Perfil

Julia Quinn: 10 coses que has de saber de l’escriptora després del fenomen de ‘Los Bridgerton’

  • L’èxit de la sèrie de Netflix amaga una escriptora supervendes que va deixar la medicina per escriure romanços d’època amb una mirada igualitària

Julia Quinn: 10 coses que has de saber de l’escriptora després del fenomen de ‘Los Bridgerton’
3
Es llegeix en minuts

FILLA DE DIVORCIATS


Va néixer el 1970, al si d’una família jueva, amb el nom de Julie Cotler. Va créixer a Nova Anglaterra, com les seves tres germanes, tot i que després del divorci dels seus pares va passar molt temps a Califòrnia.

Escriptora precoç

El seu pare la renyava quan era nena perquè tenia uns gustos literaris una mica mel·liflus, com ‘Las gemelas de Sweet Valley’. Ella li replicava que estudiava aquests llibres per escriure’n un així. Amb 12 anys va acabar dos capítols d’una primera novel·la que va presentar a una editorial amb només 15. La van rebutjar.


VOLIA SER DOCTORA

Es va graduar en Història de l’Art a Harvard i es va matricular a Medicina a Yale. En aquella època li van comunicar que dues editorials pugnaven per les seves primeres novel·les, ‘Espléndida pasión’ i ‘Un baile a medianoche’, cosa que la va animar a dedicar-se a l’escriptura.  


«LA NOVA JANE AUSTEN»

Ha escrit desenes de novel·les romàntiques però l’èxit mundial li va arribar gràcies a ‘Los Bridgerton’, vuit volums ambientats en l’època de la Regència, a principis del segle XIX. El primer llibre de la saga de qui es va batejar com a «la nova Jane Austen» va ser ‘El duque y yo’, el 2000, sobre l’idil·li de la Daphne, que centra la primera temporada de la sèrie de Neftlix. Aquell mateix any va publicar ‘El vizconde que me amó’, centrat en l’Anthony, el primogènit, protagonista de l’última tanda d’episodis, que promet arrasar aquest Sant Jordi.


SUPERVENDES

Els llibres de Julia Quinn han sigut traduïts a 41 idiomes i s’han classificat 19 vegades consecutives entre els ‘bestsellers’ de ‘The New York Times’. Només als EUA, ha venut més de 20 milions d’exemplars impresos. El març del 2021, les vuit novel·les de ‘Los Bridgerton’ estaven a la llista de supervendes de ‘The New York Times’ alhora, un rècord per a un autor de ficció per a adults.  


Ungida per Shonda Rhimes

Els llibres sobre ‘Los Bridgerton’ van caure durant unes vacances en mans de Shonda Rhimes, productora d’‘Anatomía de Grey’, ‘¿Quién es Anna?’ i ‘Scandal’. Els va devorar. Es va decidir a aconseguir els drets televisius d’aquestes «boges novel·les romàntiques» plenes de personatges sexis. 


FEMINISTA I JONQUI DE L’AMOR ROMÀNTIC

Julia Quinn defensa que no hi ha res a les seves novel·les romàntiques que les feministes li puguin retreure: ella mateixa se’n considera una. Les seves heroïnes són atípiques dins del gènere i els galants no es presenten com a depredadors sexuals. La revista ‘Time’ li va adjudicar el mèrit d’haver reinventat la novel·la romàntica per a la generació postfeminista. 


A FAVOR QUE la sèrie sigui multiracial

Als seus llibres de ‘Los Bridgerton’ els personatges es pressuposa que són blancs, però Julia Quinn celebra el component multiracial de la sèrie de Netflix, al marge del rigor històric. Com a jueva, és conscient del poder que persones d’altres races i religions s’identifiquin amb els protagonistes, ha declarat.


AFORTUNADA EN L’AMOR

Té dos fills amb el metge Paul Pottinger i presumeix del romanticisme del seu marit, que li va regalar un collar de Tiffany que, atenció, conté aigua fosa de la neu que va conservar després d’una escalada al Kilimanjaro per les seves bodes de plata.  


TRAGÈDIA familiar

El juny del 2021, el seu pare i la seva germana van morir en un accident de cotxe a Utah. «Una companyia de càtering no va assegurar bé la seva càrrega i les lones van caure a la carretera; al conductor d’un camió no li va importar conduir amb un nivell d’alcohol en sang que excedia tres vegades el límit legal», va explicar a Instagram. Amb la seva germana Violet Charles, il·lustradora, preparava una novel·la gràfica dedicada al seu pare, Steve Cotler, conegut autor d’obres infantils i de la sèrie Cheesie Mac. «Ja no serà mai una sorpresa, però vull pensar que ell sospitava que ho faríem. Ens coneixia tan bé», va escriure després de la seva pèrdua.