PREPARATIUS PER A LA TORNADA A L'ENSENYAMENT

El pròxim curs escolar mantindrà les excursions i les colònies

L'entrada serà escalonada per tots els accessos possibles i es podria prolongar durant mitja hora

Al pati podran jugar nens de diferents grups estancs, però hauran de posar-se la mascareta

zentauroepp53393380 barcelona 09 05 2020 coronavirus covid 19 escuelas cerradas 200610191648

zentauroepp53393380 barcelona 09 05 2020 coronavirus covid 19 escuelas cerradas 200610191648 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova entrega de la sèrie ‘com serà el pròxim curs escolar’. Aquest divendres era el torn de concretar aspectes tan quotidians com l’hora del pati (per torns), les entrades i sortides (per més portes i esglaonades) o l’organització del menjador (grups més reduïts). El Departament de Educació ja té l’OK de Protecció Civil al seu pla d’actuació de cara a l’obertura d’escoles, el 14 de setembre. Tot, en resum, quedarà més disseminat, de manera que els grups estables de convivència (els nous nuclis educatius, en els quals no es limita la ràtio però en cap cas es passarà del màxim establert de 25 estudiants a infantil i primària i 30 a secundària) tinguin nul·la o escassa relació entre si. I una cosa que devia inquietar moltes persones: es mantenen les excursions i les colònies, sense tocar res del que pogués estar previst més enllà d’incorporar-hi les mesures sanitàries obligatòries. També se celebraran els tradicionals concerts infantils del Nadal...

La idea, ja es va dir a principis de setmana quan es va dispensar la primera part d’aquest llarg camí cap a l’obertura de les escoles, és que l’educació sigui com més presencial millor. «I en cap cas –ha detallat el conseller, Josep Bargalló– volem replicar les imatges que hem vist en alguns països asiàtics i europeus de nens engabiats als patis». En aquesta recerca de la normalitat, la idea és jugar més amb els espais que els alumnes. És a dir, que per evitar que l’entrada a l’escola hagi d’allargar-se durant una hora, es buscaran accessos en desús als centres per poder repartir la maniobra. Amb la intenció que aquesta arribada s’allargui, a tot estirar, mitja hora. ¿I el que tingui diverses criatures i franges diferents? Es crearà un servei d’acollida. ¿I això qui ho paga? Com tota despesa extra que tingui relació amb la pandèmia, el Govern. La conselleria està dialogant amb els ajuntaments per veure de quina manera aquest canvi d’hàbits pot alterar la mobilitat de l’entorn de les escoles. Ja sigui per carrers que s’han de tallar o per la necessitat que hi hagi més presència policial per evitar les aglomeracions. 

Hores del pati

Notícies relacionades

L’hora del pati, com ja va avançar el titular d’Educació en una entrevista concedida a aquest diari setmanes enrere, es convertirà en «les hores del pati». És a dir, es jugarà més en ‘petit comitè’. I en cas que es creuïn grups estables diferents, tocarà posar-se la mascareta, protecció que no serà obligatòria en aquesta classe diària però que sí que s’hauran de col·locar per moure’s per les diferents estances de l’escola. També se la posaran els docents que no tinguin un grapat estable d’alumnes però que també formin part de la paleta educativa setmanal. 

Durant el dinar es mantindrà aquest nucli sagrat (ho serà durant tot el curs) i hi podrà haver coincidència amb altres conjunts, sempre que es deixi certa distància de seguretat, com per exemple, ha detallat Bargalló, una cadira buida de separació. Això obligarà a espaiar els àpats, cosa que també pot generar que siguin necessaris més monitors, import que assumirà la Generalitat. El conseller també ha explicat que els pares no entraran a l’escola i que només ho faran per a alguna reunió o per participar en alguna classe, i sempre amb mascareta. Sobre el nombre definitiu de professors de més que es contractaran per al curs que ve, ha emplaçat la premsa per a la setmana que ve. A poc a poc, fins a mitjans de setembre.