Perfil

Patrick Criado: 10 coses sobre el nou actor de ‘La casa de papel 5’

  • El primer volum de la temporada final s’estrena el 3 de setembre a Netflix

barcelona/patrick-criado-t.jpg

barcelona/patrick-criado-t.jpg

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Està a punt de complir 26 anys i ja és un dels actors més importants de la seva generació. Ha compaginat el cine i la ficció televisiva des que era petit i ara es troba en un dels moments professionals més dolços de la seva carrera després d’haver guanyat un premi Feroz per la seva interpretació a ‘Antidisturbios’ i convertir-se en un dels nous fitxatges de la sèrie espanyola més famosa a nivell internacional, ‘La casa de papel’

Un noi de barri


Va néixer en el madrileny barri de La Elipa, on ha viscut fins fa molt poc amb la seva família. Allà té els seus millors amics i s’hi sent molt arrelat, situació que li permet no perdre la perspectiva pel seu èxit davant de les càmeres. 

Una infància encarrilada


Sempre va ser un nen molt inquiet i la seva mare el va apuntar a un grup de teatre perquè pogués divertir-se i expressar-se. Però el que en principi va començar com un joc aviat es va convertir en una passió. A Patrick se li donava tan bé que aviat va començar a participar com a extra en sèries: la primera, quan només tenia deu anys, ‘Amar en tiempos revueltos’

El benjamí d’‘Águila Roja’

Amb 15 anys es va ficar a la pell de Nuño a la sèrie de moda de TVE, ambientada al segle d’or. Hi encarnava el fill malcriat de la duquessa de Santillana (Miryam Gallego) i va ser la seva primera gran oportunitat envoltat d’un elenc d’actors de primer nivell, amb qui ha coincidit en més ocasions, com amb Javier Gutiérrez o Roberto Álamo. 

De la tele al cine


Va començar a participar en produccions cinematogràfiques com ‘Las trece rosas’ o ‘Los girasoles ciegos’, tot i que va ser amb ‘La gran familia española’, de Daniel Sánchez Arévalo gràcies a la qual es va ficar el públic a la butxaca. A més d’un èxit de taquilla, va aconseguir una nominació als Goya com a millor actor revelació

Personatges foscos

Malgrat la seva cara angelical, de rínxols rossos i ulls blaus, Patrick Criado també sap com crear ambigüitat a través dels seus personatges i arribar a ser realment incòmode i inquietant. De fet, s’ha convertit en un autèntic especialista de la terbolesa, com ha demostrat a ‘Mar de plástico’, ‘Vivir sin permiso’ i la pel·lícula ‘Bajocero’. 

Repartiments masculins

Sol ser el més jove dels repartiments masculins dels quals ha format part. I curiosament han sigut diversos els projectes en els quals dominava la testosterona, com ‘1898. Los últimos de Filipinas’, la minisèrie ‘La línea invisible’ –un membre de la incipient banda terrorista ETA–, ‘Antidisturbios’ –un impulsiu policia de la brigada– i ‘Bajocero’ –en la qual saltava a l’altre costat de la llei. 

Discreció personal


Intenta mantenir-se al marge dels focus per protegir la seva vida privada. El seu compte de Twitter es manté inactiu des de 2016, precisament quan va començar amb Instagram, que sí que dona algunes pistes sobre qui són els seus amics (l’actor Federico Aguado), on ens ensenya el seu gos Kurt i on es declara matalasser. També declara l’amor que sent per la seva àvia Lila. 

Altres inquietuds


Li agrada el cine i la música, sap tocar la guitarra i l’any passat va participar en un curtmetratge no només com a actor, sinó també com a ajudant de direcció, editor i productor. El seu títol, ‘Dosis’, dirigit per Laura Obiols. Demostra inquietud per l’escena alternativa, com es pot veure en la seva participació a ‘Remember Why You Started’, al costat de Jedet. També boxeja, canta i li agrada cuinar. 

Mites actorals

El seu gran referent és Javier Bardem, tot i que no hi ha coincidit encara. Però també es declara admirador d’altres actors amb qui sí que ha treballat, com Javier Gutiérrez, Luis Tosar i Rodrigo de la Serna, que encarna Palerm a ‘La casa de papel’, el seu personatge preferit de la sèrie junt amb Berlín (Pedro Alonso).

Els peus sobre la terra

Reconeix que podria haver perdut la perspectiva al començar tan aviat en l’ofici, però els seus pares sempre l’han ajudat a mantenir-se centrat. Ha après aviat que la fama és una cosa efímera que puja i baixa i que l’important és el treball constant i de fons.