Orgull de: Santa Coloma (9)

‘Santako no es BCN’: el rap que posa lletra a l’orgull de ser de Santa Coloma de Gramenet

  • La proclama local, vertebrada a través de samarretes elevades a categoria d’icona de barri pop, ha desembocat aquest estiu en un tema de hip-hop

  • «Té més sentit estar orgullós de la meva ciutat que ser un patriota i no haver trepitjat la comunitat autònoma del costat», afirma Víctor Barbosa, el seu creador

‘Santako no es BCN’: el rap que posa lletra a l’orgull de ser de Santa Coloma de Gramenet

Laura Guerrero

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Hi ha una mostra inequívoca que l’ombra de Reme Corral i Juanra Navarro és allargada: que la proclama ‘Santako no és BCN’, que van començar a impulsar fa catorze anys per reivindicar l’orgull de ser de Santa Coloma de Gramenet, ha desembocat aquest estiu en un rap.

El tema, de títol homònim ‘Sntk no es BCN’, el firma Víctor Barbosa (2000, Santa Coloma de Gramenet), àlies ‘Barbo 00’, xaval que des de petit ha mamat la identitat local de la ciutat del Barcelonès que Corral i Navarro han vertebrat a través de samarretes elevades a categoria d’icona de barri pop: d’Évole a Estopa passant per Muchachito n’han fet gala.

¿Què el va impulsar a treure la cançó? «Que té molt més sentit estar orgullós de la meva ciutat, Santa Coloma, que ser un patriota i no haver trepitjat mai la comunitat autònoma del costat», afirma Barbosa, que reivindica el sentiment de pertinença colomenca davant l’«estigma d’estar acostumats a ser notícia per coses negatives», denominador comú en altres urbs de la perifèria barcelonina.

Entre les referències locals que marquen la idiosincràsia del tema de Barbosa hi ha la línia 1 del metro de Barcelona; la falta d’ocasions dels veïns de la perifèria; la carretera de La Roca; la fàbrica de Cacaolat o la reforma urbana del nucli antic de Santa Coloma, amb el moviment veïnal contrari de la qual té vincles Barbosa.

L’origen de la cançó

A Barbosa, les arrels musicals li venen de família. El seu germà, Mario Barbosa, que va ser baixista del mític grup colomenc Los Barrankillos, ara té un estudi de producció, El Altillo Music. Des d’aquest segell es van llançar a experimentar a principis del 2019 fins a treure les primeres onze cançons, gestades durant la pandèmia, a finals del 2020.

«La idea de treure cançons em va sorgir quan no estava en el meu millor moment personal», reconeix Barbosa. Ell partia de zero en l’univers musical, «però el meu germà, que té nocions de producció, em va donar un cop de mà», diu l’artista, el pare del qual també es dedica a la música.

Notícies relacionades

‘Santako no es BCN’ és el segon avenç del primer àlbum d’estudi que prepara amb el seu germà, ‘Delirios reales’. «Feia anys que veia la samarreta pel carrer, i un dia se’m va acudir una tornada amb el lema. A Juanra Navarro el coneixia pels meus pares, li vaig preguntar si podia sortir La Tienda SC [el negoci de Corral i Navarro] al videoclip i així va començar tot», conclou Barbosa.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma