Sèrie en ‘streaming’

‘Patricio es la estrella’: vida boja més enllà de Bob Esponja

La cadena Nickelodeon estrena dilluns, 16, (amb projecció prèvia aquest divendres) l’‘spin-off’ protagonitzat per la carismàtica estrella de mar rosa, en el qual presenta el seu propi programa de varietats des de la seva habitació

‘Patricio es la estrella’: vida boja més enllà de Bob Esponja

Nickelodeon

5
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

Darrere d’un gran de l’escena sempre hi ha un secundari que el fa encara millor o que, sense més ni més, li roba l’escena. La legió infinita de seguidors de ‘Bob Esponja’ sap que cada aparició de Patricio Estrella eleva el nivell de l’episodi. Patricio, l’estrella de mar rosa vestida amb banyador verd i lila, de fluix talent intel·lectual però imbatible capacitat per saber viure la vida; la hilarant capsa de sorpreses capaç de combinar l’estultícia majúscula amb la brillantor inesperada. És comprensible, per tant, que Patricio hagi aconseguit l’impossible: eclipsar la icònica esponja groga creada pel plorat Stephen Hillenburg el 1999 per a Nickelodeon.

Després de gairebé mig miler d’episodis televisius i tres llargmetratges com a secundari de luxe de Bob Esponja, l’estrella de mar fa el salt a les grans lligues en solitari a ‘Patricio es la estrella’, proposta d’inevitable naturalesa marciana que s’estrena dilluns, 16, a les 17.00 hores, a Nickelodeon, amb projecció prèvia del primer episodi aquest divendres a les 16.52. A la sèrie, de 13 episodis dobles, una versió juvenil del nostre gran amic rosa presenta el seu propi programa televisiu de varietats, ‘El show de Patricio’. El primer episodi ja ens posa en antecedents de l’al·lucinogen entorn en què es desenvolupa la sèrie. No s’esmenta, però intuïm que l’acció transcorre també a Fondo de Bikini. Un Patricio adolescent que vesteix camisa verda i lila i pantalons blaus viu en una casa amb forma de cafetera en companyia de la seva família: el seu pare, Cecilio, la seva mare, Bunny, la seva germana, Calamarina, i el seu avi, GranPat. Al costat de la casa-cafetera veiem una tassa gegant i un televisor de tub amb antena parabòlica en el qual s’emet ‘El show de Patricio’, on l’estrella rosa, dirigida per la seva germana calamar, relata a la seva manera situacions de la seva vida quotidiana en tots els formats audiovisuals imaginables: textura de VHS, animació ‘slow motion’, recreacions de velles pel·lícules de gènere en blanc i negre...

Univers surrealista de Patricio

El programa es grava a la mateixa habitació de Patricio, reconvertida en estudi multicolor embotit de planetes de paper maixé, coets espacials i instruments musicals en què el llit penja del sostre i les portes et poden transportar a altres dimensions espai-temps. Si Bob Esponja tenia el cargol Gary com a mascota, Patricio té com a tal el punxant eriçó Auchi. «Jo faig de tot, ja que no en sé de res (...) / Tinc el meu propi xou i és una farsa / Simuleu que us agrada i que el veieu com jo / El xou de Patricio és només al meu cap», canta l’estrella en el primer episodi, advertint que, a part de deliri i fantasia d’aire carrollià, hi pot haver una inesperada complexitat existencial.

Patricio Estrella i la seva germana Calamarina a ‘Patricio es la estrella’

/ Nickelodeon

«Som a l’univers surrealista de Patricio i tota la sèrie es desenvolupa sota el seu punt de vista, cosa que ens porta directament a ‘La vida es sueño’, de Calderón de la Barca», assegura a aquest diari César Capilla, l’actor que presta la veu a Patricio des de la nit dels temps. «Somia el rei que és rei i el pobre que és pobre. Crec que pensar que la realitat és al teu cap i que és només un somni és un concepte profund, però és que sèries com ‘Bob Esponja’ o ara ‘Patricio es la estrella’ tenen aparença molt senzilla, però subtextos molt potents». Capilla es mostra entusiasmat per la indòmita imaginació visual i narrativa de la nova sèrie, pur ‘slapstick’ frenètic capaç, a estones, de convertir ‘Bob Esponja’ en ficció naturalista: «És un ‘spin-off a l’altura de l’original, cosa que no era fàcil d’aconseguir. Imagina’t el cosmos de Bob Esponja, però filtrat per la mirada divertida, surrealista i infantil de Patricio. Ell segueix al seu món, al seu univers paral·lel, disfrutant de tot el que fa. Com un nen gran incapaç de créixer».

Notícies relacionades

L’actor assegura haver-s’ho passat «bomba» posant una altra vegada (de forma formidable) la veu a Patricio, en una experiència que qualifica de «tan o més bona» que els seus 23 anys treballant a la sèrie mare: «Com saps, Patricio no té terme mitjà. A ‘Bob Esponja’ de vegades parlava molt poc i de vegades parlava un munt. En aquest cas (riu), parla un munt sempre. Ha sigut una experiència molt gratificant. Patricio i jo fa una vida sencera que estem junts, és gairebé com un fill, és part de mi».

Patricio Estrella i Bob Esponja, en un fotograma de ‘Patricio és l’estrella’

/ Nickelodeon

Segon ‘spin-off’ de ‘Bob Esponja’

La sèrie és el segon ‘spin-off’ de l’univers ‘Bob Esponja’ després de ‘Kampamento Koral: Bob Esponja primeras aventuras’, en què es relaten les aventures infantils dels nostres herois als seus estius de somni (les seves dues temporades estan disponibles a Movistar Plus+). ‘Patricio es la estrella’, com és de preveure, ofereix tant deliri visual com escàs respecte pels arcs narratius complexos o els plans mestres, com ja passava a ‘Bob Esponja’, on gairebé tot passava perquè sí. En aquest sentit, i ja que a la sèrie mare, on l’acció transcorre posteriorment, mai apareixen ni els actuals pares de Patricio ni la seva germana calamar ni el seu avi ni el seu eriçó mascota, es podria pensar més en un univers paral·lel que en una evolució lògica de la història. ¿Què va passar entre ells perquè s’esborrés tot el seu rastre a ‘Bob Esponja’? Preguntes sense resposta, ni falta que en fa, per a una sèrie que, segons Capilla, «hauria d’encantar a tot fan de ‘Bob Esponja’» ja que, no en va, apareixen per allà, com a convidats, els principals personatges originals, com Calamardo, Arenita, Plankton o la mateixa esponja d’ulls sortints. 

Arenita, Bob Esponja, Patricio, Calamardo i Señor Cranc, a ‘Kampamento Koral’

/ Nickelodeon