10 coses que s'han de saber d'Agustín Pantoja

10 coses que s'han de saber d'Agustín Pantoja
2
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en tendències, plans, cultura pop, tele, 'celebrities', mems, internet i temàtica LGTBI.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El que era un conflicte per l’herència de Paquirri desencadenat per Kiko Rivera, i secundat per Fran i Cayetano Rivera, ha acabat esquitxant-lo. Agustín Pantoja, el germà de la cançonetista, és el nou dolent televisiu.

Una família enemistada

Nascut el 1964, és el més petit dels quatre fills del cantant Juan Pantoja Cortés i la ‘bailaora’ Ana María Martín Villegas. No es parla amb els altres homes del clan Pantoja: Juan, pare d’Anabel Pantoja,  col·laboradora a ‘Sálvame’, i Bernardo, guitarrista. Només manté relació amb Isabel, la seva germana i mà dreta, i amb la seva mare, amb les quals viu a la finca Cantora.

15 anys de música

Va ser músic en la seva vintena. I tot i que la seva carrera va ser breu (va començar el 1983, i el 1997 va firmar els seus últims treballs), va aconseguir diversos èxits, com ‘Te esperaré’ o ‘Contra el viento’, que van arribar al número u en les llistes de ‘Los 40 Principales’. En total, va publicar vuit àlbums d’estudi i va omplir estadis amb les seves gires, tant individuals com amb la seva germana . 

Èxit llatinoamericà

La seva barreja pop-flamenc va tenir molt bona recepció a Llatinoamèrica. «És un luxe, perquè allà no miren qui ets, simplement escolten la música que cantes», deia en l’època. I, segons Antonio Rossi, col·laborador d’Ana Rosa, utilitza aquesta aventura americana per manipular emocionalment Isabel  amb frases com: «Vaig deixar la meva carrera per tu, vaig venir de Mèxic per tu... per no deixar-te sola». 

Isabel Pantoja, custodiada pel seu germà Agustín. / Cristina Quicler (AFP)

Una retirada en silenci

Mai va arribar a dir per què va deixar la música. Però s’especula que fer de mànager de la cantant i la crisi discogràfica de final dels 90 van ser prou motiu per allunyar-lo definitivament dels escenaris.

Confident de la cançonetista

Primer company de gira, després mànager, i ara confident, guardià i protector. Sota aquests rols, es va encarregar de gestionar el patrimoni per treure-la de la presó, tot i que a costa d’«endeutar» i «mentir» a tothom, segons denuncia el seu nebot Kiko Rivera

Dolent televisiu

Cantora: l’herència enverinada va començar com una guerra mediàtica entre Kiko i Isabel per l’herència de Paquirri. Però ràpidament va esquitxar Agustín,  i el va convertir en un nou brivall televisiu. Va arribar a ser ‘trending topic’ de la nit, i pocs missatges van ser de recolzament. Ha denunciat Mediaset pel programa, però ha perdut per ser personatge públic. Haurà de pagar 15.000 euros en costes.

Petit dictador

Kiko Rivera hi ha trencat llaços. Adverteix que ha manipulat molt la seva mare i que no es reconciliarà amb ella fins que el faci fora de Cantora. No és l’únic amb una pobra opinió d’Agustín. Segons treballadors de la finca, «ha aïllat la seva germana de tothom», com si la volgués «només per a ell». Fins i tot el qualifiquen de petit dictador. 

Isabel no està cega

María Patiño, amiga de l’artista i tertuliana, creu que Isabel està detectant «certs tripijocs des que li va concedir els poders» i que la seva relació podria estar a la corda fluixa. 

¿A l’armari?

Hi ha un rumor que ha perseguit Agustín tota la seva carrera: la seva suposada l’homosexualitat. Ara ha tornat a ser tema de debat, assegurant que viu a Cantora amb un «amic inseparable» que seria el seu amant. 

Fans molt fidels

Pot presumir d’una mitjana de 26.000 oients mensuals a Spotify, cançons que superen el mig milió de reproduccions i una comunitat fan molt activa a Youtube.