10 barreres (tecnològiques) per a la gent gran

  • El dia a dia d’una persona gran està ple d’‘obstacles digitals’ que sovint són insuperables sense ajuda. Aquí van uns exemples.

10 barreres (tecnològiques) per a la gent gran

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La batalla amb el caixer


Més enllà de les cues, s’ha de tenir la destresa de col·locar la targeta a la ranura correcta i recordar el codi de seguretat. Sovint, acaben demanant ajuda a desconeguts. També senten gran inseguretat per operar en ple carrer.

Pànic a les transferències

La por d’equivocar-se en el número de compte al fer una transferència és paralitzant. Molts avis manifesten la inseguretat que se sent al no saber si els teus diners viatgen a la seva destinació correctament.

El viacrucis de La Meva Salut

L’‘app’ de la Meva Salut és una trampa per a molts si la decideixen utilitzar. Massa sovint, es troben en dificultats a l’hora d’escriure i sintetitzar els problemes de salut que tenen. 

4

La prèvia de la cita prèvia

Molts avis es troben que per fer qualsevol tràmit es necessita una cita prèvia. Si fer-ho per internet és un galimaties, per telèfon xoquen amb el desconegut idioma del robot.

«OK, Google, ¿com et dius?»

La Núria va comprar a la seva mare un assistent de veu perquè cada dia li recordés les pastilles que s’havia de prendre. La senyora s’oblidava del nom de l’assistent. O no el pronunciava correctament.

El laberint dels robots telefònics

L’atenció telefònica tampoc és un tema senzill. Primer s’ha de tenir el número a què trucar, salvar el laberint del «premi 1, premi 2...» i el més exasperant per a molts, sintetitzar el problema i que la màquina no els entengui.

No hi ha oci sense reserva ‘online’

Molts es troben que per comprar entrades per a espectacles ho han de fer ‘online’, una cosa que els exclou de la cultura i l’oci o els fa dependents. I si pensen a acudir a la taquilla, es poden quedar sense lloc.

El sudoku de la tele intel·ligent

Hi ha un món nou d’oci en ‘streaming’ que veuen de molt lluny. No només per donar-te d’alta a les plataformes, sinó que navegar-hi amb el comandament a distància del televisor requereix completar un sudoku impossible.

Caos en el torn electrònic

Encara que acudeixis a fer un tràmit de manera presencial, en molts llocs has d’obtenir un número en una màquina per reservar lloc en una cua virtual. Una cosa senzilla per a molts, és un mal de cap per a d’altres. 

Estafes a cop de clic

Qualsevol que tingui telèfon pot comprovar la quantitat d’estafes que un rep al seu dispositiu. En aquest sentit, el col·lectiu de gent gran és especialment vulnerable.

Temes:

Jubilació