62a EDICIÓ

El plor d'una nena de la caravana de migrants, premi World Press Photo 2019

La instantània la va immortalitzar el fotoperiodista nord-americà John Moore a la frontera entre Mèxic i els EUA, a la vall del Rio Grande (Texas)

EPA3031. MCALLEN (ESTADOS UNIDOS), 11/04/2019.- Fotografía tomada por John Moore el 12 de junio de 2018, y cedida por la organización World Press Photo (WPP), que muestra a una solicitante de asilo hondureña de dos años que llora mientras su madre es registrada y detenida cerca de la frontera con México, en McAllen, en Texas (EE. UU.). Habían atravesado el río Grande desde México y habían sido detenidos por agentes de la Patrulla Fronteriza de los Estados Unidos antes de ser enviados a un centro de procesamiento. La semana siguiente la administración de Trump, bajo la presión del público y de los legisladores, puso fin a su política de separar a niños inmigrantes de sus padres en la frontera entre Estados Unidos y México. Aunque la niña y su madre permanecieron juntas, fueron enviadas a una serie de centros de detención antes de ser liberadas semanas más tarde, en espera de una futura audiencia de asilo. La fotografía ganó el 11 de abril de 2019 el premio a fotografía del año en el con

EPA3031. MCALLEN (ESTADOS UNIDOS), 11/04/2019.- Fotografía tomada por John Moore el 12 de junio de 2018, y cedida por la organización World Press Photo (WPP), que muestra a una solicitante de asilo hondureña de dos años que llora mientras su madre es registrada y detenida cerca de la frontera con México, en McAllen, en Texas (EE. UU.). Habían atravesado el río Grande desde México y habían sido detenidos por agentes de la Patrulla Fronteriza de los Estados Unidos antes de ser enviados a un centro de procesamiento. La semana siguiente la administración de Trump, bajo la presión del público y de los legisladores, puso fin a su política de separar a niños inmigrantes de sus padres en la frontera entre Estados Unidos y México. Aunque la niña y su madre permanecieron juntas, fueron enviadas a una serie de centros de detención antes de ser liberadas semanas más tarde, en espera de una futura audiencia de asilo. La fotografía ganó el 11 de abril de 2019 el premio a fotografía del año en el con / JOHN MOORE / GETTY IMAGES (EFE)

3
Es llegeix en minuts
EFE

La nena migrant que plorava a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, una captura de la caravana que va buscar trencar murs contra les polítiques de "tolerància zero" del president Donald Trump, feta pel nord-americà John Moore, va guanyar aquest dijous el World Press Photo a la fotografia de l’any.

El jurat de la 62a edició d’aquests guardons va considerar la imatge com "la foto de premsa mundial de l’any" i va celebrar que hagi representat "una protesta pública per la polèmica pràctica" proposada pels Estats Units de separar els menors immigrants dels seus pares, una cosa que no va arribar a ocórrer amb la protagonista de la foto de Moore, la Yanela Rodríguez, que viatjava amb la seva mare, la Sandra.

Es tracta d’una imatge "sorprenent, única, rellevant, memorable", en paraules de Whitney C. Johnson, presidenta del jurat d’aquest concurs, que atorga la màxima distinció del fotoperiodisme a escala mundial.

"Violència psicològica"

"Et diu molt de la història de forma immediata i, alhora, realment et fa sentir connectat amb el que va passar. Aquesta foto mostra un tipus diferent de violència, la psicològica", va afegir Alice Martins, fotoperiodista i membre del jurat.

Moore va capturar la fotografia la nit del 12 de juny del 2018 al sud de Texas, en una zona coneguda com la vall del Rio Grande, a la frontera entre Mèxic i els Estats Units.

El fotògraf nord-americà viatjava amb un grup d’agents fronterers quan va topar amb diverses famílies, "més d’una dotzena de persones", que marxaven cap als Estats Units, però que van ser traslladades pels funcionaris de frontera a un centre de sol·licitants d’asil, va explicar Moore.

Llarg viatge des d’Hondures

La protagonista de la foto és una nena espantada, que plorava mentre era arrestada pels agents, després de caminar des d’Hondures, juntament amb la seva mare, durant un mes. Va ser detinguda, igual que la resta de migrants, i van ser obligats a entregar les seves pertinences personals, documents i fins i tot els cordons de les seves sabates, i va haver de deixar en suspens el seu anhel d’arribar als EUA.

Moore, fotoperiodista de Getty Images, va assegurar que aquella nit va poder veure els ulls d’aquesta nena i, des del principi, es va adonar que tenia por, perquè era tard i segurament afrontaven una situació inusual per a la majoria d’ells", però, assegura que, almenys en la seva presència, els agents de la Guàrdia de Fronteres "van tractar força bé” aquell grup de migrants.

Quan un agent va haver de registrar laSandra, la mare, va deixar la seva filla de dos anys a terra i aquesta va començar a plorar desconsoladament per por que la separessin de la seva mare. Aquest va ser el moment en què Moore va fer la fotografia que, després d’ocupar portades de grans mitjans de comunicació, entre els quals la revista Time li va valer aquest dijous el World Press Photo.

Per a aquest fotoperiodista, la imatge representa "un exemple visual de la política de tolerància zero" del Govern dels Estats Units i, tot i que res assegura que l’èxit de la seva foto serveixi per pressionar al president nord-americà, Donald Trump, perquè es retracti de la decisió de separar els nens de les seves famílies, la fotografia sí que el va molestar.

Polèmica amb Trump

L’equip de Trump va considerar "vergonyós" que s’hagués utilitzat la imatge d’una nena plorant per denunciar aquesta mesura.

Moore ha exercit el fotoperiodisme en almenys 65 països i les seves fotografies han sigut publicades a escala internacional durant 17 anys, fins que va decidir tornar als seus Estats Units natals el 2008 per especialitzar-se en immigració i fronteres.

En la mateixa línia que la notícia que representa la fotografia guanyadora, el jurat del World Press Photo també va triar com a "història periodística mundial de l’any” la sèrie La caravana migrant, de Pieter ten Hoopen, que documenta "la marxa d’immigrants més gran" de l’any, amb fins a 7.000 viatgers, incloent-hi almenys 2.300 nens, segons xifres de l’ONU.

Notícies relacionades

La caravana, organitzada a través d’una campanya a les xarxes socials, va sortir de San Pedro Sula, Hondures, el 12 d’octubre, i amb la propagació del missatge s’hi va traslladar gent des de Nicaragua, el Salvador i Guatemala, i van ocupar portades a tot el món, tot generant crítiques contra les polítiques xenòfobes de Trump.

"L’edició de la història havia de ser bastant forta i la narració hi havia de ser present amb diferents elements d’escenari", va dir Johnson sobre la sèrie fotogràfica elaborada per Ten Hoopen, fotoperiodista especialitzat en guerres i crisis humanitàries des del 2004 i fotògraf de l’Agència VU a París.