On Catalunya

PROJECTE METROPOLITÀ

L'AMB llança un projecte per millorar la biodiversitat de parcs i platges a partir de l'estudi de papallones

2016 05 15 -fon 10cicle jardipapallones ajosep-cano 1

2016 05 15 -fon 10cicle jardipapallones ajosep-cano 1 / JOSEP CANO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori (LET) del’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa un nou projecte per avaluar i millorar la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans a partir de l’estudi de les papallones, un insecte molt sensible que dona molta informació sobre els espais que habita.

L’estudi es posarà en marxa aquest any a sis parcs i dues platges de l’àrea metropolitana, amb l’objectiud’estendre'l al conjunt de la xarxa al llarg del 2020. De moment, els responsables del projecte han iniciat una campanya per captar voluntaris i els que s’hi apuntin rebran una formació específica.

Així, els col·laboradors aprendran a identificar les papallones i faran un seguiment cada 15 dies durant els mesos de primavera, estiu i tardor, que serà un primer pas cap a la creació d’un futur Observatori Metropolità de Papallones, emmarcada en la segona fase del projecte.

El projecte s’iniciarà en el Parc de la Muntanyeta de Sant Boi, el Parc de la Fontsanta, entre Sant Joan Despí i Esplugues, als parcs del Turonet de Cerdanyola del Vallès, dels Pinetons de Ripollet, del Torrent de la Font i del Turó de l’Enric de Badalona i el del Tramvia de Montgat i Tiana, així com les platges de Castelldefels i Gavà.

Dades per guanyar biodiversitat

Amb aquest estudi, l’AMB pretén protegir i millorar la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans, espais que, sovint, ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals.

Malgrat que són grans desconeguts a nivell científic, allotgen una gran biodiversitat i tenen, a més, un gran valor socioambiental, ja que tenen un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, ja que faciliten l’entrada de fauna nadiua salvatge a les ciutats.

Notícies relacionades

Per aquest motiu, l’estudi agafa les papallones diürnes com a espècies bioindicadores i vol ser, alhora, un laboratori per provar estratègies que serveixin per orientar la gestió de parcs i platges, perquè siguin espais capaços d’acollir molta més diversitat.

Més notícies de Viladecans i Esplugues en les edicions locals d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA