DECÀLEG

Més enllà de ‘Happy Valley’: 10 ‘thrillers’ britànics per devorar en sèrie

  • El rescat del clàssic modern ‘Happy Valley’ a Movistar Plus+ ens inspira a celebrar l’alt nivell dels drames criminals fets recentment al Regne Unit

Més enllà de ‘Happy Valley’: 10 ‘thrillers’ britànics per devorar en sèrie

BBC

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El rescat de les dues primeres temporades de ‘Happy Valley’ (Movistar Plus+, dijous, dia 15), preàmbul a l’estrena de la tercera al gener, ens serveix com a excusa per recordar i celebrar l’estremidor nivell –la capacitat per a l’addicció i la sorpresa– dels drames criminals britànics dels últims temps. La nostra llista arrenca amb sis estrenes d’aquest mateix any per assenyalar, després, cap a alguns clàssics encara disponibles en plataformes, incloent, és clar, ‘Happy Valley’. Felices males estones d’ansietat i intriga. 

1. ‘Caza al culpable’: converses amb l’enemic

1. ‘Caza al culpable’: converses amb l’enemic

En aquesta adaptació de la danesa ‘Cara a cara’ (disponible a Filmin, avisem navegants), un torturat detectiu de policia (James Nesbitt) persegueix el culpable de la mort de la seva filla Christina (Imogen King), de qui s’havia distanciat, durant vint-i-quatre hores desesperades. La sèrie en dura només quatre: es compon de vuit capítols del voltant de 20 minuts, cada un dedicat a un enfrontament (dialèctic, amb aires teatrals) entre el pare en dol i un personatge que podria haver tingut algun paper en la tragèdia. Entre els luxosos sospitosos, Joely Richardson com a patòloga forense; Niamh Algar (‘Censor’, ‘Raised by Wolves’) com Nicola, dona de la morta, o Richard E. Grant com a presumpte mentor de Christina, empresari amb alguna cosa per ocultar. Disponible a Movistar Plus+. 


2. ‘Showtrial’: l’art de l’interrogatori

2. ‘Showtrial’: l’art de l’interrogatori

En un argument amb certs ecos del cas Amanda Knox, l’arrogant i privilegiada universitària Talitha Campbell (Celine Buckens), filla d’un influent empresari (James Frain), és arrestada com a sospitosa de l’assassinat de la seva companya de classe Hannah (Abra Thompson). Segueix una mediàtica batalla letal que enfronta, sobretot, una detectiu de policia (Sinéad Keenan) amb una advocada (Tracy Ifeachor) a la recerca del cas que la resituï en primer pla. Com a bona sèrie dels productors de ‘Line of duty’, es recolza sovint en els interrogatoris més tensos imaginables. Disponible a Movistar Plus+. 


3. ‘Chloe’: darrere del mirall negre

3. ‘Chloe’: darrere del mirall negre

Si ja gairebé vivim la meitat de les nostres vides en les xarxes socials, ¿com és que la ficció sol evitar la nostra obsessiva relació amb les pantalles? Alice Seabright (abans, guionista de ‘Sex education’) treu partit a aquest nou ordre en un ‘thriller’ psicològic sobre els jocs d’aparences darrere de tots aquests miralls negres. Erin Doherty (la jove princesa Anna de ‘The Crown’) és brillant com a Becky Green, ‘stalker’ virtual de la seva antiga millor amiga, Chloe (Poppy Gilbert), convertida en detectiva aficionada i impostora magistral després de la mort del seu objecte d’obsessió. Escrita amb astúcia, dirigida amb elegància i musicada per Will Gregory, meitat masculina de Goldfrapp. Disponible a Prime Video. 


4. ‘No sabéis quién soy’: emotiu al·legat final

4. ‘No sabéis quién soy’: emotiu al·legat final

Al principi d’aquesta minisèrie de només quatre capítols, un jove jutjat per assassinat, Hero (excel·lent Samuel Adewunmi), sembla destinat a anar a presó per totes les proves en contra seu. En un acte desesperat i èpic, acomiada el seu advocat per assumir ell mateix el seu propi al·legat final, és a dir, el discurs persuasiu que un segon jurat, el dels espectadors, veu posat en imatges. Hero explica la història d’un bon home que fa coses dolentes per amor, d’algú arrossegat a l’altre costat sense remei. Bones paraules (escriu Tom Edge, guionista de ‘The Crown’, a partir d’una novel·la d’Imran Mahmood) ben disposades sobre un paisatge visual de melancolia gairebé constant. Disponible a Netflix. 


5. ‘The responder’: Liverpool em mata

5. ‘The responder’: Liverpool em mata

Aquest estilitzat i vibrant drama policial segueix una setmana d’intensos torns de nit per a Chris Carson (Martin Freeman), un policia de resposta immediata de Liverpool que passa per moments baixos a nivell psicològic. Si tot se sent real, ha de ser en part perquè l’exagent i guionista Tony Schumacher revisa aquí les seves pròpies experiències. Però també es deu a la matisada interpretació de Freeman o la capacitat de directors com Tim Mielants (tercera temporada de ‘Peaky Blinders’) i Frien Troch per capturar petits detalls de veritat enmig del caos. Disponible a Movistar Plus+. 


6. ‘Trigger point’: cables blaus i vermells

6. ‘Trigger point’: cables blaus i vermells

L’empremta de Jed Mercurio, cap del ‘thriller’ britànic recent, és present en gairebé cada aspecte d’aquesta explosiva sèrie sobre artificiers. El creador de ‘Line of duty’ exerceix com a productor executiu i una de les protagonistes de l’esmentada sèrie, Vicky McClure, brilla en el paper de Lana Washington, EXPO (o agent especialitzada a desactivar bombes) de la Policia Metropolitana de Londres. A més, el seu primer capítol és gairebé com el famós pròleg al tren de ‘Bodyguard’, una altra gran sèrie de Mercuri, allargat durant una hora. Máxima ansietat tota l'estona. Disponible a Movistar Plus+. 


7. ‘El turista’: una altra carretera mortal

7. ‘El turista’: una altra carretera mortal

Impossible rebutjar aquesta última creació dels gairebé sempre interessants Harry i Jack Williams, als quals devem el clàssic ‘The missing’, ‘Liar’ (adaptada com ‘Mentiras’ per Atresmedia) o l’al·lucinant ‘Rellik’. Al cap i a la fi, parlem d’un encreuament de ‘Carretera mortal’, els ‘thrillers’ més foscament còmics dels Coen i el Soderbergh d’‘Out of sight (Un romance muy peligros)’: no s’ignora un còctel amb aquests ingredients. Jamie Dornan (‘Belfast’) és un misteriós nord-irlandès que, després de patir la persecució d’un camió cisterna pel desert vermell australià, desperta viu però sense records, i perseguit per dolents insòlits. Disponible a HBO Max. 


8. ‘Happy Valley’: motius personals

8. ‘Happy Valley’: motius personals

La sèrie que motiva aquest dossier, obra més important fins a la data de la venerable Sally Wainwright (‘Gentleman Jack’), podria haver sigut una altra història més sobre els secrets ocults sota la superfície d’una localitat a priori bastant plàcida. Però va transcendir el déjà vu a base de personatges i trames memorables, començant per la sergent de policia Catherine Cawood (Sarah Lancashire) i un segrest en el qual, sense saber-ho, Catherine té molt a dir. Clar precedent, a molts nivells, de l’aplaudida ‘Mare of Easttown’. Disponible a Movistar Plus+. 


9. ‘La caza’: no és cap altre ‘qui ho va fer’

9. ‘La caza’: no és cap altre ‘qui ho va fer’

En aquesta coproducció entre el Regne Unit i Irlanda, Gillian Anderson imposa la seva llei com a Stella Gibson, superintendent de la policia londinenca reclutada per resoldre un cas d’assassinat a Belfast. L’important, sabrem des del principi, no és tant ‘qui ho va fer’ sinó ‘com Stella caçarà aquest tipus’, Paul Spector (Jamie Dornan), conseller de dol de dia i assassí a les nits. En la primera de les seves tres temporades, potser la millor, el director Jakob Verbruggen sap generar saludable pertorbació convertint l’espectador en partícip de la mirada del criminal. Disponible a Netflix. 


10. ‘Line of duty’: el deure és veure aquesta sèrie

Notícies relacionades

10. ‘Line of duty’: el deure és veure aquesta sèrie

Tot un fenomen al Regne Unit, on el final de la seva sisena i última temporada va reunir al voltant de 12,8 milions d’espectadors. Hi ha motiu: aquesta sèrie sobre policies corruptes i la unitat anticorrupció que els persegueix, en la qual potser no tot és net, submergeix l’espectador en una col·lecció de girs i unes arenes morals movedisses de les quals no es pot escapar fàcilment. El seu creador, el ja esmentat Jed Mercurio, va comptar amb l’assessoria de policies, però ‘Line of duty’ resulta menys absorbent pel seu realisme que per la seva sana obertura al deliri. Disponible a Movistar Plus+ (6 temporades) i Netflix (5 temporades).