Rigoberta Bandini 10 coses que has de saber sobre l’autora de la cançó de l’estiu cerveser

  • La catalana Paula Ribó és la irrupció musical de l’últim any. Un fenomen (ha aconseguit posar d’acord Colau i Rahola) que ara posa banda sonora a l’anunci cerveser de l’estiu.  

Rigoberta Bandini 10 coses que has de saber sobre l’autora de la cançó de l’estiu cerveser
3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘FILLA’ DE JOHN FANTE 


Rigoberta Bandini és, indirectament, ‘filla’ de l’escriptor John Fante. En concret, del seu personatge novel·lístic Arturo Bandini, de qui Paula Ribó –així es diu ella– va agafar prestat el cognom per al seu àlies musical després que se li quedés amagat a alguna part del cervell. El nom de pila: una cosa molt aleatòria. I la unió Rigoberta+Bandini, encara més. De fet, ella continua buscant una bona història per justificar el seu àlies però no la troba

LA VEU DE CAILLOU

A Ribó se li va encendre l’espurna artística de molt petita i va agafar molta força. Va començar de nena a fer d’actriu de doblatge. L’artista barcelonina ha posat veu a personatges tan reconeixibles com Caillou –ho va fer als set anys– i Chihiro, en castellà, o la princesa Anna, de ‘Frozen’, en català.

TEATRAL, POÈTICA, MUSICAL

Més enllà dels seus inicis en el doblatge, ha treballat en altres camps artístics al llarg dels seus 31 anys: teatre (com actriu, dramaturga i directora), escriptora (té una novel·la publicada i diversos poemes) i compositora. D’alguna manera, tots són a Rigoberta Bandini. En l’àmbit musical, va formar el trio The Mamzelles amb Bàrbara Mestanza i Paula Malia.

ET VA ENSENYAR QUE ENVÀS=GROC

Amb The Mamzelles va protagonitzar una campanya publicitària per fomentar el reciclatge (‘Envàs, on vas?’) que encara retruny al cap dels catalans. Que els envasos han d’anar al contenidor groc semblava una qüestió d’Estat. Confessa que el bombardeig de la campanya fins i tot les va sorprendre a elles.


DEL BUIT AL CONFINAMENT

Amb el final del seu anterior projecte musical (The Mamzelles) va arribar el buit per a Ribó. Va començar a compondre perquè sí i, al cap d’un temps, va decidir ensenyar el que havia compost. Va llançar el primer senzill molt poc abans del confinament i en aquest rar període va anar creixent la seva figura. Diu que les seves cançons per ballar amarat de llàgrimes van connectar amb aquell moment.  

A BASE DE ‘SINGLES’

Rigoberta Bandini és l’exemple que avui es pot estar en primera línia sense necessitat d’un àlbum sortit del forn. Ho ha fet a base de ‘singles’: sumant remescles té una desena de temes. En els seus primers concerts temia no omplir el bolo i que fos un bucle de bisos. ‘Too many drugs’ va obrir el camí i ‘In Spain we call it soledad’ va ser la brúixola que li va indicar que allà hi havia un filó.

DE BATTIATO A MÓNICA NARANJO 

Les seves influències van de Franco Battiato a Mónica Naranjo i de Julio Iglesias a Cecilia. Tots ells estan en les seves cançons d’una manera o una altra, passats per un filtre electrònic. En això i en la composició dels temes té a casa la seva parella (també) creativa, Esteban Navarro, la meitat del duo Venga Monjas.

BANDA FAMILIAR

Als escenaris va acompanyada per una banda molt familiar. A més de la seva parella als teclats, els altres dos components són cosins seus: Belén Barenys (segona veu) i Juan Barenys (percussió).  

‘PLAYLIST’ MADRILENYA

L’octubre passat, C. Tangana va incloure ‘In Spain we call it soledad’ en una ‘playlist’ de cançons que li havien inspirat al fer ‘Demasiadas mujeres’. Un preuat vent a favor en un moment en què Ribó estava agafant volada sigil·losament.   

VOL SER UNA GOSSA

Al gener va publicar una cançó que va multiplicar la seva influència. ‘Perra’, amb evident títol i missatge alliberador i feminista, és un himne per als seus fans. Ara passeja el seu desbordant «‘¡quierooo ser una peeerra!’» pels nombrosos escenaris que trepitja.