10 coses que cal saber d’Emma Raducanu, la jove tennista que obsessiona el ‘show business’

  • La tennista de 18 anys, heroïna ja al Regne Unit, s’ha convertit en l’última obsessió de l’esport i l’entreteniment

  • Emma Raducanu rebenta les xarxes a la Xina

  • Emma Raducanu: una reina adolescent a Nova York que fa història

10 coses que cal saber d’Emma Raducanu, la jove tennista que obsessiona el ‘show business’
3
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

Amb 18 anys, la primera tennista que guanya un Grand Slam des de la fase prèvia i sense perdre un sol set sorprèn per la seva precocitat i maduresa. Després de coronar-se a l’Obert dels EUA passa del lloc 150è al 24è, i ha tornat a Londres amb 2,5 milions de dòlars.

És de Bromley, com Bowie i Darwin

Raducanu va néixer a Toronto el 2002 i es va mudar a Londres el 2004. Ha crescut a Bromley, municipi al sud-est de la capital on també van viure Bowie i Charles Darwin, conegut pels seus parcs i bones escoles. Va començar a jugar a tennis als cinc anys a l’acadèmia local. 

Antídot contra el Brexit

Representa la diversitat de la societat britànica i la seva victòria recorda que el fervor antiimmigració del Brexit hauria d’estar molt lluny del país en què s’ha educat. Filla de romanès i xinesa, coneix molt bé les dues cultures i viatja sovint a Bucarest per visitar la seva àvia paterna.  


Les seves fites a Nova York

Amb 18 anys (en fa 19 al novembre) és la tennista més jove a la final des de Xaràpova el 2005, i la primera debutant des de Venus Williams el 1997. I tot això sense perdre un sol set, comptant la fase prèvia. També és la primera britànica en aconseguir un Grand Slam des que Virgina Wade va guanyar Wimbledon el 1977. Però el que és realment històric és que es tracta de la primera tennista que entra per les classificatòries prèvies (no automàticament, com fan de l’1a a la 60a del rànquing mundial) i guanya un dels quatre tornejos del Grand Slam.


Fenomen adolescent

Raducanu, que va començar com la 150a del món i avui n’és la 24a, es va imposar a Leylah Fernández en una hora i 51 minuts. Canadenca, filla de filipina i equatorià, Fernández és la 73a en la llista de l’ATP i amb 19 anys va protagonitzar contra la britànica la final més jove en la història de l’Obert des del 1968. El circuit ja les anomena la ‘NextNextGen’.   

Un parell de milions, un parell d’‘airpods’

La campiona de l’Obert dels EUA torna a casa amb un premi de 2,5 milions de dòlars. Al preguntar-li què pensa fer amb els diners, respon: «Abans de la final em vaig sorprendre pensant: “Saps què? si guanyes et pots comprar uns ‘airpods’”, perquè els vaig perdre al vestidor».

Ha nascut una estrella

Els veterans es desfan en elogis. «Emma és el talent del segle», va dir l’entrenador del Liverpool, Jürgen Klopp. «Raducanu fa història. I no ha fet més que començar», va escriure Navratilova a Twitter. «El seu triomf és un conte de fades», comenten a la BBC. Boris Johnson, Carles i Guillem o l’ultradretà Nigel Farage es van apuntar a les felicitacions.  


Missatge reial

Davant la imminent retirada d’Andy Murray, el Regne Unit es frega les mans amb la seva nova heroïna. Els britànics posen la mirada sobre Raducanu i engeguen el ventilador dels èxits i la Union Jack. Isabel II li va enviar un missatge: «És un triomf notable sent tan jove. La seva destacada actuació i la de la seva oponent inspiraran la pròxima generació de tennistes». 

Explosió a Instagram

Raducanu té 1,8 milions de seguidors, on escriu «Londres-Toronto-Bucarest-Shenyang», reflex de la seva herència multicultural. Kate Middleton també li ha dedicat el seu primer comentari personal a la xarxa social. 

De la pista al Met

Des que l’11 de setembre es va coronar a Flasing Meadows, la campiona de l’Obert dels EUA s’ha passejat per programes de televisió com ‘Good Morning America’ o ‘The Today Show’, i ha trepitjat l’alfombra vermella de la gala del Met vestida de Chanel al costat de Kim Kardashian, Justin Bieber o Jennifer Lopez. Aviat la veurem com a ambaixadora de marques de luxe. És una bellesa. 

Pares difícils de complaure

«Tot i que en aquest cas ha sigut fàcil de fer-los somriure. Estan molt orgullosos de mi», diu l’adolescent, desconeguda fins al juny passat, quan es va retirar a vuitens de Wimbledon per problemes respiratoris. Llavors va prescindir de Nigel Sears, el seu entrenador i pare de Kim Sears (dona d’Andy Murray) per treballar amb Andrew Richardson.

Temes:

Open dels EUA