El turisme, amb les expectatives més altes que mai

El 70% del creixement de l’economia espanyola procedeix d’aquest sector. Les empreses afilen estratègies tres anys després de la covid.

El turisme, amb les expectatives més altes que mai
3
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

El 6 de juliol de l’any passat es va batre el rècord de vols comercials en un sol dia: 134,386 avions van solcar l’aire, segons va informar Flightradar24. L’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) va assenyalar que al novembre s’havia arribat al 99% de la capacitat de trànsit del 2019, any prepandèmia. A l’espera de la ratificació de les dades oficials, la xifra s’haurà superat amb escreix al desembre. Segons dades preliminars de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), el 2023 es va arribar al 88% dels nivells del 2019, quan es van assolir 1.300 milions d’arribades internacionals de passatgers. El 2024, tret d’inesperats esdeveniments, se superaran. L’OMT destaca que l’abans i després de la resurrecció del turisme mundial es va produir el febrer del 2023. Aquell mes, la Xina tornava a obrir completament el seu mercat. El 2019 el mercat xinès ja va ser el primer emissor de turistes del món, amb una despesa total de 255.000 milions de dòlars.

Totes aquestes xifres tenen un impacte immediat a Espanya, segona destinació mundial com a país en nombre de recepció de turistes estrangers. El 2023 superarà, segons les primeres estimacions d’Exceltur, els 84 milions de visitants, per sobre dels 83,7 que van marcar el rècord el 2019. Només França, que aspira a sobrepassar els 90 milions del 2019, està per sobre. En aquest país ja tenen posat per objectiu arribar als 100 milions aquest any gràcies a l’impuls que poden oferir els Jocs Olímpics de París.

Els dies previs a la inauguració de Fitur, la fira de turisme que s’inaugura oficialment avui a Madrid, han servit per evidenciar el renovat optimisme d’un sector que estava tocat i enfonsat fa tan sols dos anys. La recuperació de les xifres de negoci ha superat les expectatives dels més optimistes. El turisme va aportar un 70% del creixement de l’economia espanyola el 2023, que apunta a un augment del 2,4% l’any. Víctor Martí, fundador del fons GMA i Atom Hoteles, destaca que Espanya fos el 2023 el primer país d’Europa i segon del món després dels EUA en inversió hotelera: 4.250 milions.

En total, el turisme va moure 185.596 milions d’euros el 2023, un 18,6% més que el 2019, inflació inclosa, una xifra que espera que augmentarà a 200.000 milions aquest any. Els que van considerar que els efectes de la invasió russa d’Ucraïna i els augments de preus afectarien aquest mercat han errat. L’informe presentat per Exceltur és un compendi de bones notícies, fins i tot en els increments generats en subsectors com a propostes culturals, amb un augment d’ingressos del 13,2%; parcs d’oci, amb el 19,9%, i golf, amb el 20,5%. ¿Algun subsector no avança prou? Sí, les estacions d’esquí, amb un increment anual del 3,2%. Precisament, de les desenes d’informes presentats, un apunta al futur. El Joint Research Center de la Unió Europea, a través de diverses formulacions matemàtiques, estima que amb un augment de la temperatura, en casos extrems, de fins a 4 graus per al 2100, la demanda turística es mouria del Mediterrani al nord d’Europa. Hi hauria fins a un 10% de caiguda a les províncies mediterrànies que es traslladaria a les cantàbriques.

De moment, aquests pronòstics no afecten les estratègies de creixement de les grans cadenes hoteleres espanyoles, especialitzades en turisme de platja i urbà. Meliá, amb un deute net de 2.706 milions, uns ingressos estimats de 2.300 milions i ebitda de 550 el 2023, aspira a obrir 20 establiments (4.000 habitacions), que s’afegirien als 400 que ja tenen, a Mèxic, Albània, Itàlia i Espanya.

Notícies relacionades

Meliá és una de les quatre empreses de l’Ibex 35 dependent del turisme. Cap d’aquestes empreses ha recuperat les cotitzacions que tenia el 31 de gener del 2020, abans que comencessin a esfondrar-se els valors. L’hotelera controlada per la família Escarrer segueix un 15% per sota d’aquella data; la gestora d’infraestructures aeroportuàries Aena, controlada en un 51% per l’Estat, està a un 1,5% menys; la central de reserves Amadeus, un -8%, i IAG, el grup d’aviació que té a la cartera British Airways, Iberia, Vueling, Air Lingus i Level, cotitza un 75% per sota de la seva valoració de prepandèmia.

Per al sector turístic, Martí veu «sostenible» aquest creixement si és legal i es combat l’oferta il·legal, encara que no es pot predir per quant de temps. Només espera que no es posin «més pals a les rodes» per part de les administracions i apel·la al treball en conjunt dels sectors privat i públic. La gallina dels ous d’or de l’economia espanyola se la juga en la segona meitat d’aquesta dècada.n