ESTRENA ESPERADA

‘Outlander (temporada 6)’: Caitriona Balfe ens explica la nova etapa del viatge

L’actriu i model irlandesa, que fa poc brillava a ‘Belfast’, conversa amb ‘El Periódico’ sobre els esperats nous episodis del fenomen romàntic

‘Outlander (temporada 6)’: Caitriona Balfe ens explica la nova etapa del viatge

Starz

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fenomen del drama romàntic de fantasia ‘Outlander’ es resisteix a perdre força, tot i que ja va per la sisena temporada. La passió dels seus molts seguidors, que no són només femenins, per molt que es digui, només és comparable a la seva paciència: per culpa de la pandèmia, porten (portem) gairebé dos anys sense nous episodis. 

Però ja s’ha acabat la sequera (o ‘droughtlander’, com s’ha batejat l’espera). Des de dilluns dia 7, a Movistar Plus+, podrem seguir de nou l’odissea de Claire Randall (Caitriona Balfe, vista al cine a ‘Le Mans 66’ i ‘Belfast’), una infermera de combat que, després de tornar de la Segona Guerra Mundial i en plena lluna de mel, es trasllada misteriosament a l’Escòcia de 1743, època en què es llança als braços del guerrer Jamie Fraser (Sam Heughan). Amb ell ha acabat instal·lada a la colònia de Carolina del Nord en un temps que ella sap que és preocupant: els dies previs a la guerra de la independència dels Estats Units.

Seguint l’estructura de la saga literària iniciada el 1991 per Diana Gabaldon, els nous episodis es basen en ‘Viento y ceniza’. I el març de 2021 es va confirmar l’adaptació del següent volum, ‘Ecos del pasado’, que constarà de setze episodis. Caitriona Balfe ens explica per què: «A causa de la covid-19 i del meu embaràs, vam haver de deixar de rodar al vuitè episodi [dels dotze plantejats inicialment]. Però en lloc de resumir i apilar, vam decidir moure aquestes quatre capítols a la temporada següent, que tindrà una durada extra de setze episodis». A més, segons s’anunciava fa uns dies, l’univers ‘Outlander’ s’expandirà amb una preqüela a càrrec també del ‘showrunner’ Matthew B. Roberts.

Seqüeles del trauma

Seqüeles del traumaLa cinquena temporada va acabar amb Claire passant pel pitjor moment de tots després d’haver sigut víctima d’un brutal atac i violació múltiple. En la sisena «s’havia de dedicar molt temps a les seqüeles», ens explica Balfe. «Vaig debatre molt profundament el tema amb els guionistes, que han creat una línia argumental honesta i coherent. A Claire no li servirà de gaire fer el que és habitual amb això: compartimentar-ho al cap, guardar-ho en una capsa i apartar-ho a un costat. Com que no s’enfronta realment al que li ha passat, acaba patint un estrès posttraumàtic». 

Aquestes reverberacions no seran el seu únic repte a Fraser’s Ridge. L’estabilitat de Claire i Jamie trontolla amb l’arribada al lloc dels Christie, una família protestant liderada per un vell rival de Jamie a Ardsmuir. La filla del devot Tom (Mark Lewis Jones), Malva (Jessica Reynolds), quedarà corpresa, lògicament, del treball i del pensament modern de Claire. «És una feminista –opina Balfe–. Claire es considera igual que qualsevol persona viva, ja sigui rei o predicador. Em sembla important mostrar personatges així. Quan era jove, donava per fet que hi havia igualtat. Suposava que després de la lluita pels drets civils, la segona onada feminista i el moviment pels drets dels gais, la societat havia evolucionat. Però en els últims anys hem vist com giren els vents de canvi. Per exemple, el dret sexual i reproductiu de la dona està sota atac per tot arreu». 

El matrimoni com a equip

El matrimoni com a equipClaire i la seva filla Brianna no han tingut sempre una bona relació, però en aquesta temporada s’acostaran pel seu trauma compartit. Ens ho explica Bree, és a dir, la carismàtica Sophie Skelton: «Si s’han entès malament en altres temps ha sigut perquè s’assemblaven massa. Està molt estès: no ens avenim amb les nostres mares fins que madurem una mica i som capaços d’entendre-les. Últimament la seva relació ha progressat molt, però haver passat per una violència semblant farà que s’acostin més encara».

Notícies relacionades

Després dels seus fallits intents de tornar al futur, Bree i Roger sembla que s’han fet a la idea de viure al segle XVIII. Pregunto a Skelton i el seu partenaire en la sèrie, Richard Rankin, quins seran els seus nous reptes en aquests vells temps, a més, és clar, de la imminent guerra de la independència. «L’adorable de la parella en aquesta temporada és que, després d’haver afrontat moltes coses per separat, començaran a superar-ho tot com a equip per primera vegada». Richard ho confirma: «Sembla que per fi entenen que tenen la seva llar dins de l’altre. Crec que els anirà bé. Són gent educada, erudita i amb habilitats. Ell sap d’història i és enginyera mecànica. Només han d’esbrinar com invertir el seu coneixement en aquesta època».