Selene i els quatre elements (1): Gaia, la terra

Si els dic que soc detectiu, no pensin en el clixé de la novel·la negra: home solitari, faldiller, alcohòlic i amb un passat tèrbol. La majoria de detectius que trepitgen el carrer en aquest país són joves, tots amb estudis universitaris.

zentauroepp44367410 relato verano echevarria180720164113

zentauroepp44367410 relato verano echevarria180720164113

3
Es llegeix en minuts
Lucía Etxebarria
Lucía Etxebarria

Escriptora

ver +

Per un seguiment de diverses hores o dies, un detectiu ha de poder canviar d’aspecte de manera ràpida i eficaç. La noia baixeta de la cabellera rossa i la samarreta rosa pot ser la noia alta del monyo, les ulleres de sol, la cinta blava i el jersei negre en un minut.

Una noia jove asseguda en un cotxe durant hores pot resultar estranya, però no fa por, ningú avisa la policia. Si una noia et truca per oferir-te la nova tarifa de Molestar Telèfons o es presenta a casa teva a realitzar una enquesta, no t’espanta ni t’intimida. I si et trobes la mateixa dona darrere durant un llarg passeig o en una nit de copes, no t’estranya tant com si es tractés d’un home. 

Per això tants detectius som dones.

Consell gratuït del dia: si ets dona i estudiant de detectiu ves deixant-te els cabells llargs. I porta també una bossa amb jersei i talons a la bossa. 

El primer contacte

Jo havia adquirit cert prestigi després de solucionar un cas d’espionatge industrial que li havia costat milions d’euros a la firma de moda que em va contractar. Em vaig infiltrar en l’empresa i hi vaig treballar de recepcionista tres mesos. La propietària estava casada amb un dels empresaris més importants del país, propietari d’un hòlding de centenars de companyies. 

Va ser ella que li va facilitar el meu nom a Gaia. Ho vaig saber quan va entrar per la porta, perquè portava un vestit de la firma, última temporada. Sabates, bossa i ulleres de Gucci, autèntics, no falsificació. Arracades i anell de Cartier, potser. Impecablement pentinada. Tot en la seva presència suggeria diners.

En resum, això va ser el que Gaia em va venir a explicar:

La seva dona havia mort fa uns mesos. S’havia penjat amb un mocador. En realitat, ningú sabia que era la seva dona. Elles s’havien casat fa anys, per una qüestió de papers, per regularitzar la nacionalitat de Selene, que era argentina, i mai s’havien divorciat. A efectes pràctics Gaia era la seva hereva. L’autòpsia va determinar que Selene s’havia suïcidat. 

Els forenses concloïen que algú havia escanyat Selene i més tard havia escenificat un suïcidi

Pero Gaia coneixia bé Selene i coneixia bé també els forenses espanyols. Uns forenses espanyols havien dictaminat que els ossos d’uns nens cremats pel seu pare eren ossos d’ocell. Uns forenses espanyols s’havien confós de tisores en l’autòpsia d’una nena de manera que havia aparegut semen a la seva samarreta. Per aquesta raó, Gaia havia encarregat una segona autòpsia a diversos pèrits privats.

Això havien conclòs els pèrits:

Tenint en compte que: 1) L’actitud de Selene era atípica, ja que estava suspesa i no penjada, i els seus peus tocaven el terra. 2) En la segona fase de la mort per anòxia el subjecte experimenta convulsions, però la prestatgeria de la qual penjava Selene estava congelada en el temps i l’espai, i res s’havia mogut del seu lloc. 3) La total rigidesa cadavèrica i la temperatura del cos feien pensar que Selene va morir de cara amunt. 4) El coll de Selene presentava un solc incompatible amb el teixit del mocador i sí compatible amb un cable o una corda. 5) Selene presentava un cop a la base del crani produït per un objecte rom, prou fort com per atordir-la...

...Els forenses concloïen que algú havia donat un cop a Selene per atordir-la, després l’havia escanyat amb un cable i més tard havien escenificat un suïcidi. 

El mòbil havia desaparegut de l’apartament i a l’ordinador havien esborrat diverses gigues d’informació

El mòbil de Selene havia desaparegut de l’apartament. Se’l podien haver robat aquell mateix dia, però hauria sigut massa casualitat. I a l’ordinador havien desaparegut diverses gigues d’informació. Gaia l’hi havia passat a diversos informàtics que van confirmar que hi havia hagut un esborrament extens la nit de la mort de Selene.

Però el jutge espanyol s’havia negat a reobrir la investigació.

Gaia no esperava que jo trobés l’assassí. Només calia que jo trobés prou indicis com perquè el jutge canviés d’opinió.

Em va passar un llistat amb les últimes trucades que Selene havia fet el dia de la seva mort. A Fulvia, la seva editora. A Haizea, la seva exnòvia. A Mar, la seva exexnòvia (la predecessora d’Haizea), i a Marcial, el director de la seva editorial. Selene estava a punt de publicar una novel·la. La novel·la mai va arribar a veure la llum perquè Gaia no ho va autoritzar, no volia una campanya de vendes centrada en la morbositat.

Notícies relacionades

–Hem de parlar dels meus honoraris –li vaig dir.

–Els diners no són problema.