Selecció

10 sèries per veure aquesta Setmana Santa a Disney+

Seleccionem un grapat d’apostes per recuperar a la plataforma durant els dies de vacances

10 sèries per veure aquesta Setmana Santa a Disney+
5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja arriben les vacances de Setmana Santa i, amb sort, una mica més de temps lliure per plantejar-se projectes. Per exemple, ¿posar-se al dia amb la infinita ficció audiovisual del nostre temps? Des d’aquí volem fer la missió menys impossible: deu grans sèries a recuperar a Disney+

1. ‘Palomitas Pixar’, preferits en petites dosis

¿És just haver d’esperar anys per tornar a veure personatges preferits de Pixar? En absolut. Per això fa temps que la companyia crea curts amb ells. Els que es poden disfrutar a la col·lecció ‘Palomitas Pixar’, especialment curts: duren entre dos i cinc minuts, però deixen empremta. Entre aquests hi ha joies com el duel de mimositat entre l’Aneguet i el Conillet de ‘Toy story 4’ o la crònica d’una albada a la gloriosa Nova York de ‘Soul’.


2. ‘Bruja Escarlata i Visión’, superheroisme íntim

‘Bruja Escarlata i Visión’, superheroisme íntimLa primera gran sèrie de Marvel per a Disney+ ret homenatge a la televisió i, per descomptat, al món Marvel. Hi veiem un parell de Venjadors, Wanda Maximoff i Visió, mirar d’ajustar-se a una vida de barri residencial que sembla sortida d’una telecomèdia dels cinquanta. ¿Se’ns creuen els cables? Doncs això és només el principi d’una meravellosa aventura a través de dècades de la ‘sitcom’ i mites propis de la marca, a més d’una profunda reflexió sobre les mentides que ens expliquen per evitar el dolor.


3. ‘Marvel 616’, històries d’un gegant dels còmics

3. ‘Marvel 616’, històries d’un gegant dels còmicsFins i tot els més fanàtics de Marvel aprendran alguna cosa amb aquesta sèrie documental antològica. Cada episodi ens submergeix en algun angle interessant de la marca: des de la sèrie de Spider-Man japonesa dels setanta fins a un musical marvelià, passant per la feina o les influències dels artistes espanyols Javier Garrón i Natacha Bustos. Potser el millor episodi sigui, en qualsevol cas, el que retorna una merescuda atenció al títol ‘Brute Force’, sobre uns superherois que eren animals cibernètics.


4. ‘Con amor, Victor,’ aprenent a estimar(-se)

Con amor, Victor,’ aprenent a estimar(-se)Fa tres anys s’estrenava ‘Con amor, Simon’ (també disponible a Disney+), un curiós cas, tant de bo menys curiós, de pel·lícula romàntica ‘mainstream’ amb un jove personatge gai al capdavant. En aquesta seqüela en forma de sèrie, un jove de família llatina (Michael Cimino, sense relació amb el director d’‘El caçador’) comença a estudiar a l’institut del Simon, que, per desgràcia, no hi és per ajudar-lo en persona a entendre la seva sexualitat; a saber si és gai o bisexual.


5. ‘Solar opposites’, peixos realment fora de l’aigua

5. ‘Solar opposites’, peixos realment fora de l’aiguaLlegir als crèdits el nom de Justin Roiland és una garantia de diversió surrealista: a més de posar veu a grans personatges d’‘Hora de aventuras’, va cocrear la gran ‘Rick y Morty’, en què bàsicament tot és possible, sempre que sigui esbojarrat. La seva última cocreació és la també animada ‘Solar opposites’, en què un grup d’extraterrestres té l’ocurrència de buscar refugi a l’Oest Mitjà nord-americà. No es deixin desanimar per un començament només raonablement hilarant: acaba sent una altra fita de l’animació per adults.


6. ‘Marte’, entre la ciència i la ficció

6. ‘Marte’, entre la ciència i la ficcióAmb el Perseverance fent historia per Mart, es diria un bon moment per recuperar aquesta sèrie del 2016 sobre els nostres intents per colonitzar el planeta vermell i convertir la humanitat en una espècie interespacial. Cocreada per André Bornanis, consultor científic de la franquícia ‘Star Trek’, combina el documental sobre la carrera espacial actual (sobretot, la desenvolupada des de l’àmbit privat) amb una aventura de ciència-ficció ‘hard’ situada el 2033. El seu internacional repartiment inclou Alberto Ammann i la romanesa Anamaria Marinca, protagonista de ‘4 meses, 3 semanas, 2 días.’ La música va a càrrec de Nick Cave i Warren Ellis. No, no és una mala proposta. 


7. ‘Bob’s Burgers’, menjar ràpid, amor durador

Avui dia no és fàcil trobar sèries sobre personatges de classe obrera i la seva lluita constant, dia a dia, contra els embats del capitalisme. L’animada ‘Bob’s Burgers’, creació magistral de Loren Bouchard (‘Central Park’), és un rar exemple. El Bob del títol somiava –remarquem: somiava– a ser un xef d’alt nivell i ara s’acontenta amb fer hamburgueses a preus accessibles. La sèrie mostra l’interior del seu negoci i d’una família, malgrat tot, molt feliç, com queda clar cada vegada que es posa a cantar. Així és: ‘Bob’s Burgers’ conté impagables números musicals. La vida és èpica, si no et rendeixes.


8. ‘Perdidos’, retrobar-se amb l’emoció

8. ‘Perdidos’, retrobar-se amb l’emocióMés d’una dècada després del seu (gran) final, la sèrie d’Abrams, Lindelof i Lieber continua generant discussió i, sobretot, nostàlgia. Molts han mirat de crear la seva successora (l’últim intent, pel que sembla en va, és ‘Debris’), però no, no és senzill imitar la màgia. Acció, comèdia, tragèdia, gran imatgeria i sensació d’infinit es creuaven en una fórmula magistral. Si no hi ha temps per repetir tot el viatge, sempre es poden recuperar algunes parades importants, com aquesta mena d’atreviment anomenat ‘Ráfagas ante tus ojos’; el doble episodi ‘A través del espejo’, en què Charlie tocava ‘Good vibrations’ de Beach Boys, o, per descomptat, ‘La constante’, una constant en molts cors.


9. ‘Expediente X’, un gran sac de misteris

Notícies relacionades

Tot i que sembli mentida, en un primer moment aquesta mítica creació de Chris Carter va atraure un limitat, tot i que apassionat, grup d’espectadors. Les investigacions de Fox Mulder (David Duchovny) i Dana Scully (Gillian Anderson) dels anomenats Expedients X, casos sense resoldre que es caracteritzen per algun aspecte paranormal, només van començar a ser obsessió col·lectiva amb la segona i la tercera temporades. A Disney+ es poden revisar totes, incloent-hi la desena i final, un deliri en tota regla.


10. ‘El show de los Teleñecos’, història de la televisió

10. ‘El show de los Teleñecos’, història de la televisióEl rescat de la sèrie original de ‘Los Teleñecos’ va ser rebut fa unes setmanes com un gran esdeveniment (la millor notícia de l’any, fins i tot) per la legió de fans de Gustavo, Miss Peggy, Gonzo i companyia. Parlem, al cap i a la fi, d’un mite televisiu: la comunió històrica entre un Jim Henson en el millor moment del seu joc i molts dels millors ‘entertainers’ dels últims setanta, convidats estel·lars a una festa boja. El que tocaria és començar pel primer episodi i acabar amb l’últim, però si volen provar episodis clàssics, vegin els de Rita Moreno, Steve Martin, Peter Sellers o Debbie Harry.