PROCÉS JUDICIAL

El fiscal reclama presó per a un assassí d'àguiles

L'acusat utilitzava com a esquer coloms morts que empastifava amb un plaguicida

L'imputat era soci d'un columbari i pretenia protegir els animals que cuidava

28190194 59

28190194 59

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Empastifava coloms morts amb verí i després els situava estratègicament com a esquer perquè les aus rapinyaires no poguessin acostar-se al columbari de Santa Perpètua de Mogoda del qual era soci. Els Agents Rurals van agafar S. M. L. el 2018 ‘in fraganti’. En un habitacle del club on guardava els seus estris, els inspectors van trobar dos pots amb els plaguicides prohibits que utilitzava. La seva acció va provocar la defunció d’espècies protegides, com àguiles ratadoresEl fiscal de Medi Ambient de Barcelona, Antoni Pelegrín, reclama per a ell dos anys i cinc mesos de presó (en cas de condemna ingressaria a la presó) i inhabilitació per a oficis relacionats amb la fauna, per caçar i per a activitats vinculades a la possessió de coloms esportius.

El fiscal sosté en el seu escrit d’acusació remès al jutjat de Cerdanyola del Vallès que ha instruït el cas que amb el “propòsit de produir la mort del màxim nombre possible d’aus rapinyaires” i sent conscient que podria provocar l’òbit d’altres animals salvatges o domèstics, S. M. L. va decidir, almenys des de principis del 2018,  anar deixant coloms amb verí  pels voltants d’un columbari de Santa Perpetua. En aquestes instal·lacions, l’acusat tenia una zona on guardava entre cinquanta i cent coloms per a la competició, dedicant “molt temps i diners”. La seva intenció, ressenya el ministeri públic, és que els coloms que hi havia en el club no “tinguessin cap molèstia ni depredació” per part dels rapaços que hi poguessin haver a la zona.

Les proves

Notícies relacionades

A causa d’aquesta acció “reiterada” de l’imputat, apunta l’acusació pública, els Agents Rurals van trobar el 22 de gener del 2018 al paratge de la Piella, a Motcada i Reixac, pròxim al columbari, una àguila ratadora morta per la ingesta de carn amb verí que ell havia deixat. Dies després, en un petit bosc hi van trobar el cadàver d’un altre animal de la mateixa espècie i que havia mort pel mateix. Però allà, els agents van descobrir proves concloents: trossos de carn impregnada de verí, fas de ploma de colom esportiu i restes d’un esparver comú, també enverinat.

Els investigadors van continuar buscant. Les seves indagacions van ser intenses. Així, al cap de pocs dies, van recollir als voltants del columbari un esquer compost d’un colom mort d’un cop al cap que tenia les dues extremitats tallades i impregnat d’una substància que va resultar ser el plaguicida denominat aldicarb. Els agents van topar amb alguns d’aquests esquers a prop del club. En la inspecció del mòdul de l’acusat en aquestes instal·lacions no només es van descobrir els plaguicides, sinó també mel i gelea reial, substàncies que utilitzava per adherir millor el verí a la carn de colom mort.