ESTRENA A DISNEY+

‘Ms. Marvel’: jo vaig ser una superheroïna adolescent musulmana

  • Parlem amb l’actriu Iman Vellani sobre la sèrie que porta a la pantalla Kamala Khan, el primer personatge musulmà de Marvel amb capçalera pròpia

‘Ms. Marvel’: jo vaig ser una superheroïna adolescent musulmana

Disney+

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Kamala Khan, últim personatge en utilitzar el pseudònim Ms. Marvel, va tenir un primer ‘cameo’ al còmic ‘Capitana Marvel’ el 2013, però va sacsejar realment el món un any després, quan va obtenir la seva pròpia sèrie de còmics. Com a part del seu projecte de més diversitat i inclusió, Marvel oferia tot el protagonisme a una jove superheroïna musulmana i allunyava l’acció de la sempiterna Manhattan per centrar-la en un Jersey City de multiculturalisme vibrant. 

La idea havia sorgit de converses entre la llavors editora de Marvel (ara executiva dels seus estudis) Sana Amanat, musulmana i de pares pakistanesos, i el seu col·lega Stephen Macker. De la mateixa manera que podien fer-se còmics sobre nois blancs que lluiten per combinar adolescència i superpoders, se’n podia fer un sobre una noia de pell morena que ha d’incloure a la combinació un tercer món: el de la fe musulmana.

Per donar forma al personatge van comptar amb l’escriptora G. Willow Wilson, convertida a l’islam mentre estudiava història a Boston, i els il·lustradors Adrian Alphona i Jamie McKelvie, que van rebre instruccions de canviar la sexualització per la proximitat, en l’intent de fer sentir còmodes possibles lectores. Missió acomplerta: «El còmic significa molt per a molta gent», recorda l’actriu Iman Vellani en videotrucada. «Jo encara el porto amb mi a tot arreu». 

Si no els sona el nom de Vellani, és normal: debuta a la pantalla aquest dimecres, a Disney+, com a Kamala Khan. Que va poder no ser la primera superheroïna musulmana de Marvel (abans hi van ser M i Arena d’‘X-Men’), però sí que va acabar sent la primera amb la seva pròpia sèrie, ara també telesèrie. 

De fan a possible ídol 

De fan a possible ídol La canadenca Vellani ha nascut per al paper, i no només per ser filla d’immigrants pakistanesos; per haver viscut la seva curta vida (té 19 anys) entre dues cultures. Si alguna cosa defineix Kamala Khan, a més de les seves arrels, és el seu amor pels superherois, una cosa que l’actriu entén a la perfecció. «Vaig llegir tots els còmics de ‘Ms. Marvel’ a l’institut –recorda–. El 2017 m’havia disfressat del personatge per Halloween (tothom va creure que anava de The Flash). Anys després, m’assabentava del càsting per a la sèrie per la meva tia, que ho havia llegit en un grup de WhatsApp que amb prou feines obre. L’últim dia d’institut m’avisaven que el paper era meu. ¡Tot molt surrealista!».

A la sèrie, coneixem Kamala mentre desenvolupa la seva última i sofisticada obra de ‘fan art’ entorn de Carol Danvers, àlies Capitana Marvel. La seva raó de vida és la primera convenció de Venjadors a Jersey City, en el concurs de ‘cosplay’ dels quals pensa participar amb una disfressa de Danvers que ha creat en aliança amb Bruno (Matt Lintz), un amic que oculta (amb prou feines) els seus sentiments per ella. Menys entusiasmats amb la convenció semblen els seus pares, determinats a fer de Kamala una jove de profit (com el seu germà gran Aamir, molt conservador) i treure-la del seu món de fantasia. 

Però el camí de Kamala no podrà ser una aplicada línia recta: després de col·locar-se cert braçalet, els seus poders ocults desperten. És a dir, la història ‘d’orígens’ és diferent a la del còmic, en la qual la seva transformació era producte de l’exposició a les Boires Terrígenes. També els poders són diferents: en lloc d’allargar els seus membres i modificar a voluntat la mida del seu cos (en una metàfora dels canvis de la pubertat), Kamala utilitza el braçalet per manipular l’energia còsmica i crear formes que cobren solidesa.

En una entrevista amb ‘Empire’, Kevin Feige, president de Marvel Studios, defensava els canvis per la necessitat d’ajustar el personatge a la continuïtat de l’Univers Cinematogràfic de Marvel: «[Kamala] Va arribar en un moment específic de la continuïtat dels còmics. Ara arriba en un moment específic de la continuïtat de l’UCM». Iman Vellani es posa de part del cap: «Parlant com a fan, entenc com de particular que pot ser la gent amb els canvis i les decisions que prenem amb els personatges. Espero que els fans confiïn en nosaltres. ¡Això està fet per fans per a fans!», ens diu amb entusiasme... fan. 

Equip de pell morena

Equip de pell morenaA Marvel saben que la inclusió ha de ser creïble o no ser. Per això van comptar amb un director egipci, Mohamed Diab, per portar les regnes d’una sèrie tan carregada d’egiptologia com ‘Caballero Luna’. I per això la ‘showrunner’ de ‘Ms. Marvel’ és la britanicopakistanesa Bisha K. Ali (de la sala de guionistes de ’Loki’) o els seus directors principals són els belgamarroquins Adil El Arbi i Bilall Fallah, que acaben de presentar a Cannes ‘Rebel’, drama d’alt contingut hip-hop sobre una família trencada per la radicalització islamista. 

Notícies relacionades

Tant Iman Vellani com Rish Shah, que encarna Kamran (el principal interès amorós de Kamala, per a la tristesa de Bruno), van fer esforços perquè tot respirés autenticitat cultural. En una escena de cotxe havia de sonar un tema de Bollywood (‘Yeh kaali kaali ankhen’, del clàssic ‘Baazigar’, per ser precisos), però ells van insistir a canviar-lo per alguna cosa de Swet Shop Boys, el projecte rap sobre la diàspora sudasiática del qual forma part el també actor Riz Ahmed. «¿Per què no podia sonar una mica més modern? És fantàstic com Swet Shop Boys incorporen el rap a l’herència musical pakistanesa», comenta Vellani a aquest diari. 

Kamala i Kamran poden recordar els personatges de ‘Ramy’, la comèdia (trista) de Ramy Youssef sobre un mil·lennista musulmà, però la representació empàtica d’àrabs o musulmans continua sent una trista raresa en televisió. Vellani sembla preparada per llegir els molts missatges islamòfobs que es reproduiran per les xarxes quan s’estreni la sèrie, però espera també que ‘Ms. Marvel’ contribueixi a canviar mentalitats: «Aquesta sèrie és monumental per molts motius. Canviarem la perspectiva de com es mostra als musulmans en els mitjans ‘mainstream’. Incloure un personatge com Kamala a l’UCM, una franquícia tan exitosa i accessible, obrirà portes a les nostres històries al voltant del món». 

Temes:

Sèries