El divorci més car

Així és l’emir de Dubai, dels seus plans de viatjar a Venus al divorci més truculent

Els desitjos de Muhammad bin Rashid al-Maktoum de conquistar el sistema solar no aconsegueixen enfosquir els abusos exercits sobre les dones de la seva família

Així és l’emir de Dubai, dels seus plans de viatjar a Venus al divorci més truculent
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Amb melodia èpica, l’emir de Dubai, Muhammad bin Rashid al-Maktoum, anunciava el nou planeta on plantar la bandera dels Emirats Àrabs Units (EAU). «Un terç de les estrelles del cel tenien noms àrabs, perquè els àrabs van ser pioners de l’astronomia», va declarar orgullós. Els desitjos d’enormitat del xeic Muhammad s’estenen més enllà de la Terra, però no són prou grans com per enfosquir els abusos atribuïts a la seva persona que creuen continents.

«La nostra missió és la represa de la nostra civilització àrab; si no actuem avui, ¿quan?», es preguntava el polèmic primer ministre. A principis d’octubre el també vicepresident dels Emirats ha presentat la missió espacial que s’espera per al 2028 al planeta Venus i set asteroides més en el sistema solar.

Després de l’èxit del llançament de la sonda ‘Hope’ a Mart a principis d’any, els xeics d’aquesta petromonarquia volen convertir-se en el quart país del món en arribar al planeta anomenat en honor a la deessa romana de l’amor. 

Però les inversions milionàries de la carrera espacial no aconsegueixen cobrir les ombres del governant de Dubai. Tot just una setmana després de l’anunci de la missió a Venus, va saltar la notícia que el xeic Muhammad havia estat sotmetent la seva sisena dona, la princesa Haya, a una «campanya d’intimidació i amenaces». Fa tres anys, la mare de dos dels seus 21 fills va fugir al Regne Unit temorosa per la seva seguretat. Però el seu exmarit, de 72 anys, va piratejar els seus telèfons i va intentar comprar una propietat adjacent a casa seva.

Crits silenciats

També les seves filles han patit el ferri control del seu pare. Fa 21 anys, la princesa Shamsa va intentar escapar-se de la seva mà dura durant unes vacances familiars a Londres. Dos mesos després, va ser segrestada i tornada a Dubai. No se l’ha vist des d’aleshores. La veu de la seva germana, la xeica Latifa, es va sentir una mica més fort a l’haver sigut posada en llibertat després d’un captiveri de tres anys en una mansió per temptejar una fugida el 2018. Els abusos denunciats durant el seu empresonament no han aturat el flux de diners cap a la monarquia petrolera. 

La justícia britànica l’ha condemnat aquest mes de desembre a pagar a la seva exdona i els seus fills uns 550 milions de lliures (uns 725 milions de dòlars), en la compensació per divorci més alta concedida per un tribunal anglès.

Notícies relacionades

El jutge Philip Moor va ordenar que el cap de govern dels Emirats Àrabs Units de 72 anys pagui uns 251,5 milions de lliures (340 milions de dòlars) a la seva sisena dona, la princesa Haya, de 47 anys, i 290 milions de lliures (385 milions de dòlars) per cobrir l’aliment dels seus fills, de 9 i 14 anys, així com altres despeses, entre les quals de seguretat.

Dubai és llar de l’edifici més alt del món, la piscina de busseig més profunda, el centre comercial més gran i altres desafiaments a la realitat d’aquesta innovadora capital. «Hem posat la nostra mirada a les estrelles perquè el nostre viatge cap al desenvolupament i el progrés no té fronteres ni limitacions», va afirmar el governant de l’emirat. «Amb cada nou avenç que fem en l’espai, creem oportunitats per als joves aquí a la Terra», va afegir. Així, el soroll dels aplaudiments cap al xeic Muhammad silencien els crits d’auxili de les dones de la seva família.