Projecte inclusiu

De l’exclusió a la dignitat: així és el karate que dona oportunitats a joves de la perifèria de BCN

  • Un projecte inclusiu nascut fa una dècada a Santa Coloma de Gramenet fa el salt a una entitat catalana de referència, la Fundació Esportiva Grama

  • HISTÒRIES DE SUPERACIÓ | Las vides rere el karate inclusiu de Santa Coloma: «Soc una persona nova»

De l’exclusió a la dignitat: així és el karate que dona oportunitats a joves de la perifèria de BCN

Elisenda Pons

3
Es llegeix en minuts

«No és el mateix mirar que mirar amb por, i vosaltres esteu acostumats que la gent us miri amb por». La frase és de Lee Redondo, senpai –mentor, en japonès– del Kárate Kyokushin de Santa Coloma de Gramenet que va néixer a la ribera del riu Besòs, que rememora així una de les primeres lliçons que va donar als adolescents que entrenen amb ell.

Onze anys després, el projecte de karate que el cinturó negre Redondo va començar com a forma de treure de la delinqüència joves de la perifèria de Barcelona, ha crescut. Recentment ha començat a formar part de la Fundació Esportiva Grama, encarregada a Santa Coloma de «dignificar un projecte que no deixa de créixer», en paraules del senpai,

Conegut popularment com l’‘Hermano Mayor’ de Santa Coloma i altres ciutats metropolitanes com Badalona i Sant Adrià de Besòs, Redondo sabia des dels inicis i per experiència pròpia que el karate seria la millor eina perquè aquests joves poguessin «canalitzar excessos».

«És com el nostre pare»; ens ha fet entendre que s’ha de ser humil, tenir cap i el significat de ser feliç,» expliquen a l’uníson a EL PERIÓDICO els joves Faysal Boujghal, Steven Buitrago i Nabila Boussouf, alumnes de Redondo.

«Quan vaig començar a practicar karate tenia 18 anys. Havia mort el meu pare: ho recordo com el pitjor moment de la meva vida. Aquí vaig tenir claríssim que el karate podia ajudar molts xavals», explica Redondo.

Va ser llavors quan es va dir a si mateix: «Algun dia faré karate per a la gent». D’adolescent, com molts dels joves que avui van a les seves classes, els seus pares no podien costejar les activitats extraescolars. Avui, una dècada després, mira d’oferir una segona oportunitat a més de dos centenars d’alumnes.

D’una biblioteca al tatami

D’haver estat present a la ribera del riu Besòs a transcórrer actualment al tatami del Poliesportiu Nou de Santa Coloma, el karate inclusiu que avui rescata nombrosos joves de l’exclusió social va néixer a la Biblioteca de Can Peixauet, on Redondo treballava com a tècnic.

En aquell moment, un grup d’adolescents la van convertir en una biblioteca «bastant anormal», explica Redondo, que entre altres coses «robaven i tenien comportaments molt agressius» amb els usuaris. Va intentar mediar, però els adolescents el van desafiar a boxejar a la ribera del riu Besòs. Desconeixien que el llavors bibliotecari era cinturó negre.

Aquell dissabte va ser «un punt d’inflexió». «Us ensenyo karate si la vostra actitud canvia», els va desafiar. En pocs dies, Redondo va reunir uns quaranta joves conflictius de la ciutat practicant karate a la vora del riu.

El salt a la Fundació Esportiva Grama

Després de transitar per una llarga fase d’autogestió, el projecte de karate forma part des del 2021 de la Fundació Esportiva Grama, que fa anys que lluita per la cohesió social i potencia la multiculturalitat a Santa Coloma de Gramenet.

«Ara els xavals porten equipatge de karate i tenim un tatami: ens han donat la dignitat que necessitàvem», afirma Redondo.

La fundació, a més, compta amb altres projectes. Per exemple, es tracta de l’única entitat esportiva amb un programa de reinserció social i laboral, a través de treballs en benefici de la comunitat, per a persones que han comès delictes lleus.

Notícies relacionades

Antonio Morales, el president de l’entitat, es mostra orgullós del projecte: «La Fundació és això: recolzar-nos entre nosaltres i agrupar projectes socials i solidaris que ens fan millors a tots».

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma de Gramenet a EL PERIÓDICO Santa Coloma