Una nova eina mèdica prediu el risc d'infart durant tota la vida

Els models actuals, que s'utilitzen en les consultes, només pronostiquen problemes cardiovasculars en 10 anys

L'instrument s'està afinant i estarà disponible per ser utilitzat pels facultatius a partir de l'any que ve

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Cardiòlegs espanyols han desenvolupat una eina que permet predir el risc de tenir un infart o qualsevol altra malaltia coronària, cerebrovascular i cardiovascular al llarg de tota la vida, segons l’estudi publicat recentment per la revista científica principal de la Societat Espanyola de Cardiologia.Societat Espanyola de Cardiologia

Els models actuals, que s’apliquen a les consultes d’atenció primària i especialitzades als pacients amb factors de risc, com fumadors o hipertensos, permeten estimar el risc a curt termini, en 10 anys, per la qual cosa a molts pacients d’entre 45 i 50 anys no “se’ls considera d’alt risc i no se’ls fa la intervenció mèdica que mereixerien, quan a llarg termini sí que poden patir una malaltia cardiovascular,” explica Carlos Brotons, un dels autors de l’estudi. És precisament per a aquestes persones per a qui s’ha dissenyat l’eina, seguint les últimes recomanacions europees, que aposten per calcular el risc per tota la vida, una cosa que fins ara només s’ha desenvolupat als Estats Units i al Regne Unit.

Per dur a terme el model es van seleccionar més de 700.000 treballadors d’entre 18 i 65 anys, sense antecedents d’aquest tipus de malalties i amb una mitjana d’edat de 35,4 anys. Se’ls va fer un examen de salut entre els anys 2004 i 2007 amb un seguiment d’entre set i 10 anys. Amb aquestes dades, l’assaig va revelar que els factors de risc per tenir un infart, trombe o cardiopaties diverses, entre altres esdeveniments cardiovasculars, són els següents: exercir una ocupació manual, amb referència als treballs al camp o a lesindústries, fumar o haver fumat, tenir antecedents de diabetis, rebre tractament hipertensiu, tenir la tensió alta o valors problemàtics de colesterol. A més, en homes el consumd’alcohol, l’índex de massa corporal, els antecedents de malaltia coronària, la malaltia renal i la tensió alta també són factors de risc “significatius”, segons l’especialista. Contràriament, el conegut com a ‘colesterol bo’ és un factor protector tant en homes com en dones.

La segona fase de l’estudi

El nou model permet calcular el risc, no necessàriament per tota la vida, sinó també a cinc, 10, 15 anys o qualsevol nombre enter des de l’edat del subjecte fins als 75 anys, i estarà llest per utilitzar-se a les consultes a partir de l’any que ve.

Prèviament, els investigadors volen finalitzar la segona fase del projecte, que consisteix a validar els resultats en persones que no treballin. “Estem intentant perfilar l’equació d’una manera més fiable i precisa”, explica Brotons, que assegura que la nova eina serà molt “útil per millorar la comunicació amb els pacients amb risc baix a moderat a curt termini, perquè siguin més conscients de la importància del risc cardiovascular i promoure així els canvis necessaris cap a uns hàbits saludables”.

La primera causa de mort

Notícies relacionades

Individualment, la probabilitat de patir aquest tipus de malalties tan greus ja es pot consultar al web iberliferisk.com, tot i que quan finalitzi la segona part de l’assaig, la plataforma informàtica s’afinarà amb les noves dades.

Les malalties cardiovasculars suposen la primera causa de mort a Espanya, amb un 28,8% de les morts, per davant del càncer (el 26%) i les malalties del sistema respiratori (10%).

Temes:

Médicos