sanitat crida a l’ordre les autonomies perquè posin la segona dosi de Pfizer
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Ministeri de Sanitat ha demanat les comunitats que «respectin l’acord» adoptat en la Comissió de Salut Pública i procurin que els menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca rebin una segona dosi de Pfizer. La petició ja s’ha traslladat als coordinadors de vacunació i es dirigirà també als consellers, segons han informat fonts de Sanitat.

La crida a sometent té lloc després que algunes administracions territorials, sobretot les governades pel PP, hagin apostat públicament perquè els treballadors essencials vacunats amb AstraZeneca completin la pauta amb el mateix sèrum, posant fins i tot a la seva disposició un consentiment informat si opten per Pfizer per a la segona punxada, cosa que contravé la decisió de Sanitat que firmi el document només qui triï repetir amb AstraZeneca, davant el risc que pateixi el cas rar de trombe relacionat amb la inoculació de l’antigen desenvolupat per la Universitat d’Oxford.

L’incompliment

Malgrat això, a les autonomies que han començat amb les segones dosis, els essencials estan optant majoritàriament per AstraZeneca. Catalunya ha iniciat aquest dijous aquesta fase de la campanya i la Comunitat de Madrid, que preveu fins i tot facilitar un document a favor que es completi la pauta amb AstraZeneca, començarà dilluns.

Si bé Sanitat ha difós aquest dimecres que les autonomies que no estiguin apostant per inocular Pfizer estan «incomplint l’acord» i que el problema és que «es trasllada incertesa als ciutadans» i es «perjudica la confiança en les vacunes». «Es produeix un gravíssim problema de comunicació» quan s’informa els afectats que poden «escollir», afirmen fonts del ministeri capitanejat per Carolina Darias.

Aquestes fonts remarquen que la Comissió de Salut Pública –en una reunió molt dividida, cosa que obvien esmentar– es va optar per Pfizer per «maximitzar el benefici i minimitzar el risc». I és que el ministeri calcula que no administrar AstraZeneca als menors de 60 anys evita un mort per cada milió de vacunats, tenint en compte les dades de farmacovigilància. A Espanya hi ha hagut 20 casos de trombosi en gairebé cinc milions de dosis administrades i d’aquests, quatre han mort.

El reforç

Notícies relacionades

I al Regne Unit, que ha posat moltes més dosis, s’han produït 15 casos en gairebé nou milions de vacunats només amb les segones dosis, mentre no hi ha hagut cap esdeveniment d’aquest tipus en els immunitzats amb dues vacunes diferents.

A més, remarquen des de Sanitat, és «habitual» que es barregin vacunes, com passa amb la de l’Ebola, i en un context en què «probablement sigui molt necessari reforçar la immunitat» amb una tercera punxada (o segona en el cas de Janssen), «no és improbable que alguns amb la pauta completa d’AstraZeneca o Janssen» rebin una punxada de reforç d’una vacuna d’ARN missatgera com Pfizer, ja que és el sèrum de què es disposa de més dosis.