Verónica Forqué: del debut com a actriu a l’adolescència a la seva ridiculitzada intervenció a ‘MasterChef’

  • L’actriu Verónica Forqué, que ha sigut trobada morta a casa seva a Madrid, va ser blanc de crítiques i burles a la televisió i les xarxes socials en el seu pas pel ‘reality’ de La 1 de TVE

Verónica Forqué: del debut com a actriu a l’adolescència a la seva ridiculitzada intervenció a ‘MasterChef’
3
Es llegeix en minuts

L’actriu Verónica Forqué, que ha sigut trobada morta aquest matí al seu domicili de Madrid, ja s’havia llaurat una solvent reputació com a intèrpret abans d’intervenir en el programa ‘MasterChef Celebrity’. El comportament sovint erràtic de l’actriu, que en més d’una ocasió ha explicat els seus problemes de salut mental, ha sigut blanc d’una burla constant en els programes de televisió i les xarxes socials. Aquí repassem la seva trajectòria.

L’art als gens

Va néixer el 1955 al si d’una família d’artistes: el seu pare, José María Forqué, era director i guionista; la seva mare, Carmen Vázquez-Vigo, escriptora argentina de literatura infantil; el seu germà, Álvaro Forqué, mort el 2014, director; i el seu avi, José Vázquez-Vigo, músic i compositor.

De Psicologia a Art dramàtic

Va començar la carrera de Psicologia, que mai va acabar, tot i que als 17 anys ja estudiava Art Dramàtic, avalada per la seva mare, que sempre va apostar pels seus dots per a la interpretació. Sabia que la seva filla havia nascut per al cine i el teatre.

Debut adolescent

No tenia ni 18 anys quan es va estrenar al cine, el 1972, a ‘Mi querida señorita’, dirigida per Jaime de Armiñán. I tres anys després al teatre, amb Núria Espert a ‘Divinas palabras’. El seu camí al món de cine va continuar de la mà del seu pare, cosa que durant alguns anys va generar cert recel al sector per ser considerada «filla de». 

Almodóvar i els seus directors de capçalera

Malgrat això, Pedro Almodóvar va apreciar el seu talent i li va donar la seva gran oportunitat interpretant una prostituta en ‘¿Qué he hecho yo para merecer esto?’. Seria el trampolí a la fama. Durant més de 50 anys de carrera, Verónica ha treballat amb altres grans directors de primera fila com Fernando Trueba o Fernando Colomo.

Fent història als Goya

Posseïdora de quatre premis Goya, Verónica Forqué va ser la primera actriu a aconseguir-ne dos en la mateixa cerimònia, el 1987: pel paper protagonista a ‘La vida alegre’ i com a millor actriu de repartiment a ‘Moros y cristianos’. Gesta que no es repetiria fins a 29 anys després amb Emma Suárez.

Polèmica i singular

Només una dona del seu tarannà podia acudir a recollir el premi Max a la millor actriu de teatre com va fer ella en l’edició del 2020: amb un vestit amb estampat de mugrons negres a la brusa i de vagines emmarcades en triangles a la faldilla, tot això complementat amb una banda on reivindicava la falta de diversitat racial a la gala.

Excèntrica i contundent

Darrere de la seva dolça cara i el seu somriure angelical s’amaga una dona de fort caràcter que alguns companys han catalogat de diva excèntrica. Exigent, treballadora, intel·ligent i empàtica, al seu torn, tot i que la seva personalitat histriònica li ha causat alguns problemes com a concursant de ‘MasterChef Celebrity 6’, on ha tingut una sonada enganxada amb David Bustamante.

Sis mesos al pou

El període més fosc de la seva vida el va travessar el 2014, quan es van ajuntar el seu divorci de Manuel Iborra, ‘Manolito’, com l’anomena ella, pare de la seva filla María Clara, després de 33 anys junts, i la prematura mort del seu germà Álvaro, al qual estava molt unida. Sumida en una forta depressió, Verónica va tocar fons i va desaparèixer de la vida pública durant sis mesos, en els quals es va aprimar 10 quilos.

Buda & marihuana

Un dels pilars per superar les adversitats ha sigut per a ella l’espiritualitat. Pròxima al budisme, ha viatjat en set ocasions per participar en retirs a l’Índia, convençuda que aquesta filosofia de vida l’ajuda a evitar el sofriment. Així mateix, Verónica ha confessat en alguna ocasió que fuma marihuana.

Filla amb els seus gens

Verónica no podia tenir una filla amb menys carisma que el seu. María Clara Iborra Forqué és una artista transgressora que té 31 anys, va estudiar Belles Arts i, després de protagonitzar el 2012 un polèmic anunci de Loewe amb altres «fills de» què va ser titllat d’elitista, es va donar a conèixer sota el nom artístic de ‘Virgen María’. Els testos s’assemblen a les olles.

Temes:

Masterchef