LA DOCUSÈRIE ‘BAD VEGAN’ ARRIBA AVUI A NETFLIX

Veganisme, amor tòxic i fraus: la trasbalsada història de la guru vegana que va acabar a la presó

  • Netflix estrena avui ‘Bad vegan’, el nou documental de Chris Smith, creador de ‘Tiger King’, sobre Sarma Melngailis, l’estrella dels vegetals crus que va protagonitzar una fuga delirant i va ser condemnada per frau

Veganisme, amor tòxic i fraus: la trasbalsada història de la guru vegana que va acabar a la presó
4
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Sarma Melngailis anava pel camí de menjar-se el món, ben cru. Al capdavant del restaurant novaiorquès Pure Food & Wine, que servia exclusivament menjar d’origen vegetal no cuinat, es va erigir en pionera del veganisme quan aquest moviment amb prou feines començava a veure la llum i en guru per a clients de renom i milers de seguidors a les xarxes socials. Cap d’ells podia imaginar que, una dècada després, aquella exitosa emprenedora no seria al cim sinó entre reixes, condemnada per robatori, estafa fiscal i conspiració per defraudar. Què va passar en aquell temps és la trama de la nova sèrie documental de Netflix, ‘Bad vegan: fama, fraudes y fugas’, que reconstrueix els fets a través d’entrevistes, extractes de trucades i missatges de text i, en el procés, mira de reflexionar sobre els efectes de l’abús psicològic i la humiliació emocional. 

Melngailis s’havia donat a conèixer en l’escena gastronòmica de Manhattan el 2004, quan va obrir Pure Food & Wine amb qui llavors era el seu nòvio, el xef Matthew Kenney; ràpidament, plats de la carta com el cuscús de coliflor amb adobats iranians o l’amanida de ruca amb avellanes, nabius secs i olives Castelvetrano es van convertir en elecció predilecta per a famosos com Anne Hathaway, Stevie Wonder, Chelsea Clinton i Owen Wilson. Després de la ruptura personal i professional amb Kenney, ella es va quedar amb el negoci i es va proposar convertir-lo en centre neuràlgic d’una revolució crudivegana. Una altra de les celebritats seduïdes per la seva actitud vital i el seu magnetisme era Alec Baldwin, amb qui va fer amistat i que, per la seva activitat a Twitter, la va portar a conèixer l’home que, temps després, va propiciar la seva caiguda.

Operacions militars i esoterisme

Melngailis es va deixar seduir immediatament per la triomfal imatge que Anthony Strangis oferia a través de les xarxes i per l’halo de misteri amb què ell es va embolicar des del principi: li va explicar que es dedicava a participar en operacions militars secretes al voltant del món, i que tenia prou diners per cuidar-se d’ella, pagar-li els deutes i ajudar-la a crear un imperi culinari. Així mateix, li va dir que havia passat milers d’anys esperant a trobar-la; es va definir com un ésser elegit, que havia arribat a la superhumanitat gràcies a uns déus alienígenes, i li va assegurar que li podia proporcionar aquest estatus. També li va prometre que el gos que tant estimava, Leon, seria immortal. A canvi, va afegir, el que ella havia de fer només era demostrar la seva fe obeint totes les ordres que ell li donés i totes les proves a què la sometria.A partir d’aquell moment, Melngailis es va veure abocada a efectuar constants i abundants transferències de diners a qui ja s’havia convertit en el seu marit, i que per mantenir-la sota control recorria tant a tècniques d’adoctrinament psicològic de líders sectaris com a amenaces explícites: li va parlar del seu poderós germà, que la tenia permanentment vigilada, i que era extremadament violent. 

La pista de les ales de pollastre

Notícies relacionades

A diferència de Melngailis, Strangis no era vegà; al contrari, li encantava el menjar porqueria. De fet, si la policia va aconseguir capturar la parella el maig del 2016, després que es mantinguessin a la fuga durant mesos, és gràcies a la pizza familiar i les ales de pollastre que ell va pagar en un establiment de la cadena Domino’s amb targeta de crèdit. Després de la detenció, tots dos van ser acusats d’apropiar-se indegudament d’uns 2 milions de dòlars, estafant els empleats del restaurant i enganyant els seus inversors. Segons ‘Bad vegan’, la majoria d’aquests diners se’ls va gastar Strangis en casinos, hotels caríssims i objectes de luxe. 

¿Com és possible que una dona com ella es deixés entabanar per un home com ell? Dirigida per Chris Smith –al seu dia productor executiu d’una altra exitosa ‘true crime’ de Netflix ‘Tiger King’–, la nova sèrie deixa clar que ell és un tros d’escòria amb bastanta imaginació, i que ella va sucumbir a les tàctiques de coerció. No obstant, es nega a retratar Melngailis –el seu testimoni en primera persona vertebra el relat– com una mera víctima. En lloc d’això, aporta proves que demostrarien la seva implicació activa en els crims, inclou opinions que sembren dubtes sobre els seus motius per acostar-se inicialment a Strangis i, en última instància, com a mínim, sembla declarar-la culpable d’atresorar uns nivells extraordinaris d’estupidesa. Les portes del que va ser temple novaiorquès del veganisme són tancades des del 2015, i no sembla que ‘Bad vegan’ contribueixi a reobrir-les. 

Temes:

Sèries Vegans