Estrena

‘11-S: Testigos de la tragedia’: la sèrie que fa reviure un dia negre

  • Parlem amb els responsables de la producció audiovisual més ambiciosa mai creada entorn dels atacs terroristes de l’11 de setembre del 2001

‘11-S: Testigos de la tragedia’: la sèrie que fa reviure un dia negre

National Geographic

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els catastròfics esdeveniments de l’11 de setembre del 2001, quatre atacs simultanis d’Al-Qaida contra els gratacels del World Trade Center i altres objectius, han sigut ja moltes vegades documentats o recreats cinematogràficament, però mai com a ‘11-S: Testigos de la tragedia’, la sèrie documental que ‘National Geographic’ emetrà a partir de dilluns, dia 30 d’agost (22.50 h), durant quatre nits consecutives

Produïda per la companyia britànica 72 Films, especialitzada en documentals d’arxiu, en col·laboració amb el Monument Nacional i Museu a l’11-S, es tracta d’una immersió exhaustiva i cronològica aquell dia fatídic «a través dels ulls d’aquells que ho van presenciar, van patir i van sobreviure», com explica la introducció. El productor T.J. Martin (guanyador de l’Oscar el 2012 per ‘Imbatidos’) desenvolupa la idea a través de videotrucada: «El propòsit era explicar l’11-S a través de la visió dels que van ser allà. Sobretot als Estats Units, cada persona té la seva pròpia relació amb aquella jornada, i gairebé sempre s’opina sobre ella des de la geopolítica. Si observes el dia des de dins, la teva comprensió sobre el que va passar canvia molt». 

L’equip de la sèrie, liderat pel director Daniel Bogado (‘La muerte vende’), va revisar gairebé mil hores de material d’arxiu durant dos anys. «En alguns casos –diu Bogado–, era material que no s’havia vist abans, que feia anys que estava guardat en un calaix. També hi havia moltes cintes de les quals només se n’havien vist deu o vint segons a la tele i nosaltres vam tenir ocasió de revisar les cintes completes. Vam haver de desenvolupar tot un sistema per organitzar tot el material. Per sort, T.J. i Dan [Lindsay] ja havien treballat de forma semblant per a ‘LA 92’ [la seva pel·lícula sobre els disturbis de Los Angeles pel cas Rodney King, disponible a Disney+] i van ajudar amb això. De vegades, els arbres no ens deixaven veure el bosc». Quan pregunto a Bogado pels documentals que va tenir com a referència, torna a citar ‘LA 92’: «Com la sèrie, gira entorn d’un gran esdeveniment, es basa en material d’arxiu i es recolza en un enfocament cinematogràfic».

Nous testimonis

Nous testimonisAl material d’arxiu (de vídeo, però també àudio) acuradament seleccionat i muntat s’afegeixen entrevistes originals amb testimonis directes. En el primer i millor episodi, ‘Respuesta inicial’, estrenat a la secció oficial del festival de Tribeca, commouen els testimonis del cap de bombers Joseph Pfeifer, que havia començat el dia revisant una possible fuita de gas i va acabar observant i investigant la primera explosió, o supervivents com l’executiu Ron Clifford i el xef Kevin Leary, que va emergir d’una cambra frigorífica quinze minuts després de l’impacte del primer avió i va trobar davant seu un paisatge dantesc de destrucció i cossos mutilats. 

La mateixa ‘11-S: Testigos de la tragedia’ és un tràngol difícil d’assimilar. Els seus responsables saben jugar amb perspectives i talls de muntatge per crear una experiència immersiva entorn d’un dels dies més tristos en la història de la humanitat. No es pot sortir indemne d’aquesta successió d’imatges de destrucció, gent demanant auxili en va i cossos caient al buit; de trucades de por, ansietat i, sobretot, amor. 

La bondat dels estranys

La bondat dels estranysQuè mostrar i què no va ser, pel que sembla, una pregunta constant durant la producció. «Com a documentalistes, no volíem en cap cas higienitzar el que va passar. Tenim la responsabilitat de transmetre la magnitud de l’horror», explica Bogado. «Però sí que vam parlar tota l'estona de buscar un equilibri». Al final van trobar el camí de la mà dels mateixos testimonis. «Aquesta sèrie tracta, al cap i a la fi, sobre la gent que va fer un pas endavant i va voler compartir la seva història amb nosaltres», diu Martin. «Volíem fer justícia al relat d’aquells que van voler parlar. Ells eren la guia i el nostre treball consistia a seguir-los de la forma més respectuosa possible». 

Notícies relacionades

Dit tot el que s’ha dit i malgrat acabar enmig del caos, la sèrie no és només exhibició d’atrocitats: també inclou rescats catàrtics o mostres de la bondat dels estranys. És un homenatge als bombers, policies i altres col·lectius que van respondre en un primer moment a la inimaginable tragèdia, així com als ciutadans corrents capaços de mostrar empatia enmig d’una cosa semblant al final dels temps. 

Lectures complementàries

Lectures complementàriesEls efectes i conseqüències de l’11-S seran millor coberts a ‘Momentos decisivos. El 11-S y la guerra contra el terrorismo’, la sèrie de Brian Knappenberger (‘La historia de Aaron Swartz. El chico de Internet’) que arribarà a Netflix el pròxim dimecres, dia 1. A més, HBO acaba d’estrenar (no encara a Espanya) la sèrie documental de Spike Lee ‘NYC epicenters 9/11➔2021½’, exploració dels efectes de l’11-S, el moviment Black Lives Matter i la pandèmia de la Covid a la ciutat de Nova York. El celebrat director s’ha vist obligat a remuntar un capítol en el qual, segons van comentar i van criticar molts que el van veure en primícia, Lee deixava parlar en excés els conspiranoics arquitectes i enginyers per la veritat sobre l’11-S.