PERFIL

Jacob Elordi: així és l’actor d’‘Euphoria’ que ha dinamitat la figura del ‘guaperes d’institut’

  • L’actor dona vida a Nate Jacobs, el personatge de qui tothom parla al final de la segona temporada de la sèrie d’HBO, que s’emet avui

  • Net de basc, afirma que el seu avi l’«escanyaria» si sabés que la seva ressenya de Viquipèdia al·ludeix a la seva «ascendència espanyola»

Jacob Elordi: així és l’actor d’‘Euphoria’ que ha dinamitat la figura del ‘guaperes d’institut’
3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És alt, guapo, amb veu greu i forçuda. L’australià Jacob Elordi ho té tot per ser l’objecte de desig d’un drama adolescent. Es podria haver unit al ‘hall’ de la fama dels guaperes d’institut, com Danny Zuko de ‘Grease’, Aaron Samuels, de ‘Chicas malas’, Troy Bolton de ‘High School Musical’ o Finn Hudson de ‘Glee’, però sembla que ha agafat un altre camí. I tot perquè el rol de ‘quarterback’, aquest líder de ‘la manada’ de mascles adolescents, ja no entusiasma la generació Z. 

El nou noi guapo de l’institut, Nate Jacobs, interpretat per Elordi en la sèrie ‘teen’ de moda, ‘Euphoria’, està lluny de seguir els passos dels seus antecessors. No és com Zuko, un ‘malote’ de bon cor, ni Hudson, un assetjador reconvertit. Nate no té cap qualitat redemptora: és un maltractador i una persona amb molts problemes psicològics. El noi guapo de la classe ja no és el gendre ideal: ara és el noi amb qui la protagonista ha d’anar amb compte. 

Rebotiga de la família americana

L’actor defineix el personatge com una metàfora de la desestructuració de la família americana perfecta. «[Jacob] té aquesta idea del somni americà com una família que té una casa amb tanques blanques i cabells rossos. Una família idealitzada en la qual, no obstant, ell no ha rebut cap mena d’amor», explicava a ‘Entertainment Weekly’.

Precisament, atribueix aquesta concepció fallida de l’ideal de la classe mitjana americana a l’origen de moltes relacions abusives. Per exemple, parlant de l’idil·li que el seu personatge manté amb una altra de les protagonistes, Cassie (Sydney Sweeney), explica que Jacob «s’està convencent a si mateix que l’estima i que l’única manera d’arribar a aquest ideal impossible de família perfecta és dominant cada aspecte de la vida de la seva parella». 

El seu personatge projecta amb violència les inseguretats, pors i decepcions estructurals d’una societat patriarcal en col·lapse. De fet, justifica aquesta anàlisi amb l’obsessió que té el protagonista de relacionar el (suposat) amor cap a les seves nòvies amb la fantasia de construir una família prototípica. Com li va dir a una de les parelles mentre s’enrotllaven: «¿Vols tenir els meus nadons?».  

Nate Jacobs és el seu paper més celebrat fins al moment, però no el primer. A ‘The Kissing Booth’, de Netflix, va fer també de guaperes d’institut, però de tall més clàssic: sense aquesta càrrega de toxicitat, maltractament i sociopatia de Nate. 

Escena inflamable

Avui s’estrena l’últim capítol de la segona temporada d’‘Euphoria’. I tant ell com la resta de l’elenc prometen un final apoteòsic, especialment després de l’episodi anterior, en el qual la germana de la seva parella, Lexi, representa una obra de teatre en la qual assenyala la presumpta incomoditat de Nate respecte a la seva sexualitat, que es regira a la cadira mentre veu com l’equip de futbol americà és caricaturitzat de forma homoeròtica.

Notícies relacionades

L’escena –tan criticada com lloada– ataca aquesta masculinitat tòxica que sovint caracteritza el ‘quarterback’ prototípic. Un pas més d’‘Euphoria’ cap a la destrucció de l’arquetip: el mascle d’institut ja no només no és sexi, sinó que se l’exposa com un fanfarró que perpetua, explica ello, «aquests rols familiars caducs que els EUA continuen intentant vendre». 

L’actor, nascut a Brisbane el 1997 i que ha sortit amb Zendaya i Kaia Gerber, sol tenir punteria per remoure els pots de les essències. També les d’alguns sectors espanyols, que van infartar amb una entrevista seva a ‘GQ’: «El meu avi m’escanyaria si sabés que a la Viquipèdia posa ‘ascendència espanyola’», va explicar en aquella ocasió, parlant dels seus orígens bascos i de la seva simpatia cap a la causa independentista d’Euskal Herria: «Descendeixo de bascos, que són un petit poble situat entre França i Espanya».

Temes:

HBO