ACTRIU AMB PROJECCIÓ Ressenya Una avaluació o crítica d'un servei, producte o esforç creatiu, com art, literatura o una actuació.

10 coses que cal saber de Milena Smit, la nova noia Almodóvar

  • L’actriu revelació de ‘No matarás’ participa en la nova pel·lícula d’Almodóvar, ‘Madres paralelas’, que obre la Mostra de Venècia

  • Les 10 pel·lícules més esperades de la Mostra de Venècia

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es considera ciutadana del món

Smit va néixer a Elx, però en realitat mai hi ha viscut. Va passar més temps a Torrevella i en un petit poble de platja alacantí, Torre de la Foradada. I va cursar l’institut a Múrcia. Actualment viu a Madrid. «Quan em solen preguntar d’on soc, la meva resposta sempre és del món», va dir en una entrevista amb ‘Neo2’. «A això hi sumem que el meu pare és holandès... Tot molt fàcil». La seva mare és manxega, com Almodóvar. 

Va començar el 2020 com a teleoperadora...

Però també ha sigut cambrera, dependenta, cangur i auxiliar d’informació al metro. Es va independitzar quan era adolescent, i des d’aleshores es va convertir en autodefinida «buscavides».

...I va acabar protagonitzant ‘No matarás’

Mentre treballava com a recepcionista en un hotel madrileny, Smit va rebre una trucada confirmant-li el seu pas a la segona fase del càsting de la seva primera pel·lícula. Pel seu revelador paper de Mila, voluble ‘femme fatale’, va acabar sent nominada al Goya la millor actriu revelació. Fins aleshores només havia gravat algun videoclip (com ara un de no oficial d’‘Islamabad’, de Los Planetas) i algun curt; així que encara no havia construït un personatge amb cert recorregut.

Va ser massatgista de Mario Casas

Smit i Casas no s’havien de conèixer abans del rodatge de ‘No matarás’. Però, per trencar mínimament el gel, se’ls va deixar que es coneguessin d’aquesta manera. Segons va explicar ella mateixa en entrevista amb ‘El País’, Smit va fer massatges a Casas en un spa sense que ell tingués ni idea de qui l’atenia. «Vaig estar fent-li un massatge durant una hora, sempre d’esquena. Vaig acabar fins i tot farta d’ell», va explicar l’actriu.

La seva formació va venir a posteriori

Així és: Smit va invertir gairebé tots els diners que va guanyar amb ‘No matarás’ en alguns estudis d’interpretació. Va fer un seminari a l’escola de Cristina Rota i va atendre una ‘masterclass’ del ‘coach’ de les estrelles Bernard Hiller. 


En el passat li va rondar la depressió 

Segons acostuma a explicar ella mateixa, durant el rodatge de ‘No matarás’ va començar a ser conscient dels molts caps que tenia per lligar, i després d’obrir-se a algunes persones del seu voltant, va aprendre a canalitzar els seus dimonis.

És reservada amb la seva vida personal

Smit pot parlar del seu passat, però mai de forma gaire específica. Mira de no exposar en excés la seva intimitat i mantenir-se aïllada a la seva bombolla; no perdre el control de la seva pròpia vida. En el seu cercle també ho veuen d’aquesta manera.

La seva següent pel·lícula també serà intensa

És del poc que ha transcendit de ‘Madres paralelas’, d’Almodóvar: que serà un «drama intens» sobre «mares imperfectes». El director torna, ha dit ell mateix, «a l’univers femení, a la maternitat, a la família. Parlo de la importància dels ancestres i dels descendents». Smit va explicar segons ‘La Opinión de Murcia’ que no li va costar gens empatitzar amb el seu personatge. Per obrir-se pas en el desafiament, compta amb companyes com ara Penélope Cruz, Aitana Sánchez-Gijón, Rossy de Palma i Julieta Serrano. Déu-n’hi-doret.  

També regnarà a Netflix

Quan arribi ‘Alma’, la sèrie que ha creat Sergio G. Sánchez (guionista d’‘El orfanato’) i que dirigeix ell mateix junt amb Kike Maíllo. Segons ha explicat a ‘Cosmopolitan’, el seu personatge es diu Nico i «cridarà l’atenció perquè té un punt hermètic i intrigant». 


Aspira a poeta

Smit escriu, ha dit, «poesia i prosa poètica». Segons sembla, està fent un poemari des que tenia dotze anys i no es resisteix a la idea de publicar-lo algun dia, quan se senti preparada per fer públics els seus sentiments.