ICONA EN EXPLOSIÓ

Timothée Chalamet: 10 coses que has de saber de la gran estrella mil·lennista

Timothée Chalamet: 10 coses que has de saber de la gran estrella mil·lennista
3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Estrella en explosió, les firmes de moda se’l rifen i, de ‘Dune’ a ‘Don’t look up’, apareix a les grans pel·lícules d’aquest any.

DE CASTA

La seva mare i la seva àvia van ser ballarines de Broadway, el seu pare treballa a l’Unicef, la seva germana és actriu i té un oncle cineasta, una tia escriptora i un avi guionista. Criat a la part més selecta de Manhattan envoltat d’aquest ambient procliu a les arts i les humanitats, el que hauria sigut estrany és que Timothée Chalamet hagués volgut fer-se camioner. 


AQUEST TOC FRANCÈS

Collita del 95, per les seves venes corre sang gal·la, russa i austríaca, però aquest ‘charme’ afrancesat que desprèn no és només cosa de la genètica. Els estius de la seva infància i adolescència els va passar a Le Chambon-sud-Lignon, poble de l’Alt Loira d’on era oriünda la família paterna. Va ser aquí on va descobrir la seva primera vocació: el futbol. De fet, va arribar a entrenar un equip infantil. 


VULL SER ARTISTA

Però no, clavar puntades de peu a una pilota ni conduir camions no era el que feia que se li dilatessin les pupil·les, sinó les arts. Particularment, les escèniques. Per això, a l’elegir institut, va demanar que l’apuntessin a la Fiorello LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts, per les aules del qual han passat Adrien Brody, Robert De Niro, Al Pacino, Nicki Minaj o Jennifer Aniston.

DEBUT PRECOÇ

Als 14 anys va aparèixer en un capítol de ‘Ley y orden’, als 15 va descobrir les taules de l’‘off’-Broadway’ encarnant un adolescent en ple despertar sexual, i un any més tard va fer de nòvio de la filla de Nicholas Brody a ‘Homeland’. Però els primers dòlars els va guanyar fent anuncis. També va sospesar fer-se raper: al micro es feia dir Lil’ Timmy Tim. 

ADOLESCENT DE CEL·LULOIDE

Abans de complir 20 anys havia aconseguit colar-se en els títols de crèdit de pel·lícules d’èxit mundial com ‘Interestellar’ o ‘Navidades, ¿bien o en familia?’, però la veritable sensació va ser el 2017 gràcies al seu paper de jove intel·lectual a ‘Lady Bird’ i, sobretot, d’Elio, el tendre adolescent enamorat del col·lega del seu pare que va encarnar a ‘Call me by your name’. No va guanyar l’Oscar ni el Globus d’Or, però va ser nominat.

FILMOGRAFIA CUIDADA

Rabiosament jove i atractiu, i talentós com pocs: el combo perfecte per caure pres de les ‘majors’. No obstant, en els últims anys ha aparegut en títols sense traces de ‘blockbuster’, com ‘Beautiful boy’, ‘Mujercitas’, ‘The king’, on donava vida a Enric V, o ‘Dia de pluja a Nova York’, la penúltima de Woody Allen.

ICONA D’ESTIL

Les seves aptituds dramàtiques estan fora de dubte, però l’actor també s’ha acostumat a ser notícia pels seus ‘looks’. El seu imant no rau en la barbeta fina, la melena ondulada i les formes adolescents, que també, sinó en l’instint per combinar americanes, dessuadores i esportives contra els cànons de l’estilisme i atraure tots els flaixos. Les marques se’l rifen.

AMORS AMB PEDIGRÍ

A l’actor ja se li coneix una selecta col·lecció de nòvies, gairebé totes de categoria. Després de sortir breument amb Lourdes León, filla de Madonna, ha mantingut una airejada relació amb Loly-Rose Deep, la filla de Johnny Deep i Vanessa Paradis. La seva última nòvia és l’actriu mexicana Eiza González.

FEMINISTA

El seu èxit significa el triomf de l’home sensible i vulnerable que s’obre camí després del #MeToo. No en va, després que el cas Weinstein revifés la fosca història de pederàstia de Woody Allen, va donar a entitats que lluiten contra la violència masclista els diners guanyats a les ordres del director.





ECOS DE DYLAN

L’han comparat amb James Dean, però la icona cultural del segle XX que probablement se li enganxarà com un xiclet és Bob Dylan. Aquesta transmutació ja hauria d’haver passat, però el rodatge del biopic s’ha retardat, sine die, per la pandèmia. La seva última aparició va ser en la pausa de la Superbowl, on va encarnar un presumpte fill d’Eduardo Manostijeras en un espot publicitari de Cadillac. 

Temes:

Cine