Sanitat pública

Els sis reptes de l’atenció primària per aquesta tardor

Després d’un any i mig de pandèmia, els CAP lluiten per tornar a la normalitat

Els sis reptes de l’atenció primària per aquesta tardor

EFE/ENRIC FONTCUBERTA

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Després de més d’un any i mig de pandèmia, l’atenció primària a Catalunya, que va liderar gairebé totes les onades diagnosticant casos, fent proves i vacunant, afronta ara noves prioritats, sobrevingudes, en molts casos, per noves necessitats. Els reptes, molts ja existents abans de la irrupció de la Covid, són, segons destaquen metges, infermeres i treballadors socials, els següents.

La presencialitat

La pandèmia va expulsar els pacients no Covid dels CAP, que es van dedicar íntegrament a diagnosticar casos de coronavirus. Ara el repte és aconseguir que els pacients tornin sense por de les visites presencials, a entrar a la consulta del doctor. «La gent continua tenint por de venir», diu la treballadora social del CAP Casanova Susanna Torres.

Més recursos

El «principal repte» segueix sent «dotar la primària de recursos», econòmics i personals, segons la metge de família Ethel Sequeira, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). «Ens han donat copets a l’esquena i prou», assenyala. Segons diu, al CAP Casanova, a la ciutat de Barcelona, on treballa, hi ha «escassetat d’espai». «Recuperar la gestió dels teus pacients és un repte, però els recursos són els que són», diu.

Recuperar el pacient crònic

Un altre repte és recuperar els pacients crònics que van estar més abandonats l’últim any i mig. La presencialitat als CAP ja s’havia posat en marxa al juliol, però la cinquena onada va frustrar els plans. «Estem intentant rescatar totes aquestes patologies cròniques que no vam poder seguir durant aquest any i mig i ens trobem en recerca activa dels pacients», diu la infermera del CAP Casanova Mireia López, que també és membre de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc).

La longitudinalitat

La longitudinalitat consisteix que el pacient sigui atès sempre pel mateix metge o infermera de família. Això es va perdre durant la pandèmia, amb molts sanitaris de baixa o fent altres tasques.

Tractar el nou pacient

Tot i que sempre n’hi ha hagut, ara amb la pandèmia ha augmentat el nombre de pacients amb problemes de salut mental (depressions, ansietat), en molts casos derivats pels problemes econòmics. El repte de la primària també és donar suport a persones amb una vida que va quedar trencada amb la Covid-19.


Tornar a diagnosticar

Tot i que hi ha hagut un augment d’algunes patologies, sobretot les relacionades amb la salut mental, també hi ha hagut una baixada en moltes altres. La primària, dedicada completament a la Covid, ha diagnosticat menys casos de càncer, hipertensió, diabetis o osteoporosi, entre altres. El repte és tornar a detectar-los per prevenir.