Oprah Winfrey 10 coses que has de saber de la gran triomfadora de l’entrevista amb Meghan i Harry

  • Meghan i Harry fan tremolar la casa reial britànica

Oprah Winfrey 10 coses que has de saber de la gran triomfadora de l’entrevista amb Meghan i Harry
3
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

Presentadora, productora, actriu, activista. La reina de la televisió americana va ser la gran triomfadora de l’entrevista amb Meghan i Harry, que va batre rècords d’audiència. 17 milions d’espectadors als EUA, 11 al Regne Unit.

 

L’AUTÈNTICA ‘INFLUENCER’

Va presentar el programa més vist de la televisió americana, ‘The Oprah Winfrey Show’, entre 1986 i 2011. Allò la va convertir en la primera negra multimilionària i la dona més influent de la seva generació. L’‘efecte Oprah’, li diuen, perquè tot el que toca ho converteix en or. La seva és una història de superació amb final feliç.

NASCUDA AL MISSISSIPÍ SEGREGAT

Va néixer el 1954 en la més absoluta pobresa. La seva mare, d’adolescent, es va traslladar a Wisconsin i la nena Orpah (del Llibre de Rut, tot i que el pronunciaven Oprah) va viure sis anys amb una àvia que li feia vestits amb sacs de patata i li va ensenyar a llegir abans dels 3 anys. A l’església l’anomenaven «la predicadora» pels seus dots per recitar la bíblia.

MARE ALS 14

Va créixer entre Milwaukee amb la seva mare i Nashville amb el seu pare. Des dels 9 anys va patir abusos sexuals. «Em va violar un cosí, després un oncle, després un altre», va explicar al seu programa el 1986. Un familiar va vendre a la premsa el seu gran secret: als 14 es va quedar embarassada. El seu fill va morir poc després de néixer. «Em vaig sentir traïda, però va ser alliberador deixar anar aquell pes». El seu discurs als Globus d’Or del 2018 va ser un al·legat contra l’assetjament sexual en ple #MeToo.

«TAN NATURAL COM RESPIRAR»

Estudiant d’honor, la noia més popular, membre de l’equip de debat. Als 17 anys va ser Miss Tennessee negra i va començar a la ràdio. Va guanyar un concurs d’oratòria que li va assegurar la beca per estudiar Comunicació a la universitat. Va presentar el seu primer ‘talk show’ el 1976 a Baltimore. «Per a mi va ser tan natural com respirar». 


EMPRESÀRIA I PEÇA DE MUSEU

Va muntar Oprah.com per als seus programes i la versió digital d’O Magazine. Ha publicat 5 llibres. Presideix Harpo Productions (el seu nom al revés) i Oprah Radio. Col·labora amb CBS, HBO i Apple TV. El Museu d’Història i Cultura Afroamericana ha dedicat una exposició a la seva influència en televisió.

NOMINADA A L’OSCAR

‘El color púrpura’ va ser el seu debut com a actriu el 1985 i un gran triomf: va ser nominada a l’Oscar. El 1998 va produir ‘Beloved’, basada en la novel·la de Toni Morrison. També ha protagonitzat ‘El majordom’, ‘Selma’ i ‘Un pliegue en el tiempo’. I ha posat veu a personatges d’animació. 

GENEROSA ACTIVISTA

Ha donat milions als barris més colpejats per la pandèmia. El seu gran projecte és l’acadèmia de lideratge per a nenes a Sud-àfrica, que aspiren a trencar tantes barreres com ella. El dels seus amics, que algun dia sigui presidenta dels EUA. 

LA SEVA ETERNA LLUITA AMB EL PES

El 2015 va comprar el 10% de Weight Watchers i va llançar el programa ‘Més enllà de la bàscula’, una altra de les seves aventures com a guru espiritual i vital. «Som gent que ha fet moltes coses però tenim aquest problema que no podem amagar, a diferència d’un alcohòlic o d’un addicte al treball». 

’OPRAHFICATION’

Paraula que va encunyar ‘The Wall Street Journal’ per referir-se a les confessions en el seu programa com a forma de teràpia. Ningú se li resisteix. Barreja el públic i el privat en les seves pròpies revelacions i aconsegueix el mateix amb els seus entrevistats.  


EL SEU ÚLTIM ÈXIT

La nota a l’entrevista dels exiliats de Buckingham Palace és unànime: un 10 per a Oprah. Els seus col·legues animen els més joves a repassar aquestes dues hores de «mestria televisiva». Poc més li queda per demostrar a aquesta dona de 67 anys, veïna de Meghan i Harry a Montecito (Califòrnia).